Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Съвет за UPS
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Чет Юли 20, 2006 14:16    Заглавие: Отговорете с цитат

poce написа:
Здравейте Smile като гледам и тук се е заформила дискусия за въпросните инвертори. Преди няколко дни и аз си взех от тези , моя е 500W . Реших да го изследвам , да видя за какво иде реч. Ще изброя до сега какво съм направил:

ttt по твоето питане за AVR:
Първичната намотка на инвертора е разделена на секций. В зависимост от входното напрежение трансформатора работи като повишаващ или понижаващ . Превключването между секциите става с релета. По просто казано на входа мога да имам от 90-300 волта (от мрежата) на изхода винаги имам стандартното напрежение от 220 волта , като това нещо се постига с превключването на секциите на трансформатора и той работи като повишаващ или понижаващ. Това е AVR (Automatic Volt Regulation). В същото време има и AVR на входа на акумулатора . Иначе казано колкото повече работи на акумулатор акумулатора се разрежда и напрежението спада . Тук AVR регулира ШИМ-а (Широчино Импулсна Модулация) по този начин изходното напрежение не се променя при постепенната промяна на напрежението от акумулатора.

За претоварването - в ръководството ми бяха изброили при различни претоварвания след колко време сработва защитата. Реших да видя какво става на изхода когато е на акумулатор при кратковременни претоварвания . За целта използвах флекс 500W на който стартовата мощност надхвърля 1000W .
На изхода наблюдавах :
в първия момент когато електромотора още не е навлезнал в обороти и консумацията е много над номиналната на инвертора , той регулира изходното напрежение в случая наблюдавах спад във височината на вълната (спад в напрежението) като по този начин инвертора регулира консумираната мощност от него и непозволява да бъде претоварен . Стана ми интересно и погледнах как следи консумираната мощност . Подхода е много добър . С токов трансформатор се следи тока на изхода . Предимството на това схемно решение е , че физически токовата защита е отделена от изхода . Каквито и претоварвания да стават на изхода самата защита е отделена галванично. Варянт тя да пострада и евентуално да не сработи няма.

За хармоничните изкривявания :
Измерих THD - то на изхода цифрите бяха:
на товар без реактивна мощност-2.4%
на товар с реактивна мощност (в случая компютъра)-2.8%
(това на акумулатор)
за сравнение измерих THD-то на енергото-2.5%

Довечера мисля да го поразгледам още малко. Ако има интерес може да споделя още информация.

Да но имат ли surge protectors тези инвертори ? Май нямат .. Поне като гледам от сайта характеристиките .. Май е по-добре UPS Smile Но е по-скъп ..
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
poce
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 22, 2006 12:47    Заглавие: Отговорете с цитат

mishomvp Немога да ти кажа тези дни изобщо нямам време да го поразгледам още малко инвертора. Попитай ги хората какво пречи?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tsarya
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Юли 23, 2006 15:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Бих ти препоръчал да си вземеш и един защитен разклонител (Surge Arrester+Noise Killer) на MGE или на APC. Върши чудесна работа при такива ситуации. Ще си предпазиш не само компютъра... Аз си купих на MGE с 5 гнезда за 30лв. от OfficeExpress срещу METRO (това което е м/у Младост и Горубляне).
Сигурно може да се намери и по-евтино... но смятам, че цената е разумна.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети