| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 22, 2006 17:18 Заглавие: Интересна и необичайна TV повреда |
|
|
| Попаднах на интересна и необичайна (поне за мен) повреда. Става въпрос за TV Grundig шаси CUC7301. Получаваше се намаляване на напрежението на изхода на IC676 (LM317T) от нормалните 12V на 7-8V, а стигаше и до 1.5-2V. При такова намаляване телевизора изгубва високото напрежение, като понякога заработва за кратко, по-често когато е "почивал" няколко часа. За моя най-голяма изненада причината за всичко това се оказа светодиода D816 (по схема TLDR4100). При измерване се оказа, че има еднаква проводимост и в двете посоки, но въпреки това, когато телевизора е в дежурен режим, диода свети нормално. Подмених го с един, който съм свалил от една платка от видеокасетофон и всичко заработи нормално. Пиша всичко това за да е в помощ на някой, ако се натъкне на такава повреда и понеже това е най-малкото, което съм очаквал да е причина за повредата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 22, 2006 17:31 Заглавие: |
|
|
| Наистина и на мен ми е много чудно как диода свети нормално като има еднаква проводимост и в двете посоки. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 22, 2006 17:39 Заглавие: |
|
|
| andrey1988 написа: | | Наистина и на мен ми е много чудно как диода свети нормално като има еднаква проводимост и в двете посоки. |
Странно е , но е така. Не знам обаче ако го задържа под напрежение дали няма да стигне до момент, в който ще спре да свети, понеже забравих да напиша, че като меря с омметъра съпротивлението намалява постепенно и бавно. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Нед Юли 23, 2006 11:48 Заглавие: |
|
|
| ivan1959 написа: | | andrey1988 написа: | | Наистина и на мен ми е много чудно как диода свети нормално като има еднаква проводимост и в двете посоки. |
Странно е , но е така. Не знам обаче ако го задържа под напрежение дали няма да стигне до момент, в който ще спре да свети, понеже забравих да напиша, че като меря с омметъра съпротивлението намалява постепенно и бавно. |
Защо не го включиш на изхода на стабилизатор за 5 волта,или с колкото е бил захранен(през подходящ резистор), да видим как ще реагира този "извънземен" светодиод. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 23, 2006 12:02 Заглавие: |
|
|
| helios написа: | | ivan1959 написа: | | andrey1988 написа: | | Наистина и на мен ми е много чудно как диода свети нормално като има еднаква проводимост и в двете посоки. |
Защо не го включиш на изхода на стабилизатор за 5 волта,или с колкото е бил захранен(през подходящ резистор), да видим как ще реагира този "извънземен" светодиод. |
Ще пробвам и ще пиша пак, но сега нямам време за такъв експеримент. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 23, 2006 21:27 Заглавие: |
|
|
Е, вече пробвах, няма проблем със светенето, когато ползвам независим източник. Свети и като вкарам телевизора в дежурен режим, без ограничение във времето. Но предизвиква спиране работата на стабилизатора LM317T, когато пусна в работен режим. Като монтирам новия диод всичко е без проблеми. За мен е буквално учудващо това нещо.  |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 23, 2006 22:15 Заглавие: Интересна и необичайна повреда |
|
|
| Невероятно и нелогично,но все пак-факт.Хиляди свето и фото диоди съм сменял,но такова чудо си е чудо! |
|
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 24, 2006 0:05 Заглавие: Интересна и необичайна повреда |
|
|
| И за извинение от горепосочените ми забележки,към питащият:Често се случва,да мига захранването от прекъсване или увеличена стойност на двата емитерни резистора в първичната част на импулсното захранване-токово огледало,токов ограничител и както и да се нарича,двете съпротивления по 1 ом.При токов удар и незнайно какви събития,тези резистори прекъсват или променят стойността си,при което защитата сработва в нормален режим.В емитера на MJF18006 и захранването се шашка. |
|
|
 |
|