Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Осветление за дома ...
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
lio Kler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2004 14:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Тури един грец - май на прав ток ( тъй съм чувал) живота се увеличава. Между другото съм чувал, че така се пести и енергия, казвали са ми го за готварските печки. Дали е вярно това? Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2004 20:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами нагревателите както и лампите имат макар и малка индуктивност и при пост.ток тя не влияе, само че след греца напрежението пулсира (има и променлива състравка)и тази теория може да не е много правилна Rolling Eyes
--------------------------------------------------------------------------------
3. В промышленном производстве используется электросварка. При начале сварки в момент контакта электрода со свариваемым предметом, когда электрическая дуга ещё не зажглась. По сварочным кабелям течёт максимальный электрический ток. Так вот в этот короткий момент кабели начинают двигаться-дёргаться. Объяснить это явление с точки зрения классической теории электрического тока также невозможно.
Возможно Very Happy Доближете постоянен магнит до тях и ще видите как ще "двигаться-дёргаться" oще повече от магнитното поле което създават Rolling Eyes
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2004 22:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Да slav4o. И мене този пример ме подразни. Силата на тока е голяма, и магн. поле също и неизбежно ще реагира със земното поле или др. Статията съм я дал само за пример за друг прочит по въпроса. Аз например си мисля следното: Навсякъде е написано че скороста на Тока е колкото на Светлината във вакуум(c = 2.99792458108 m/s), но тогава излиза че имаме движение на заряди( с маса различна от 0) със скороста на фотоните ( с маса равна на 0). --- масата на Е- =9.1093897.10-31 kg
Разбира се човек още може да срещне това :
Цитат:
прехвърляне на заряд -при електрическия ток, електроните се движат с малка скорост но самият импулс-със скороста на светлината
- но това обяснение нещо не ми се вързва..
Върнете се в началото
zenek
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Окт 02, 2004 23:22    Заглавие: Отговорете с цитат

lio Kler написа:
Между другото съм чувал, че така се пести и енергия, казвали са ми го за готварските печки. Дали е вярно това? Laughing

За готварските печки е невъзможно. В случая при печките се
изисква 100% от енергията да стане на топлина, от какво ще спестим ?
Ако намалим напрежението, то това означава да имаме по-малко
отделена топлина, което не е нужно понеже искаме да имаме
достатъчно W за да може пилето да се опече (примерно).

Има някаква пряка зависимост между температурата на нажежаема
жичка и обхванатия спектър на излъчваната светлина, но на
този етап нямам много информация занея. Някой да каже нещо
по въпроса ?

Относно скоростта на светлината и електроните ...
Не съм на мнение че са еднакви. Електроните са в енергиино
положение в което са обвързани с другите тела, при излизане
от това положение енергията им от спинова минава в почти права,
където идва и момента на почти пълно необвързване с гравитацията
т.е. вече са фотони.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 03, 2004 0:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
Да slav4o. И мене този пример ме подразни. Силата на тока е голяма, и магн. поле също и неизбежно ще реагира със земното поле или др. Статията съм я дал само за пример за друг прочит по въпроса. Аз например си мисля следното: Навсякъде е написано че скороста на Тока е колкото на Светлината във вакуум(c = 2.99792458108 m/s), но тогава излиза че имаме движение на заряди( с маса различна от 0) със скороста на фотоните ( с маса равна на 0). --- масата на Е- =9.1093897.10-31 kg
Разбира се човек още може да срещне това :
Цитат:
прехвърляне на заряд -при електрическия ток, електроните се движат с малка скорост но самият импулс-със скороста на светлината
- но това обяснение нещо не ми се вързва..
това означава че дрейфовата скорост на електроните е много ниска няколко cm/s но те веднага реагират и се преместват мигновено и сигнала пристига със скоростта на светлината т.е ако подадем 12 V в началото на кабел с дължина 300 000 км след една секунда ще има 12 V на другия му край(е ако можеше да няма никакво съпротивление Smile ).Това е възможно тъй като проводниците са изградени от свободни електрони (те са метални) и е достатъчно да се избутат електроните в началото на кабела за да се задвижат(изтикат) тези в края му. Иначе докато стигнат електроните от батерията до другия край ще мине доста време(мисля, че стотици години)
------------------------------------------------------------
Това е на теория защото няма такъв дълъг и нискоомен кабел Exclamation
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Окт 03, 2004 5:26    Заглавие: скорост Отговорете с цитат

Със светлинна скорост се движат не електроните , а полето което ги задвижва Е . Именно то кара всички електрони в даден проводник при прилагането му в единия край на същия да започнат почти едновременно движението си.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Нед Окт 03, 2004 8:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Разбира се че Електрона вътре в проводника се движи бавно, но аз пак казвам че формално(практически) имаме - пренасяне на Заряд (не елентрон)със светлинна скорост!. Поначало във физиката са познати 4 типа взаимодействия : - Силни , слаби , гравитационни , електрични и магнитни (обединени в електромагнитни). Като кванти на взаимодействието са съответно: - глюони, бозони, гравитони(хипотетични), фотони. ТОЕСТ- два електрона могат да си взаимодействат само и единственно чрез обмяна на фотони, а не могат просто да се избутат със 300 000km/S, още повече че имат маса в покой. Естествено абсолютно вярно е че електричното поле движи електроните, обаче как точно(каква роля играят фотоните,квантите на полето), не е много ясно. Самата природа на електрона е загадка . И вълна и частица ...Има място за умуване.
Върнете се в началото
plm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Нед Окт 03, 2004 16:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Таблица на фундаменталните взаимодействия .
Цитат:
Нютоновата физика предполага директна зависимост между причина и следствие. В това отношение електричните и магнитни сили поставят под въпрос тази интерпретация, понеже при взаимодействието между заредени частици няма директен контакт - то е по-скоро взаимодействие от разстояние. За преодоляването на този проблем физиците са взели решение, че между взаимодействащите тела трябва да има обмен на енергоносители. Тези носители по-късно са идентифицирани като фотони - светлинните частици. Тези частици служат за обмен на момент (енергия) между взаимодействащите тела.
Върнете се в началото
plm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Сря Окт 06, 2004 1:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Zenek написа:
Има някаква пряка зависимост между температурата на нажежаема
жичка и обхванатия спектър на излъчваната светлина, но на
този етап нямам много информация занея. Някой да каже нещо
по въпроса ?
Понеже никой не казва нищо по въпроса, с риск да стана досаден, ще избълвам следното: От формулата E=h.v ( E-енергия на фотона, h-константа на Планк, v-честота на вълната) се вижда че най-малка енергия имат - Радиовълните, после- Инфрачервените, Видимите, Ултравиолетовите и т.н. към по-малките дължини. ИЛИ : колкото е по-горещо тялото, толкова фотоните които излъчва ще са с по-голяма енергия, сиреч с по малка дължина на вълната. ИЛИ: Колкото повече нагряваме жицата, толкова повече ще отива от червеното към синьото, докато се разпадне кристалната решетка.

още - Криви на Планк
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 10, 2004 18:32    Заглавие: Отговорете с цитат

По-голяма мощност по-висока честота(по-малка ламбда). да добре. Но ако променяме само честотата мощността ще се промени ли? Question
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети