| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
techboy Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 04, 2006 12:29 Заглавие: Въпрос по една схемичка с IR фототранзистор |
|
|
Здравейте,
правя една схемичка и се запънах на частта с разстоянието на лъча между излъчващият IR диод и приемащият IR фототранзистор.
Максималното разстояние ми стига до 8-10 сантиметра. На мен ми трябва до метър-два.
Дали не се нуждая от още едно усилващо стъпало?
Като отдалечавам IR диода след 6те 7те сантиметра напрежението на базата на Т2 стига до 0.5-0.55V, вече към 10те сантиметра ми стига на 0.7V и се отпушва T2.
Ако половината на 4.2K на R2 го сложа на базата на T2, няма ли да ми ограничи тока и да се отпуши на по-далече? Но и ме е страх да не изгоря IR фототранзистора, че чуплив ми изглежда
Може да ви се стори елементарно, но нали съм новак в бранша и ми се губят някой елементарни знания
... Викам си сега тююх, трябваше да внимавам повече в часовете по промишленна електроника.. но къснооооо  _________________ Practice is everything
Последната промяна е направена от techboy на Пон Сеп 04, 2006 12:32; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 04, 2006 12:31 Заглавие: |
|
|
| На първо време тока през LED-а е твърде малък. |
|
|
 |
techboy Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 04, 2006 12:34 Заглавие: |
|
|
ok, смъквам R1 на 1.2К
Страх ме беше да не изгори LEDа...
........да видим сега с 10mA _________________ Practice is everything |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 04, 2006 12:38 Заглавие: |
|
|
И при 20мА - няма да изгори, друг е въпроса, че това може да се направи с интегрален фотоприемник (нещо от серията TSOP...) при което трябва да разклатиш диода с честота 36-38 kHz (в зависимост от приемника) и тогава в такъв импулсен режим диода можеш да го форсираш и с 0,6-0,8 А.
И спокойно може да постигнеш разстояние 7-8-10 метра. |
|
|
 |
techboy Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 04, 2006 12:45 Заглавие: |
|
|
Мъчих се да е нещо елемнтарно без модулирана честота. Сега проверих нуждая се от разстояние 65-66мм минимум.
Преди беше с модулирана честота, но гледам да е максимално просто.
при 1.3К, ми се увеличи с един пръс разстоянието.
Предполагам, че ще ми стигне .. сега ще стегна и ще измеря по-точно  _________________ Practice is everything |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 04, 2006 16:17 Заглавие: |
|
|
Трябва да има модулация! По друг начин няма как приемникът да различи светенето на диода от останалия фон в стаята ти. Друг е въпроса че пред фототранзистора ще трябва задължително да поставиш инфрачервен филтър за да не се заслепява. Незнам до колко ти е известно, но полупроводниковите прибори са слабо чувствителни към инфрачервените лъчи и ако този диод накара транзистора да се отпуши, то околната светлина ще го насити. _________________ home studio |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Сеп 04, 2006 17:30 Заглавие: |
|
|
| T3 NPN или е PNP както е в схемата защото трябва да е NPN |
|