| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 14, 2004 17:16 Заглавие: ОЛОВНИ АКУМУЛАТОРИ |
|
|
здравейте, знае ли някай как мога да рециклирам стара оловна акумулаторна батерия. попадна ми стара видеокамера чиято батерия за мое учудване се оказа 12V, 2,3A/h оловна (след като се опитах да я отворя, под залепения капак се показаха отворите на клетките, които бяха запушени с гумени тапички). Напълних летките с преварена вода и батерията даде признаци на живот, напрежението и достигна 8V и позволи заряд. Започнах да я зареждам и след около час зарядното изключи. Включих я в камерата и след като сложих касета отново ми даде че е изхабена. Сега я зареждам отново но ви моля за съвет как точно мога да я рециклирам _________________ home studio |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
. Гост
|
Пуснато на: Вто Сеп 14, 2004 17:44 Заглавие: |
|
|
не искаш да я рециклираш , а да я възстановиш
за целта трябва да възстановиш електролита , вода вече си добавил , остава киселина да сложиш . концентрацията трябва да е много точно направена (мери се със специален инстромент) . занеси я най-добре в някой сервиз за автомобили там да ти добавят киселината че е МНОГО опасно. |
|
|
 |
ariel Гост
|
Пуснато на: Вто Сеп 14, 2004 18:09 Заглавие: aku |
|
|
| при дадените обстоятелства най добрата реанимация е да си купиш нова. |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 14, 2004 18:45 Заглавие: |
|
|
Според мен акомулатора ти не е оловен а никел кадмиев.те също не са сухи акомулатори .Добавянето на дестилирана вода в най добрия случай го възтановява на 50 процента от капацитета. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 15, 2004 6:24 Заглавие: а сега накъде |
|
|
след второто зареждане успях да слемам около 30 минути преди да свърши. въпроса ми е до кога трябва да се отварят капачките при зареждане, тъй като на първото изтече доста вода. _________________ home studio |
|
|
 |
alexandro28 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 15, 2004 17:08 Заглавие: |
|
|
| ако пчти веднага след влючването на заряд се наблюдава кипене в повечето или всички клетки ,то акумулатора си е изпял песента и подлежи на замяна(говоря за заряд с оригинлното зарядно ) |
|
|
 |
Dinev Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 15, 2004 20:03 Заглавие: |
|
|
| аз имам един оловен акумулатор 12V 4AH.. какво зарядно трябва да ползвам колко ампера и колко волта трябва да е трафа... |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 13, 2006 12:41 Заглавие: Re: ОЛОВНИ АКУМУЛАТОРИ |
|
|
| guitman написа: | | здравейте, знае ли някай как мога да рециклирам стара оловна акумулаторна батерия. попадна ми стара видеокамера чиято батерия за мое учудване се оказа 12V, 2,3A/h оловна (след като се опитах да я отворя, под залепения капак се показаха отворите на клетките, които бяха запушени с гумени тапички). Напълних летките с преварена вода и батерията даде признаци на живот, напрежението и достигна 8V и позволи заряд. Започнах да я зареждам и след около час зарядното изключи. Включих я в камерата и след като сложих касета отново ми даде че е изхабена. Сега я зареждам отново но ви моля за съвет как точно мога да я рециклирам |
Малко остаряла тема, но днес свалих две батерии от един UPS, защото този UPS изобщо не държи натоварване и аз питам същото ... И мойте батерии са запушени с гумени тапички, но са 12V 7Ah и се чудя дали може да се възстановят ... Не съм и сипвал още нищо, нито дестилирана вода нито киселина . И сега се чудя какво да ти правя.
Ако някой има идея какво може да им се направи или да не се занимавам и да взема нови.
Благодаря
ето и нещо интересно http://www.environmental-center.com/articles/article949/recovery.pdf |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 13, 2006 12:58 Заглавие: |
|
|
| Най напред акумолатора трябва да се измие обилно с чешмяна вода като се разтръсква внимателно за да може да се отмие утайката от дъната на клетките,после се измива с дестилирана вода(не преварена)) леко се подсушава и се измерва за късо в клетките ,ако са достъпни изводите.Ако ли не,се напълва с електролит(разтвор на сярна киселина) с точно определена гъстота.След напълването трябва да вдигне напрежение около 10 волта(за 12 волтова).После следва заряд,с по нисък ток 4% от капацитета за по дълго време 18-20 часа.Така се възстановява до 80% от капацитета,разбира се ако електродите не са се разрушили тотално,тогава на вторични |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 13, 2006 15:53 Заглавие: |
|
|
| Тези батерии са геллови - електролита им е под формата на гел. може да се възстановят до някъде чрез измиване на гела с дестилирана вода и зареждането им с нов електролит но след това не бива да се поставят в устройства заради киселинните пари които отделят. |
|
|
 |
|