Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Изкривявания и измерването им
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
machinow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юли 11, 2006 8:15    Заглавие: Отговорете с цитат

guitman, извини ме, но акъл-ът не ми стига да пиша на български неща, които са ми далеч по-ясни на английски. Когато нашата "скромна българска литература" е повече от скромна, мисля, че подобни забележки не са уместни. Скромното количество технически знания, които имам, са придобити 99% от литература на Руски и Английски. Да припомням ли колко чуждици /най-вече английски/ са навлезли в БГ езика ни, а ние ще се правим на патриоти в област, където хората по света говорят на един език - техническия английски /иначе аз съм патриот/

Освен това, TIM не са Интермодулац. изкр. , а ДИНАМИЧНИ интермодулационни изкривявания ....
Signal - conditioning не е сигнално условие, а нещо като осигуряване на сигнални вериги /или КОНДИЦИОНИРАНЕ - отново ЧУЖДИЦА!!/, но това е твърде неточно ..... както казах, на когото не му е познат термина, няма смисъл да задълбава натам ......

Няма да споря с никой който "НЕ ВЕРВА" на думите ми, аз давам идея, не водя лекции. Creative Audigy не е някакъв връх /хич даже/ - но стига за едни достатъчно прецизни измервания /както казах, към -100дБ спрямо фундаментала или 0.001% за хармоник/ на хармоници - но само АКО зад-клавиатурното ус-во има "потенциала" да построи правилна "опитна постановка" и да "филтрира" резултатите с акъла си, не само да преписва на сляпо от монитора /както се казваше, кьорав карти не играе/ Опитната постановка е описана по-горе!
Иначе има Audio Precision System 2 и др.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Юли 11, 2006 8:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз предлагам вече да приключваме с глупавия спор дали с обикновена звукова карта може да се мери клирфактор. Audigy може да измери с точност до около 0,1%, но тя не е обикновена карта Very Happy Довечера ще имам повечко време и ще пиша каква ми е идеята, а който има достатъчно от "задклавиатурното устройство" ще разбере. Това ще удовлетвори питащия, защото ще получи някакъв отговор на въпроса си без да му се натяква че е тъп, а той не е.
Помолих те да пишеш на български, защото повечето хора не разбират за какво става дума, а форумът е за да си помагаме и обменяме опит. Тези параметри имат български наименования, въпреки това те разбрах макар неточния ми превод.
machinow
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 11, 2006 9:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Съжалявам, никога не съм искал да кажа, че някой е тъп. Всеки човек знае по нещо и незнае по повече неща. Спорил съм само с теб и тези, които се опитват да ми кажат, че аз не съм измерил това, което съм измерил /наистина/ - т.е. изкарват мен тъп /може да не съм велик, ама гледам да пиша само за неща, за които съм повече от сигурен/.
Някой даже искаше да му демонстрирам и убеждавам че казвам истината - защото той НЕ ВЕРВА - а не ме покани дори на кафе да му обясня на живо ....
Върнете се в началото
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Юли 12, 2006 21:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Поиграх си и направих измервания с цел да разбера какви са възможностите на двете ми звукови платки - soun blaster Audigy 2 value и Realtek AC'97. Ето какво показва Sony Sound Forge 8.0 при запис от свързан на късо line in. Audigy, Realtek. От картинките се вижда шумът на двете карти работещи в условията на моята система. Отношенето сигнал/шум за Audigy е около 65dB а за Realtek - 40dB. Разбира се тоз шум идва не е само от картите а и от смущения идващи от захранването и от къде ли още не. Не се шашкайте от видяното, сигурен съм че при вас нещата са същите а и в повечето случаи са дори по зле. Wink Все пак нека не забравяме че индикатора на Sound Foge е цифров, а това значи че покзанията му са с 12dB по високи от аналоговия такъв. За новите отношения сигнал/шум ще получим съответно 77dB и 52dB.
До тук с този параметър. Ето какво показа PAS Spectrum Analyser Pro - една стара програма която ми стои в архивите още от миналия век. Wink Измерванията са направени от line in свързан към изхода на същата платка, като последния подава хармоничен сигнал с честота 1kHz. Audigy, Realtek. Измерих нивата и на много други честоти но постнах тези снимки за да обобщя. Ще се радвам ако някой обясни явлението което се наблюдава, а именно по малкия спад в нискочестотния регистър. Сигурен съм че двете карти имат доста равномерна честотна характеристика. Ако обърнем внимание и на факта че картинките са почти еднакви можем да решим че измерваните нива са следствие само на не достатъчната стръмност на филтрите.
Все пак нека допуснем че всичко е наред и това там са изкривявания. В такъв случай искам да се извиня на machinow, тъй като по направените измервания излиза че двете карти имат клирфактор под 0,00002% и това означава че с тези карти може да се мери клирфактор но по малък от 0,0002. В сметките си съм включел и нивото на шума.
machinow
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 8:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Объркал си се малко; но аз ще добавя:
1. Ползвай Spectra LAb и и заддай 4096 или повече FFT анализ. Мани тия ДРУГИ програми.
2. С тази програма SNR излиза към 90дБ за А2, но това не изключва факта, че спектъра на шума е на около -130dB /а интегрирането му в целия Честотен обхват дава SNR 90dB/
3. С използване на разумен Averaging, 2-8 кратен, спектъра на шума се сваля с 10-тина ДБ
4. Остават /при връзка вход-изход/ хармониците на звуковата платка, които варират в зависимост от сигнала /ниво, честота и др./. Може да изберем опимален сигнал с ниво 0...-10dB FS /ниво от 0 до -10дБ спрямо максимума/, не по-малко. Трябва да запомним колко са те Smile Хармониците на платката НЕ СА 0.00002%, а са поне 0.003-0.005%, 0.00002 % линейност не може да изкара дори кабела и буксите само /сигурен съм в това!/

5. Когато вържем Измерваното ус-во, спектърът се променя. Ако промените /покачванията / са големи, може да се счита, че това са хар-ки на измерваното ус-во; ако са малки - трябва да преценим колко се дължат на зв. платка и колко на ус-вото.
6. При мерене на усилвател с ТОВАР, задължително е да се ползва диференциален ус-л от изхода на ус-ля /с усилване под 0.1/ - иначе мерим смущенията по земята и може да измерим THD от 0.1% и ПОВЕЧЕ само заради грешната опитна постановка.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети