| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Mailo Гост
|
Пуснато на: Съб Юли 08, 2006 13:25 Заглавие: Re: Усилвател 200W с KD503 ??? |
|
|
Вижте схемата на този адрес:
http://amp2k.hit.bg
Очаквам мнения, предложения, съвети, препотъки
относно този усилвател и подобренията които биха могли да му се направат с цел по-висока изходна мощност или по-доборто му звучене
(някои от елементите не са с добре подбрани стойности) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Юли 08, 2006 15:03 Заглавие: |
|
|
4 Въпроса имам :
1.Схемата изпробвана ли е ?
2.Колко е напрежението между колектора и емитера на Т10 когато Т11 е отпушен ?
3.Транзисторите КD502 подбирани ли са по пробивно напрежение ?
4.Мислиш ли че ще стане дори и със KD503 без подбирането им по пробивно напрежение ? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 08, 2006 17:24 Заглавие: |
|
|
| Най малко 120-140 волтови крайни ,по възможност по 2 в паралел в рамо ,ако искаш да няма фойерверки. |
|
|
 |
gelkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 08, 2006 18:58 Заглавие: |
|
|
Аз бих попитал за какво е веригата R25,D3,C12??? не се ли разваля симетрията на схемата с подобна верига???? А иначе за подобрения - мисля че е необходим един стабилен генератор на ток за диференциалния усилвател на входа а и веригата около Т4 ми се вижда ненужно сложна.Също така не съм сигурен че защитата е изчислена правилно.( имам предвид на каква мощност да сработва ) . За крайните транзистори няма какво да коментирам! _________________ eng. M.Gelkov |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 08, 2006 20:10 Заглавие: |
|
|
Tя е за подобряване на симетрията и е еквивалент на преход Б-Е на краен транзистор понеже Т9 работи като общ емитер и трябва да има съпротвление в емитера както Т8 има 47ом и преход Б-Е на Т10. Това е защото крайните транзистори са еднотипни, иначе ако са комплиментарни веригата отпада и се изпълнява както горното рамо Т8 и Т10. Че няма пълна симетрия няма, но това не е толкова важно. Но все пак ако има комплиментарни транзистори те са за предпочитане. |
|
|
 |
californieca Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 08, 2006 22:40 Заглавие: |
|
|
колеги ако не се лъжа KD502-503 са по 150W!!!!!!!!!!,не мога да проумея как 6те искара тази мощност от една бройка на стапало,ако са в паралел се сагласявам,вие как мислите,а има много по прости и ефикасни схеми на усилватели клас AB........
Все пак успех на колегата които 6те се занимава с проектирането му  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 08, 2006 23:14 Заглавие: |
|
|
| Те са по 20 А, на теория трябва да разсейват максимум по 50 W, проблема идва вероятно от това, че при голям ток нямат почти никакво усилване откъдето предполгам се налага поставянето на няколко в паралел за по-добро качество. На токоизправител за 5 А съм виждал в паралел по два 15 амперови транзистора и пак не мога да си го обясня напълно понеже и там има обратна връзка. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 09, 2006 7:51 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | Те са по 20 А, на теория трябва да разсейват максимум по 50 W, проблема идва вероятно от това, че при голям ток нямат почти никакво усилване откъдето предполгам се налага поставянето на няколко в паралел за по-добро качество. На токоизправител за 5 А съм виждал в паралел по два 15 амперови транзистора и пак не мога да си го обясня напълно понеже и там има обратна връзка. |
slav4o,виждашми се грамотно мом4е,сега от каде идва тази цялата философия!.
Когато имаме някаква схема и например ти требва трнзистор които да е 200W по изчисленията ти,ти веднага гепиш парвия които е 200W,нали!!!!???.
Но проблема идва от това 4е при загряване на кристала на трензистора "неговата мощност НАМАЛЯВА"!!!!!
При повечето от характеристиките на дадения транзистор е дадена една диаграма която показва с колко и как намалява мощността на дадения транзистор,и така,ти си включва6 200W-товия и започва да работи,но тои от своя страна започва да се загрява от протичащият ток и неговата мощност намалява и намалява и ивда едим много приятен момент в които просто изгаря!!!!!,затова когато се прави изчисления винаги имаите предвит и придвиждаите "ЗАПАС" по всичко,затова се и вразват в паралел транзистори....
Дано да сам бил полезен с не6то...приятна работа колеги  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 09, 2006 9:08 Заглавие: |
|
|
офтопик:
californieca, стига бе, човек!
Тя мощността не може да му намалее, щото се определя от източника и консуматора. Просто му се повишава температурата и в един момент (обикн. около 150 град.) се нарушава структурата на кристала - както викаше Бай Тошо - полупроводника става цял проводник.
Колкото до мощността, която се дава по каталози - това е мощност при идеално охлаждане - т.е. Rth c-a (case - ambient) = 0. Смята се като се раздели максимално допустимата температура на кристала Tjmax на Rth j-c (junction to case). В реална ситуация към Rth j-c трябва да се сумира Rth c-a в тази формула.
Не е въпроса само в запаса, а най-вече в радиаторите и вентилаторите. Ако подкараш 3055 на мощност повече от 4-5 вата без радиатор и без да гръмне ми се обади да те черпя каса бира.  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 09, 2006 21:29 Заглавие: |
|
|
| tropper написа: | офтопик:
californieca, стига бе, човек!
Тя мощността не може да му намалее, щото се определя от източника и консуматора. Просто му се повишава температурата и в един момент (обикн. около 150 град.) се нарушава структурата на кристала - както викаше Бай Тошо - полупроводника става цял проводник.
Колкото до мощността, която се дава по каталози - това е мощност при идеално охлаждане - т.е. Rth c-a (case - ambient) = 0. Смята се като се раздели максимално допустимата температура на кристала Tjmax на Rth j-c (junction to case). В реална ситуация към Rth j-c трябва да се сумира Rth c-a в тази формула.
Не е въпроса само в запаса, а най-вече в радиаторите и вентилаторите. Ако подкараш 3055 на мощност повече от 4-5 вата без радиатор и без да гръмне ми се обади да те черпя каса бира.  |
обещаваш!!!  _________________ Всичко е в тока  |
|
|
 |
|