|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
baian Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 26, 2006 12:57 Заглавие: Маркировка на транзистор |
|
|
| Днес се сблъсках със следния проблем.При ремонт на муз.център SONY,след направени измервания, съмненията ми за дефектирал елемент паднаха върху един транзистор в захранващата част.Маркировката му е C 143.След замерване на преходите , те излязоха безкрайност.Т.е. реших , че е прекъснал.Но тъй като маркировката ми е непозната,свалих произволно и друг такъв, за да проверя проводимостта.С изненада установих, че и той е с безкрайни преходи.Свалих още един- същата работа.Въпросите ми са два : кой е този Si транзистор с тая маркировка / мисля, че не е от серията ВС, защото не го намерих с такъв корпус.А има ВС143, но с друг корпус/ и възможно ли е при тия преходи транзистора да е изправен? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tsarya Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 26, 2006 15:54 Заглавие: |
|
|
Как по-точно мериш преходите? Нали си сложил уреда да мери диоден преход?
Обикновенно ако един биполярен транзистор е гръмнал, то тогава на диоден преход ще виждаш ~0V, или казано иначе "късо". Ако си в режим на мерене на резистори, ще виждаш около 0ома или със сигурност малка стойност...
Кажи също какъв в корпуса, защото С143 ми се струва пълно наименование.
Може да е японска маркоровка, но когато е във вида: CXXXX, тогава става дума за 2SCXXXX, като "С" означава биполярен транзистор. _________________ There's never time to do it right, but there's always time to do it again!... |
|
|
 |
tsarya Активен потребител

|
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|