| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Georg Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 19, 2004 11:46 Заглавие: Импулсен електрожен |
|
|
Господа решил съм да си правя импулсен електожен. Досега съм набавил половината части. Липсват ми ферита, кондензатор 220nF/2000-3000V за предпочитане високочестотен и мощни шотки диоди 160-200A/25-35kHz. Ако някой знае от къде могат да се купят на по сносни цени моля отговорете. Още трябва ми подробно описание на SG3525 и каква е разликата между нея и UC3825.
Благодаря ви предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Dumfree Активен потребител

|
|
|
 |
Georg Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 20, 2004 11:17 Заглавие: |
|
|
Благодаря за линковете, рагладах ги но не открих съществена разлика между двете ( или на мен нещо ми обягва ), но на мен по голямата грижа са ми елементите и схемата на електожена. Единственото с което разполагам е една размазана схема без обяснения и намотъчни данни и няколко снимки и уверението че този електожен е направен и работи. За останалото трябва да се блъскам сам а и никъде в интернет не намерих описания и схеми на импулсни електрожени които са направени и работят. Разликата между имп. захранващ блок и имп. електрожен е мощноста ( 4kW ) и че трябва да има падаща характеристика на изхода за да издържа на късо съединение. Така че ако някой може да ми помогне с изчислението на трансформатора на Ш-образни или П-образни ферити, дали се оставя въздушна междина или не за електрожен, други схеми на електрожени или опит при изработката.
Приемам всякакви мнения и отзиви.
Пак ви благодаря предварително _________________ информацията е безценна,не искам и не давам пари за нея. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 20, 2004 16:46 Заглавие: електрожен |
|
|
| Пусни си една търсачка на кирилица в гугъла и ще намериш някои руски схеми на такива неща. Така както си написал втория път май имаш само един гол мерак за този електрожен и нищо повече! |
|
|
 |
Dumfree Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 20, 2004 20:08 Заглавие: |
|
|
| Виж в www.weldstar.narod.ru в раздела "Amator" има линкове и схеми за импулсни апарати |
|
|
 |
Georg Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 21, 2004 9:40 Заглавие: |
|
|
За голия мерак мисля че донякъде е вярно, но нима всички които се занимаваме с електроника не тръгваме от голия мерак да правим нещо защото къде е по лесно да отидеш в магазина и да си го купиш или да поръчаш на някой да ти го направи. Но при мен не е точно така. До сега съм събрал над 30MB схеми даташиитове и програми по въпроса, но от всичко това ми е харесала само една схема за която ви писах и не знам как да я прикача за да я видите, защото повечето от схемите са от рода: 40А при 4 и 60А при 6 ключови транзистора коета е глупост или пишат да се режат електродите наполовина защото транзисторите прегряват с цял или е изпълнен като нормален захранващ блок без падаща характеристика който за мен ще изгори веднага щом опреш електрода и още много такива. А за линковете които ми посочвате до сега на всичките съм ходил преди това и това гугъла съм го правил но въпреки това ви благодаря, защото вие не може да знаете къде съм се ровил в интернет.
Така че продължавам да събирам мнения но уточнявам трябва ми работещ и изпробван електрожен за мин. 160А или начини за постигане на падаща характеристика при импулсно захранване ( може и на теория).
И конкретен въпрос: могат ли да се запаралелват шотки диоди и начини за разпределениа на тока в тях ( говорим за 40-50А във всеки ) _________________ информацията е безценна,не искам и не давам пари за нея. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Окт 21, 2004 11:54 Заглавие: |
|
|
| Диодите можеш,да запаралелваш безпроблемно,като ги запасиш по ток,поне 30%.Трафа не може да е с междина,защото работиш с мостово ИЗ,а падащата характеристика само с подходяща електроника и обратна връзка по ток. |
|
|
 |
leonart Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 21, 2004 18:28 Заглавие: за импулсния електрожен |
|
|
kolega s elaktorjena si do nikade !
1 Za Impulsen elektrojen netie neobhodima pada6ta harakteristika,
tq e neobhodima za elektrojen s transformator ,
za6toto pri rejim na kaso a imenno kogfato
se razpalva dagata ,togava tokovete
koito praninavat prez transformatora sa okolo
50 pati pover4e ot nominalnite
i tova nalaga pada6tata harakteristika na tr.6tot toi 6te gramne.
2 obiknovenniq transformator ima tvarda harakteristika i nemoje da raboti
v rejim kaso!
pada6ta harakteristika se polu4ava 6 magniten 6unt ili
4rez ostavqne na vazdu6na mejdina v magnitoprovoda !
ot kade to da se razseiva magniten potok
3 tova s tranzistorite 4e garmqt ili sa palni glupost
ako izpolzva6 MOS tranzostori te mogat da se naka4at kolko to si iska6 paralelno!
i taka da polu4i6 neobhodimiq tok!!
Problem se qvqva upravlenieto im !
6te ima prodaljenie no drug denn!!!!!!!!!!!!!!
sega nqmam Vreme _________________ Pra6taite info ili pitaite ne6to na [email protected] |
|
|
 |
YHV Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 22, 2004 8:04 Заглавие: Относно спараляването на диодите |
|
|
Следя темата от самото и създаване. Виждам, че има мнения по въпроса с импулсните електрожени. По въпроса със спараляването на диодите бих ти дал един практически съвет. Мисля че не е проблем да ги спаралиш, но много по сигурно е да си изчислиш така намотката, че тя да е от няколко проводника, т. е. намотката да ти е от многожилен проводник. По този начин на всяко жило може да се запои по един диод и няма да имаш проблем със различни напрежения на отпушване.
За сега толкова, за останалото дерзай . Ако има развитие по темата пак може да се включа. |
|
|
 |
Georg Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 22, 2004 10:37 Заглавие: |
|
|
И аз милих така така да направа, да използвам съпротивлението на проводниците за изравняващи резистори но в интернет гледам че ги запаралелват без нищо, а обикновенни диоди не могат. Не знам може би има някаква разлика. А на колегата който се е разписал като гост не става с електрониката. Параметрите на дъгата се променят много бързо и ШИМ контролера не може да реагира толково бързо. При мен в моста има един кондензатор (когото не мога да намеря ) последователно на трансформатора и енергията която се прехвърля зависи единсвено от капацитета и честотата ( чрез честотата се регулира тока ). А на колегата Leonart мога да му кажа друг път да не се изказва неподготвен. Колега при електрожените падащата характеристика не се използва само за да не изгорят, а за да може и да гори дъгата независимо колко ви трепери ръката. В идеалния случай енергията отдавана в дъгата е постоянна и не зависи от разтоянието между електода и метала (в работния диапазон), тоест характерисика под 45 градуса. Вие ми предлагате да запаралелвам транзистори - колко 20 бр. - пак ще изгори и ако не изгорят те има много други неща за горене. И следващия път моля ви се пишете на кирилица защото просто няма да ви атговоря. _________________ информацията е безценна,не искам и не давам пари за нея. |
|
|
 |
|