|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 07, 2004 19:40 Заглавие: диоди за термо компенсация? |
|
|
Българските диоди струват по 1ст. и сум си взел 10 броики да има обаче корпусът е един глупав и освен че са слаби въобще като параметри спрямо чуждите българските бая изостават и имат по голям капацитет (вярно че повече от 20 кхц няма да видят но все пак) а другите са по удобни за прихващане с скобичка (и оттам по добър топлообмен и по добра термо стабилизация ,ах тази температурна стабилизация,) а в статията пише за бд139 бд140 2д9139 и9140 те не са ли по удачни (просто не знам на изуст параметрите на препоръчаните от теб транзистори).тия BD241B и BD242B ако са за по високо напрежение казваи да слагам тях направо, вече забравих за 6551 и 6821 _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
krassy_m Опитен потребител

Регистриран на: 18 Май 2004 Мнения: 401 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пет Окт 08, 2004 7:07 Заглавие: |
|
|
| И BD139 и BD140 също ще свършат работа , но аз използвам BD241B и BD242B . Разликата е че тези са по качествани и са за по голям ток.А за диодите мисля че няма проблем да са 1N |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 08, 2004 13:34 Заглавие: |
|
|
А за такъв усилвател като този самоче за 25W мога ли да използвам два различни ценера с еднакво напрежение на стабилизация?
В смисъл марката да е различна а напрежението на стабилизация да е едно и също? _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 08, 2004 14:54 Заглавие: |
|
|
http://freed.hit.bg/amp.GIF
Това нещо ако го сглобя дали ще тръгне  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 08, 2004 18:21 Заглавие: |
|
|
ще тръгне дори и с ценери за различно напрежение но ще падне мощността защото ще се измести средната точка за опа. паралелно на БЕ на 2N3055 ще трябва да сложиш резистори 50 - 100 ома защото ще тръгват с голям ток.
защо са двата кондензатора С3 и С6? по добре ги замени с един 5 uF. _________________ home studio |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 08, 2004 18:26 Заглавие: |
|
|
Много ли ще падне мощността  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 08, 2004 18:35 Заглавие: |
|
|
И все пак тия диоди за които аз ви казвам са за 18 волта bxz 18 следва че ако се сложат за 20 волта ,не знам чипа дали ще издържи,ще се вдигне мощноста. _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
|
 |
hackbol Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 09, 2004 16:03 Заглавие: |
|
|
)) този усилвател го бях правил преди 10-тина години и докато бях студент карах с него страшен е само спази следното :
1.захранването на чипа да е 15V тоес захранващото U - U на ценерите
да е 15.
2.тока на покои на краините транзистори го настрой около 50мА (милиампера)
3.задължително си сложи едно реле да изключва колоните преди захранващите напрежения да са паднали до 0.Обикновенно при изключване отрицателното напрежение остава и се появява в изхода
и гори баса.навремето изгорих два говорителя докато открих причината но след това вече нямах проблеми.
И ВСЕ ПАК СЕ ЗАМИСЛИ ЗА STK 4162II струва 7-8лв стерео е и е
2X40W външните елементи са двадесетина .....успех. _________________ анархия..... |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Окт 10, 2004 17:32 Заглавие: |
|
|
Схемата ще се балансира автоматично дори при различни захранващи напрежения на 741 (т.е. ценерите са за различно напрежение) но през единия краен транзистор ще тече по-голям ток на покой. А иначе ако са различна марка с еднакво Uz не мисля, че ще има проблем, но старай се към пълна симетрия. Даже хубаво е да имат еднаква бета крайните транзистори. С3 и С6 са по 10мкФ и така се образува неполярен 5мкФ, вместо посочения в статията 3мкФ. За по-големи мощности стават 2Т6551 и 2Т6821 даже и без радиаторчета ама е хубаво да имат такива. Най-сигурно с по-мощните 2Т9135(37,39) и 9136(38,40) и подобни, забележка - ВD 140 има макс кол.ток 500mA а не 1А както ВD139. За термокомпенсиращите диоди съм използвал преходи БЕ или БК на транзистори 2Т9136 (как да не сложи човек такива и отвор си имат, и по 25 ст. са и ниско термично съпротивление ) Остава въпроса какви са параметрите на 741В български ОУ не намерих данни за него никъде |
|
|
 |
naka76 Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 10, 2004 19:47 Заглавие: |
|
|
Малко късно се сетих, слагаите по един Дарлингтон, без драивери и готово, схемата се упростява занчително. TIP 142 i TIP147, BDX66 i BDX67, някакви такива. Един ОУ е два транзистора, кеф. _________________ CAR AUDIO DESIGN
Последната промяна е направена от naka76 на Нед Окт 10, 2004 23:40; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|