|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
петър Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 10, 2006 22:06 Заглавие: АКУ + реле регулатор |
|
|
С такъв проблем се боря цял месец, и не мога да разбера дали наистина има причина в реле регулатора.
Моята кола (на път да стане таратаика) е дизел - NISSAN.
Купих я с нов АКУ - 75Ah.
Реле регулатора изключва с рязка граница подмагнитващият ток на 15V.
Като запаля колата динамото започва да грее много яко, но не вдига напрежение повече от 15,02V и то само сутрин, като е по студено.
Обикновено е 14,02 до 14,6V.
Като премеря с мултицета зарядния ток е повече от 20А.
Плътността на електролита не се качва повече от 1,23.
АКУ-то обаче също се стопля бая.
Питах бая "майстори" може ли причината да е в акумолатора, обаче те си знаят тяхната и въобще не слушат какво им говоря.
Вече не мога да разбера колата повредена ли е или не. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Данаилов Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 10, 2006 22:30 Заглавие: |
|
|
| Акумулатора сутрин имали ток и с какво напрежение е?Нормално е да стопля ако се зарежда с по голям ток или напрежение.Не е нормално да ти дава 15 В реле регулатора(примерно в граници 13.2-14.4В е нормално).Проверявал ли си самото динамо дали е в изправност.За греенето сега е лято и нещата се стоплят,цпециално динамото има ротор който се върти и загрява малко. |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пет Авг 11, 2006 5:50 Заглавие: |
|
|
Според мен проблема е в повишеното напрежение на стабилизация от регулатора- когато акумулатора е поспаднал /сутрин, особено след запалване на автомобила/, това високо напрежение води до голям заряден ток, който загрява динамото и акумулатора, като акумулатора ще си замине доста бързо по този начин.....
Пробвай от някой магазин с нов регулатор /ако се сменя лесно направо пред магазина/ или в някоя автоморга с друг просто за да се види напрежението колко ще е. _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
петър Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 11, 2006 7:51 Заглавие: |
|
|
Динамото е в пълна изправност, понеже някакъв пишман майстор преди мен така го беше ремонтирал, че плочката беше опряла на корпус и ми изтощи акумолатора и се наложи да го пренавивам, а единият от диодите го смених, зашото ми се стори прегрял.
Единственото, което ме съмнява е от прегряването да се е изменила характеристиката на ценера.
Но ако сте убедени, че няма такъв регулатор, който да изключва на 15V, явно ще е за смяна.
Имам една книга за ремонт на японски автомобили и там пише, че при 1500 об/мин напр. трябва да е 13 - 15V.
При Uзар.>15,5V, значи рег. е за смяна.
Та се чудя вече какво да правя, щото ми омръзна да сглабям и разглабям, щото регулатора се намира в динамото, а на динамото има и вакуум помпа за спирачките. |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пет Авг 11, 2006 8:07 Заглавие: |
|
|
мерил ли си диодите? Ако има изгорял диод /накъсо/ ...  _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
петър Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 11, 2006 8:28 Заглавие: |
|
|
С изключение на характеристиката на рег., която е малко смущаваща, всичко друго си е шест - 100% гаранция.
Моето съмнение е следното:
АКУ се е сдухал от ненормалния режим на работа на динамото преди ремонта и не може да вдигне плътността на електролита.
Като не може да вдигне плътност, пада на напрежение си остава малък
за дадения регулатор <15V и динамото бичи яко.
Нов акумол. е близо 90лв., а пък в магазина едва ли ще ми дадът един за проба.
Та въпросът ми е, ако някой има подобен опит с акумолатори да каже дали теорията ми куца някъде. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пет Авг 11, 2006 10:05 Заглавие: |
|
|
| Проблема ти е в регулатора на напрежението. Дори при неизправен акумулатор не трябва напрежението да се покачва толкова много колкото си писал. Повече от 14,4 е недопустимо, въпреки че на някой Опели самите регулатори са направени да държат до 14,6-7. Пробвай с друг регулатор. Има един добър сервиз за стартели и алтернатори и не взимат скъпо - намира се близо до зеленчуковата борса в Дружба 1. |
|
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 11, 2006 15:54 Заглавие: |
|
|
Обикновено проблема е комплексен , първо свали и зареди акумулатора до 1.28 на клетка със слаб заряден ток защото явно е много сулфатизирал , до гъстота 1.28 едва ли ще стигнеш но колкото се получи толкова , от това ти идва загряването , при заряда следи напрежението , не трябва да го вигаш повече от 14.4 волта , също така и температурата на електролита - не повече от 40 градуса , ако кипне при по ниско от 14.4 волта значи ти е замърсен електролита и трябва да се смени , всъщтност десулфатизацията е бавен и скъп процес пък и иска много комплексни знания може би по добре е да се обърнеш към специалист , ако все още са останали такива на които им се занимава Когато оправиш акумулатора тогава се заеми с алтернатора , Побърквал съм се да свалям и качвам по няколко пъти един и същ алтернатор точно като твоя защото не вдигаше напрежението повече от 13.2 волта , накрая се оказа че колата има още един акумулатор който го товари на максималния му ток /разни аудио маняшки изпълнения/ . Да на някои регулатори им дават 15 волта но никога не съм замерва такова напрежение , може би при минус 25 градуса да ги дава
Забравих да спомена , провери си уреда , много често се случва напоследък да обвиняват регулатора пък като го премеря с моя уред всичко е наред ако мериш с уред за 6 лева при това цифров нормално  _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
петър Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 11, 2006 18:32 Заглавие: |
|
|
При мен си ги даде тия волтове, при може би 21 градуса - не повече.
Ами преди да кача акумолатора, го зареждах около 30 часа със стандартно зарядно - ток около 3А, като последните 5 не промени плътността и тя си остана 1,23, затова реших, че това ще му е.
Значи, като купих колата си беше с нов акумолатор, но в продължение на 2 год. съм я карал с не до там изрядно динамо, докато накрая съвсем се скапа.То затова и акумолатора беше нов, ама кой да се сети.
Преди да заредя АКУ - то не можеше да изкара поплавъка на аерометъра. |
|
|
 |
di_rtv Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 12, 2006 8:49 Заглавие: |
|
|
Здравей < петър> това за което ти каза <raxell> е вярно . Искам само да допълня че десулфатизацията на плочите на акумулатора е бавен процес . Правят се няколко цикъла на заряд/ разряд на акумулатора Докато достигне гъстота на електролита 1.28 . Но мисля че и гъстота от 1.26 ще ти върши работа още повече че веднъж вече се е прецакал акумулатора. Да не говорим че различни сонди имат различни показания.
По принцип акумулаторите се доливат само с дестилирана вода. Гъстотата във всички клетки трябва да е еднаква. Ако в някоя клетка не се покачва до необходимото ниво значи имаш така наречената мъртва клетка . Ако решиш да сменяш електролит < което по принцип е недопустимо> внимателно при изливането на стария за да не се разместят сепараторите между плочите и да укасят плочите . Тока на заряд на акумулатора
не бива да надвишава 1/10 от капацитета на акумулатора . По лесно се възстановява дълбоко разреден акумулатор отколкото презареждан. При презаредения акумулатор от високата температура може да се получи изкривяване на плочите . Дано съм помогнал . Успех
П.П Забравих да спомена че напрежението на акумулатора при разряд не трябва да пада под 10V |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|