|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 04, 2006 9:05 Заглавие: Philips - баланс на белия цвят |
|
|
След дълго лутане най-сетне се прежалих и си купих Philips 32PW9551/12. Защото от стария модел с DNM 32PW9520/12 бяха останали само мострите, а те както се сещате не бяха перфектни екземпляри!
Обаче както и при другите модели (32PW9520/12) баланса на бялото е много странен, въпреки посочените референтни стойности на цветовата температура. Зеленото направо ти се набива в очите, даже черното е със зелен нюанс. Настройките са контраст - 70, яркост - 50, цветност - 45 от 100 и острота - 4 от 7.
Внимателно прочетох сервизното описание и ме учуди методиката за настройка на White tone. Провежда се в положение Smart picture - Normal, при което яркост, контраст, цветност и острота стават с фиксирана стойност 50 от 100 максимум. На всичкото отгоре има само една стойност за R G B и ниво черно на R и B и това е всичко в Normal. За Cool и Warm пък се задават само разликите на R G B спрямо Normal. Толерансите са от -127 до 128, а не както при Sony 0 – 63.
В Sony Service Menu има стойности RDRV GDRV BDRV, които сe настройват при максимална яркост, така и такива при минимална, не си спомням абревиатурата вече.
Понеже не съм се занимавал с Philips, ще Ви бъда благодарен, ако някой ми обясни как да процедирам в случая. Шасито е L06.1E AA.
Мога ли да ползвам стойностите RDRV GDRV BDRV от Sony за Philips?
Благодаря Ви предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
design Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 04, 2006 14:20 Заглавие: |
|
|
| Gena при този модел има ли я тази финна вертикална бледо влизаща в общия разстер черта (с дебелина около 0,5 см.) При предните модели 32' и 29' PT9020/12 я има. Забещязва се когато пуснеш черен екран и увеличиш яркоста около 80%. Много е финно втъкаването в картината, но дразни самия факт, че е допусната такава разсейка. Случайно дали имаш представа как може да се отстрани или корегира? |
|
|
 |
Филип Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 04, 2006 14:32 Заглавие: |
|
|
Генчо, за близо 10г. от както съм сервиз на Филипс, бях чувал всичко, но оплакване от баланса на бялото за пръв път чувам.И то от колега!Главно оплакванията са от геометрията. В този форум един се оплакваше от някаква несъществуваща черта.Я пак погледни в положение Notmal с изключени подобрители: DNR и Dynamic Contrast.
Макар че те не влияят на баланса на бялото.Той се настройва винаги в положение Нормал ,а Cool и Warm са с фиксирани стойности, дадени в сервизното.Както си прочел баланса се прави с колориметър
Minolta CA100.Когато го нямаш запиши си на лист старите стойности и върти смело до като ти хареса.Но не пипай ускоряващото!То се настройва много неприятно.
А после ми прати сканирана гаранционната карта за да си отчета ремонта.(консултацията) |
|
|
 |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 04, 2006 15:04 Заглавие: |
|
|
design
Не съм забелязал подобен дефект, но не съм го търсил специално. Въпреки, че едва ли не под лупа гледах изображението. Продавачите ме убеждаваха, че решетката на кинескопите на новите модели е с променливо!!! разстояние. Според тях в центъра е по-малко и към краищата вече е по-голямо. Твърдяха, че кинескопите не са като на 32PW9520/12, но се оказа, че по означения са едни и същи!
Филип,
Аз вече повече от 8 години гледам Sony и може възприятията ми за бяло да ме лъжат, просто защото съм свикнал с розовината на човешките лица. Не мога да възприема почти мъртвешки зелените нюанси, особено на Канал 1.
Но за съжаление братушките масово се оплакват точно от баланса на цветовете на Philips. Даже имаше тестове правени с колориметър, които доказват, че баланса е изместен към студените тонове на спектъра. Ставаше въпрос за 29PT8509, ако не ме лъже паметта. Ако не съм го затрил файла, ще проверя отново.
То така си и пише в сервизното - на Normal е 13100К, което е много висока стойност. Референсната трябва да е около 9300К. За Warm настройката просто не ми се приказва - не става за гледане просто. даже фона на менюто става червеникав.
Прочетох за баланса на белия цвят и в сервизното за 32PW9520/12. Там са написали, че ако нямаме уред, даваме на Normal, изключваме DNR, задаваме Contrast на 100, RED BL OFFSET и GREEN BL OFFSET на 7, а за R G B стойности по подразбиране съответно 37 30 31 в Normal. Интересното е, че тези стойности са много по-близки до настройките на Sony, отколкото на Philips 32PW9551/12. Не помня точно за последния, но за Sony бяха 37 24 19 съответно.
Колкото до геометрията - ядва се. Отляво вертикалните линии са леко изпъкнали навън, отдясно се забелязва същото, но съвсем леко. Проверих три екземпляра в магазина, преди да се спра на този. Беше им останал още само един в склада.
Поставих същия въпрос и в руски форум, където бяха публикували сервизното. там участват хора от бранша и се надявам да споделят нещичко. Аз от своя страна също ще го напиша тук! |
|
|
 |
design Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 04, 2006 15:14 Заглавие: |
|
|
Филипе - чертата съществува, бе човек! Вярно много финна е, но е видима и СЪЩЕСТВУВА!!! От Филипс това са го корегирали в следващите партиди на горе опоменатите модели и там вече разстера при RGB цветовете, белия и черния е гладък без никакви сенки и линии-черти. Това е по-въпроса. Друг е проблема, че официално не са свели технически бюлетин с появили се отклонения при модифицирането на матриците към вас от българските сервизи.
P.S. М/у другото проблема с баланса на бялото съществува при някой срещани различни модели ТВ. На последък доста талаш се изля в България, относно трето качествените разновидности телевизори, но стабилно продавани за първо. |
|
|
 |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 04, 2006 15:30 Заглавие: |
|
|
Искам да се поправя малко - референсната стойност на цветовата температура е 6500К. На Sony RGB настройката при PC мониторите е 9300К, затова се обърках преди малко.
Ето линка към теста - Philips 29PT8609/12 и цветовата му температура е била 6700K на Normal!!! Сега я дават 6500К на Warm. За какво качество на новите модели можем да говорим при това положение?
http://www.stereo.ru/test.php?article_id=96&tree_id_1=64 |
|
|
 |
Филип Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 04, 2006 15:42 Заглавие: |
|
|
"телевизор показал превосходные результаты по естественности цветовых оттенков; изображение живое, хорошо ощущается его глубина, что в немалой степени является заслугой прогрессивной развертки, делающей строчную структуру практически незаметной. При просмотре эфира изображение отличает нейтральность и точность воспроизведения цветов."
Генчо , това го копирах от препратката която даде.Съгласен ли си с това? |
|
|
 |
Gena Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 04, 2006 15:49 Заглавие: |
|
|
Да, просто съм се заблудил за този тест. Объркал съм Philips с резултата на Toshiba.
Но нека не забравяме, че моя НЯМА Progressive Scan опция в менюто. Единствено по Component и HDMI входовете. Настройките са само 3 - Pixel Plus, 100Hz Digital Scan и Double Lines, което така и не разбрах при кои случаи се ползва. Вероятно за NTSC сигнал или поне така ми се струва, че пишеше в старото ръководство.
Ето още един тест, този път за 32" модели от 2004 година:
http://www.stereo.ru/test.php?article_id=77&tree_id_1=65 |
|
|
 |
Филип Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 04, 2006 16:03 Заглавие: |
|
|
Ако четеш внимателно анализите (аз прочетох около 5-6) За всеки един телевизор е казано за някакъв проблем в цветопредаването. ИМА Progressive Scan !Всички апарати с Pixel plus са Progressive Scan по подразбиране. Double lines е само за NTSC.Сега ще ти кажа че твоя телевизор не е 100HZ - ов.Питай защо.
По новия закон за потребителя можеш да върнеш ТВ-то в тридневен срок и да си вземеш едно SONY.
А впрочем от новата препратка виж какво за казали за много висок модел на SONY
"При просмотре эфирного сигнала телевизор демонстрирует качественное изображение. Незначительную холодность оттенков в SECAM можно отнести к области индивидуальных предпочтений. По субъективному восприятию картинка напоминает привычную аналоговую. На статичных эпизодах цифровые артефакты практически отсутствуют, чего не скажешь о динамичных сюжетах (на контурах быстроперемещающихся фрагментов заметны цифровые «тянучки»). Относительно скромный результат по яркости заметен во время тестовых просмотров: изображению немного не хватает живости, а попытка изменить параметры настройки приводит к выбеливанию самых светлых участков."
Както виждаш всички си имат недостатъци.Питай Стоян от Бургас. |
|
|
 |
design Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 04, 2006 16:13 Заглавие: |
|
|
| Филипе личи, че си в час с материала. Ако наистина ги разбираш нещата, сподели на какво може да се дължи и ли е възможно да се отстрани чрез някаква корекция въпроса с тази вертикална линия в разстера на картината при модела на Филипс 29PT9020/12 Pixel Plus 2 ? Познавам около 6 човека с този модел телевизор при които проблема съществува. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|