Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Инверторни климатици
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 07, 2006 10:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Ваклине, нещо си в заблуждение, и двата типа - конвенционалния и инверторния климатици са си термопомпи, разликата помежду им е само в управлението на ел.мотора на компресора. При конвенционалния имаме включено - изключено, а при инверторния имаме постоянно включен ел.мотор но променливи обороти. Това знам аз това казвам, ако греша нека някой ме поправи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 07, 2006 12:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи термопомпата е вид процес. Това е когато използваш факта, че при повишаване на налягането на даден газ той отделя топлина. Обратно при изпаряването му той се нуждае от енергия (т.е. пак топлина) за да се изпари. Този процес присъства при всички видове климатици. При условие, че можем да обърнем с подходяща система от клапани местата на "кондензатора" и "изпарителя" то можем да отопляваме или охлаждаме съответното помещение. От тук нататък има 3 ватрианта за регулиране на охлаждането/отоплението.
1. Дискретен. Т.е. включи - изключи. Най-неефективен. Използва капилярна тръба.
2. С промяна на производителността на компресора чрез промяна на оборотите му или чрез промяна на производителността му. В този случай се работи с разширителна тръба (orifice tube, пиша го защото преводът ми "разширителна" може да е далеч от истината). Там компресорът работи постоянно, но или му се променя натоварването чрез регулиращ вентил (нерегулируема система, използва се промяна в скоростта на въздуха и/или източника на въздух, неприемлив за домашните климатици) или с промяна на оборотите на двигателя (скъпо управление!). Е това последното на пазарен език е "инверторен климатик". Предполагам, че терминът е дошъл от наличието на постояннотоков или променливотоков (честотен) преобразувател за регулиране на оборотите на двигателя. Не ми се вниква много. Аз съм по автомобилните...

----------------------

Чакай, че залетях в дълбоките води и не изясних съществото. Казах, че термопомпата си е термопомпа (принцип в термодинамиката), а инверторът си е инвертор (управляваща схема). Сега дано съм бил ясен.
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 07, 2006 14:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Да де, едно и също пеем и двамата Laughing, извинявай че се усъмних в познанията ти. Embarassed
Върнете се в началото
plm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Пон Авг 07, 2006 21:37    Заглавие: Отговорете с цитат

NEW :
Компресори за климатици "Digital Scroll" от COPELAND
(също с плавно регулиране, но Не са Инверторни)

Цитат:
Самый дорогой способ — инверторный — подразумевает уменьшение скорости вращения ротора и, как следствие, уменьшение скорости фреона в системе. Это приводит к ряду проблем, в частности, к проблеме возврата масла из трубопроводов в компрессор. В инверторных кондиционерах этот недостаток преодолевается с помощью периодического включения режима возврата масла. Другая проблема связана с ухудшением смазки спиралей компрессора при снижении скорости вращения ротора. Дальнейшее усложнение инверторных систем приводило к превращению холодильной машины в эксклюзивный продукт, стоимость которого не оправдывала функциональные преимущества. Компании COPELAND удалось найти простое и исключительно эффективное решение: раздвинуть на определенное время неподвижную и вращающуюся спирали scroll-компрессора. Фреон при этом свободно перемещается из областей с высоким сжатием в области с низким, и производительность компрессора уменьшается до нуля. Оставалось отработать величину зазора и продумать механизм регулирования времени, в течение которого компрессор находится в нагруженном и разгруженном состояниях. Для разгрузки верхнюю (не вращающуюся) спираль компрессора поднимают, используя низкое давление на входе в компрессор, которое подсасывает спираль на 1 мм вверх. Продолжительность разгрузки компрессора регулирует специальный клапан-соленоид, который работает в режиме «открыт/ закрыт» с минимальным временем срабатывания 2 сек. При этом отпадает необходимость в преобразовании напряжения в постоянное и обратно, не нужна дорогая плата инвертора и мотор постоянного тока (в DC-инверторах). Ротор вращается непрерывно и даже при разведенных спиралях не испытывает проблем со смазкой. Выяснилось, что при разгрузке компрессора потребляемая мощность составляет всего 10 % от номинальной. А простота конструкции делает надежность компрессора фактически эталонной. Созданные компанией SAMSUNG на базе этого компрессора мультизональные системы DVM быстро прошли период от первых образцов (2000 г.) до промышленного серийного производства (более 40 000 наружных блоков в 2004 г.). Сейчас началась экспансия этой техники в Европу, где уникальные достоинства позволяют кондиционерам DVM конкурировать с системами центрального кондиционирования на базе чиллеров и фанкойлов.

Сегодня можно с уверенностью сказать, что новый цифровой компрессор Digital Scroll, разработанный американской компанией COPELAND , совершил настоящую революцию в области кондиционирования воздуха, за что был удостоен заслуженной награды за технологическую инновацию на выставке AHR EXPO’2003 в Чикаго.

Виж таблицата в атача.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 08, 2006 7:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи в автомобилите се използват компресори с променлив дебит сигурно от 10 години. Лошото е, че нямат външно управление. За маслото... Всички хубави системи имат вихров маслозаборник с гравитачно оттичане към смукателната част на компресора. Реално масло е необходимо да има само в компресора. На останалите места е излишно, но в по-евтините системи няма начин да се избегне. Отделно, че спиралните компресори са определено по-скъпички от буталните, но пък са в порядъци по-безшумни.

Между другото ако някой има схемки на някой инверторен климатик и не му е жал нека даде. Стана ми интересно точно как решават въпроса с управлението. ШИМ или честота, колекторен или с ротор на късо двигател и т.н.?
plm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 08, 2006 9:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Гравитачното оттичане , не решава проблема с намаленото увличане на кондензиралото масло от тръбите, при намален фреоно поток , при работещ компресор на ниска мощност.
Цитат:
Реално масло е необходимо да има само в компресора.
- именно, а също и добро мазане и при ниска мощност (ниски обороти).
По хубавите системи, имат и допълнителни маслени помпи, за връщане на маслото в картера на компресора.

Ще потърся схема в електронен вид (имам само на хартия).

Цитат:
ШИМ или честота, колекторен или с ротор на късо двигател и т.н.?
- честота, но не е колекторен и не е с ротор на късо (поне при най-разпространените). Там ротора е магнитен.

За мен е интересно да прочета, за автомобилните компресори с променлив дебит .
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 08, 2006 20:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Нямам нещо събрано накуп за тях. Идеята е, че имат байпасен клапан който връща на всмукващата страна. Ще ги познаеш по това, че не щракат постоянно докато работи климатика на колата. На Фордовете например са такива. Там няма "капилярка", а има мрежеста тръба с променливо сечение. Предизвиква изпарение на фреона. Има датчик само за ниско налягане на фреона. Т.е. да не тръгне празен, че сегментите са графитни и отидоха. Чул съм и за такива компресори при които идеята е като на бензиновите помпи за карбураторни коли. Там като се вдигне налягането и буталцата които не са твърдо захванати отбягвали от шайбата. Има и такива които са с честотен байпасен клапан. Те са най-модерните. Между другото това последното не ми е ясно защо не е навлязло в "инверторните" климатици. Той тока се хаби когато трябва да помпаш, а налягането вече е високо. Ако помпаш на празен ход дори и при високи обороти токът ще е значително по малък.

------

Забравих... Ако има вихров маслозаборник то няма масло по тръбите. Лошото е, че той не работи ефективно при малък разход на фреон.
plm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 09, 2006 3:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Този вихров маслозаборник , нещо като центробежен маслоотделител поставен в нагнетателната част, ли е .

Драснах това, само за илюстрация:

Колеги, ако някой разполага с преден капак (с лагера вътре ), на автомобилен компресор SANDEN 709, моля веднага да ми напише. Спешно е !! . Лагера е иглен, вътрешен размер Ф18мм, външен Ф25мм, височина 25мм. Лагера стои на оста, отпреде до фибъра(челното уплътнение). Самия фибър (или поне металната шайба, в която трие кокса) също не е излишен. Плащане веднага !
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 09, 2006 5:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Маслозаборникът е една тръба в която е поставен един цилиндър с изрязана спирала на него и пробит в средата. Караш фреона да мине по спиралата и от центробежните сили маслото се лепи по стената на тръбата и се стича надолу. Фреонът си заминава през централната дупка нагоре към кондензатора. За съжаление сламките са ми на другия диск. Правих си такова за да събирам маслото като празня климатиците. Иначе налучквам колко да добавя. В момента не празня нищо, че движа други въпроси... Това за маслозаборника като термин съм го изкопал (възможно и измислил в процес на превода) някъде по интернет. Иначе търговското му наименование е Hellical separator (спирален разделител).
kableman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Нед Авг 13, 2006 11:09    Заглавие: Отговорете с цитат

http://klimatici.com/
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети