Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

soft-recovery fast диоди (гретц) за мощен нчу
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Юли 12, 2006 10:47    Заглавие: soft-recovery fast диоди (гретц) за мощен нчу Отговорете с цитат

Чудя се какви диоди или по удобно готов гретц с малки размери Embarassed да си сложа в усилвателя(2 броя).Усилвателя е sony str de 197 дават му 100вата според мен е 60вата.Захранването е +/-55волта с 1 гретц и средна точка.Отделих зхранването на двата канала и искам всеки канал да се захрани от отделен гретц + собствени филтрови кондензатори по 17mF на рамо (общо 0,068F да се заредят до +/-55волта:D ) и сега си правя схемичка за soft start защото инак горят всички предпазители ,но въпреки това искам да сложа МОЩНИ и БЪРЗИ диоди.Препоръчайте ми такива който могат да се намерят в Варна или в краен случай ще търся по София Rolling Eyes .
Значи да са soft-recovery fast и да са поне по 5А диод или 15/20 гретц предполагам за минимум 200волта.
Също така още не съм си харесал реле.Как се търсят релета в смисъл има ли справочници за релета Embarassed трябва ми реле с бобинка на 9 волта да харчи колкото е възможно по - малко макс. 30 милиампера с нормално отворен контакт за 250 волта и да държи мъчения минимум 5 ампера.Имам чувство че трябва да е някъкво специално незалепващо Embarassed че 68 000 uF на 110 волта Confused
ето как съм го замислил на първо рисуване http://img124.imageshack.us/my.php?image=zahranwanev015fl.gif
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
machinow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юли 12, 2006 12:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами - каквито намериш.
Търси модели BYVxxx, BYWxxx, BYxxx - все от този тип са.
В София намирах BYV29 - 200 - 200V 7A fast /25nS/ soft recovery под 1 лв.
Търси диоди в корпус TO-220 или TO-247, традиционните в кръгъл корпус с аксиални изводи са до 3А типично /по изключение до 6/
А за това Сони не се престаравай толкоз. Вместо Софт-старт може да му ръгнеш един термистор на 220-те В
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 12, 2006 16:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Слагай по един термистор на всеки изход на греца - т.е. общо 4 за двата греца.
Отделно имай предвид, че кондензаторите с голям капацитет имат и голям ESR, т.е. донякъде от самосебе си им е ограничен зарядния ток.
За релето - ако е в първичната няма да му е толкова страшно - индуктивността на трафа няма да му позволи да тръгне голям ток. Виж ако ти трябва на вторичната ....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Юли 12, 2006 18:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе ако е наредил батерии от по няколко ESR-му е паднал,а релето не е нужно да е толкова яко както каза колегата по горе..
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 12, 2006 19:58    Заглавие: Отговорете с цитат

BYW31-200 ,BYV31-200 -28A/40-50nS ,корпуса не е голям ,задължително с радиаторче ,такива ползвам в домашния си усилвател вече 15 години.
Върнете се в началото
machinow
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 8:54    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
BYW31-200 ,BYV31-200 -28A/40-50nS ,корпуса не е голям ,задължително с радиаторче ,такива ползвам в домашния си усилвател вече 15 години.

Извинявай, но от радиаторче за подобни диоди няма смисъл, още повече в НЕГОВИЯ ус-л. Натоварен, през тях ще тече среден ток 1 до 2 А макс ....
В моя ползвам 8 бр BYV29 7А ТО220 БЕЗ радиатор, и никога не са загрявали.
Върнете се в началото
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 9:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Разбрано за BYVxxx, BYWxxx, BYxxx-тата.Обаче това с термисторите ми се струва малко несериозно освен това ще е доста трудно да ги набутам на вторичната, между другото реле има на първичната (on/off)и на вторичната преди греца Evil or Very Mad предполагам за някъква защита защото по ниската част няма предпазители има само на 220 Shocked на първичната 2,5 А и още куп релета ама те не са интересни .А софстарта ще си го направя сравнително лесно от 9 волта стендбая и RC верига ще отпушва един npn и към него релето, за 3/5 секунди през 100 ома ще минава първичната и после релето шунтира 100-те ома и смятам да се получи Very Happy
Rolling Eyes ама това опитно ще излезе Wink
А за кондензаторите не сам споменал нищо Embarassed ,не съм събирал батерии а ползвам 4 парчета по 17mf 80v (когато си ги зареждам от изправител 5а/12в плющи яко и при заряд а при разряд заваря кабели Very Happy ) на тях пише дословно ето това:
ROE
ELKO-EYP/A
IEC 384-4"LL"
17000MFD-10/+30%
80V-
-40...85 C
846/6.84
W.-GERMANY
Ако някой е работил с такива ще се радвам на коментар Smile и това дали е датата на пройзводство Rolling Eyes 6.84 Question не че ме притеснява.
А и ще може ли да ми препоръчате комкретен модел реле (5А 250волта нормално отворен контакт бобинка за 9 волта и колкото може по малък ток през бобинката максимум 30 милиампера) което да си купя защото никога не съм работил с релета Embarassed и не съм много наясно как се търсят Embarassed
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 11:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Това за термисторите хич не е несериозно но за такива зарядни токове няма да си намериш в БГ.Кондензаторите са ти жестоки,стига да не са работили дълго някъде на топло.С релетата проблема е кофти,само китайщини на пазара,отиваш купуваш и псуваш....Нищо не мога да ти препоръчам,ходи гледай най добре е да си намериш на "Omron"
Върнете се в началото
kd 503
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 11:42    Заглавие: Отговорете с цитат

[quote="Stoy40".Кондензаторите са ти жестоки,стига да не са работили дълго някъде на топло.С релетата проблема е кофти,само китайщини на пазара,отиваш купуваш и псуваш[/quote]
Ужасно много се радвам за кондензаторите работили са много малко (или изобщо не са) май са от някъкъ ЗИП (там резервните му части ама не ги разбирам едновремешните работи)и през останалото време са били на стайна температура Very Happy .А за релетата сега гледам ,че имам доста еднакви (стари Very Happy ) ,но на 12 волта едва отлепя котвичката Crying or Very sad намерих едно реле колкото две цигарени кутий обаче е от 198Х и е бая окислено ,но пък вътре контактите лъщят и май са сребърни Shocked ама май е на повечеот20 волта Crying or Very sad Ще търсим благодаря на всички сега отивам да си търся диоди харесах си BYV29 и това че са ТО220 обаче йок Evil or Very Mad отивам да ги издирвам по подробно.
П.С Каде мога да проверявам характеристиките на старите релета от 70/80/90 години Question
Върнете се в началото
machinow
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 11:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Кондерите са много яки, не знам колко са остаряли, но НЕДЕЙ ДА ГИ ПЛЮЩИШ, щото им скъсяваш животеца Smile който им е останал. /Може и още 20 години да изкарат
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети