Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Инверторни климатици
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
IceBurn
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Нед Окт 17, 2004 14:57    Заглавие: Инверторни климатици Отговорете с цитат

Интересува ме в какво точно се състои разликата м/у инверторните и останалаите климатици - как точно става тоя номер, че им дават консумация до 30% по-малко? И още един въпрос - заслужават ли си, защото вече от няколко места чувам реплики от сорта "По-бързо се развалят..." и "Не са подходящи за нашите климатични условия..." ?
Интересува ме и кои марки си заслужават - като изключим Panasonic и Mitsubishi (естествено поради цената) ? Насочиха ме към Osaka ама нещо не съм убеден Smile. Става въпрос за отопление на около 19кв.м., на втори етаж, южно изложение, тухла.
Мерси предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kostadin iantchev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Нед Окт 17, 2004 15:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Разликата е че в тях няма реотани а се използва "ефекта" на инертните газове в случая фреона. Единствения консуматор в тях е компресора, който върти фреона. В тях има 4 пътен винтил, които обръща процеса, а именно при отопление външното тяло охлажда а вътрешното топли, а при охлаждане е обратно.
За марка доколкото знам лидери са Carrier и Haier.
За това помещение всеки ще ти върши работа.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 17, 2004 15:23    Заглавие: Отговорете с цитат

IceBurn, само в този форум:
http://eshop.bg/forum/viewtopic.php?t=2493&highlight=%EA%EB%E8%EC%E0%F2%E8%2A
http://eshop.bg/forum/viewtopic.php?t=2277&highlight=%EA%EB%E8%EC%E0%F2%E8%2A
http://eshop.bg/forum/viewtopic.php?t=2441&highlight=%EA%EB%E8%EC%E0%F2%E8%2A
http://eshop.bg/forum/viewtopic.php?t=2186&highlight=%EA%EB%E8%EC%E0%F2%E8%2A
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
IceBurn
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Нед Окт 17, 2004 15:34    Заглавие: Отговорете с цитат

RC тези теми и сам ги видях, само дето не разбрах къде точно в тях е описан принципа на работа на инверторния климатик ?! (м/у другото мерси на колегата за отговора)
Пък за останалата част от темата - просто реших да попитам, никои не те е карал да ми отговаряш щом не искаш.

П.П. Не се обиждай, ама не си спомням аз да съм се заяждал с теб (а определено е имало поводи), така че ако обичаш и ти не го прави Evil or Very Mad .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 17, 2004 15:49    Заглавие: Отговорете с цитат

IceBurn, не виждам защо го определяш като заяждане, още повече, че никъде не видях в темата си да си споменал, че си прегледал темите по въпроса.
Между другото, принципа който се използва е на така наречената термопомпа - използва се топлината запасена в околното пространство било то въздух, вода или топлината запасена в земята.
Проблема на част от тези климатици е доколко добре се справят при относително ниски температури на въздуха и голямата му влажност (което е характерно за нашите условия), при което се обледенява външното тяло.
Ето тук има някакви илюстрации по въпроса:

http://www.klimatik.info/
Със здраве.
Върнете се в началото
naka76
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Окт 17, 2004 21:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Основната разлика м/у инвертор и конвенционален климатик е че: инвертора си регулира оборотите на компресора, оттам и налягането на фреона, оттам и неговата температура, а другия го кара на включено-изключено.

Това, че са 30% по-икономични е ГОЛЯМА ГЛУПОСТ. Наистина са по-икономични, но не и 30%, може би около 8-12%, не повече. Още повече , че инверторите имат доста електроника, което ги прави по-чуствителни кът токови удари, прах, влага и т.н. Друг недостатък - работят с фреон Р410, които е много по скъп от обикновенния Р22 и иска по-високо налягане от компресора за да достигне същата температура. По-високото налягане крие рискове от течове на фреон и по-бързо износване на компресора ( нищо че е скрол тип). Трети и основен недостатък - ако е инвертор да е от сериозна марка, обаче..... на кой му се дават 1500 лв. за 12-ка? Ако ще е Осака или нещо друго полу...., по-добре не. За 19 кв.м. взимай една нормална 12-ка за 600-700 лв. и нямаш грижи. Ако си от Варна даже ще ти предложа и оферта, но на ЛС.
Rael
Гост

МнениеПуснато на: Съб Авг 05, 2006 11:37    Заглавие: Ей, да сте живи и здрави! Отговорете с цитат

Спестихте ми пари и нерви. Ще си взема обикновен, неинверторен. Само неразбрах, в студа кои са по-добри.
Върнете се в началото
nafo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Авг 05, 2006 14:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Всичко дотък казано добре. Хо аз съм за инверторните и ще кажа защо. Бях с неинверторен ОСАКА 12-ка и за 30 кв - в най-големите студове 180 лева за ток (като освен климатика гори бойлер, телевизор и комп., пренебрегвам осветлението) след две такива зими в същото помещение е поставен инверторен HITACHI с компресор на Митцубуши , отново 12-ка и с същите ел. уреди посочени по горе - тока вече е 95 лева. Пък и инверторните вече не са много скъпи. Осака ги предлагат за по 700лева (12-ки).
naka76
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Авг 05, 2006 14:11    Заглавие: Отговорете с цитат

От ОСАКА няма как да очакваш друго. Минавали са доста осаки през мен , и нямам добро мнение за тях.
Подобен пример на горния: две 12-ки в панел , не изолиран (не саниран), бойлер, тв и т.н. - максимална сметка за зимата която мина 168лв , при потдържане на 23 градуса . Машините са ми Електролукс и не са инвертори.
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 07, 2006 9:22    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:
IceBurn, не виждам защо го определяш като заяждане, още повече, че никъде не видях в темата си да си споменал, че си прегледал темите по въпроса.
Между другото, принципа който се използва е на така наречената термопомпа - използва се топлината запасена в околното пространство било то въздух, вода или топлината запасена в земята.
Проблема на част от тези климатици е доколко добре се справят при относително ниски температури на въздуха и голямата му влажност (което е характерно за нашите условия), при което се обледенява външното тяло.
Ето тук има някакви илюстрации по въпроса:

http://www.klimatik.info/
Със здраве.

Термопомпата си е термопомпа, инверторът си е инвертор.

П.П. Линкът не работи.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети