Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ Тиристор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
grafic
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 09, 2006 17:50    Заглавие: Помощ Тиристор Отговорете с цитат

ПомоЩ!!!
Имам управляваща схема имам и тиристор(триак) и не мога да ги свържа... Пробвах да ги свържа но цялата ми схема стана под 220V, сложих диод но пак не работеше след като се отпуши, не се запушва изобщо. Сигнала ми е правоъг. имп.Може ли малко помощ. Я кажете хора къде бъркам. Подавам'-'на G а '+' на А1.Кажете как да ги свържа:)

И се чудя за друг вариант да използвам MOS транзистор. По лесно ли ще е?

Ами знам че въпроса е странен но не съм свързвал тиристор никога:)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
NIKOLOVSs
Гост

МнениеПуснато на: Съб Сеп 09, 2006 19:28    Заглавие: Отговорете с цитат

ХММ, по относно тиристора- това е елемент които си има управляващ електрод които слуши за отпушването му като се подаде ток,и тогава през анода и катода на тиристора проти4а ток т.е. тои се изпозва като прежклю4жателен елемент.погледни да не си го свързал неправилно
,по относно напре6ението колко волта изкарва и закакво е тази схема
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 09, 2006 19:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Подобни теми (с така поставен проблем) ще заминават в говорилнята!
При рецидив - ще бъдат изтривани.

Конкретно на въпроса (ако въобще може да се каже нещо конкретно):
grafic написа:
Имам управляваща схема имам и тиристор(триак)

Този Rolling Eyes си има някакво обозначение (име). Най-простия вариант Arrow е да му потърсиш Datasheet-a, там като правило има обозначение на изводите и типови схеми за управление.
Другия вариант е да дадеш линк, картинка (или нещо от което да става по-ясно) каква е
Цитат:
управляваща схема
и какво точно си направил.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Сеп 10, 2006 7:32    Заглавие: Re: Помощ Тиристор Отговорете с цитат

Прегледай си добре схемата и преосмисли всичко, по описаното от теб личи чи всичко е наред, просто не ти е ясно къде какво става.
grafic написа:
Пробвах да ги свържа но цялата ми схема стана под 220V
Това е защото масата на схемата и на силовата част (тиристора) не са разделени.
Цитат:
след като се отпуши, не се запушва изобщо
Знаеш ли условието за запушване на отпушен тиристор или триак? Напрежението между анода и катода трябва да падне до нула. Ти най вероятно изправяш мрежовото напрежение преди да мине през триака, махни греца и филтриращия кондензатор.
grafic
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 10, 2006 13:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами схемата ми е обикновена 555 със потенциометър вместо единия резистор. Генерирам сигнали със ниска честота. Използвам схемата да захраня намотка на клапан. Използвам я като магнит.
guitman написа:
Това е защото масата на схемата и на силовата част (тиристора) не са разделени

Еми как да ги разделя(глупав е ама не знам) гледал сум различни схеми и пак не разбирам.
А пък тиристора..... Wink ами как да кажа попаднаха ми 10 без пари и не съм сигурен в момента какъв е точно......
Цитат:
Знаеш ли условието за запушване на отпушен тиристор или триак? Напрежението между анода и катода трябва да падне до нула. Ти най вероятно изправяш мрежовото напрежение преди да мине през триака, махни греца и филтриращия кондензатор

Знам че условието е тока да стане нула, и тогава се запушва. Сложих диод и схемата вече не беше под 220(така ли се разделя масата?)

А миналия път писах по накратко защото Bulgarian Phonetic не работеше
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Сеп 10, 2006 17:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Знам че условието е тока да стане нула, и тогава се запушва. Сложих диод и схемата вече не беше под 220(така ли се разделя масата?)

Предлагам ти да се хванеш за масата и за земя и да видиш дали си разделил земите/майтап ,не го пробвай все пак/ Що не дадеш схемата да поумуваме ,че така с твоята терминология нещо не ми е ясна. Пък и работата на тиристор с индуктивен товар не е толкова просто за осъществяване.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
grafic
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 16, 2006 13:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами ето я схемата

За съжаление я рисувах на ръка...
(Не съм означил + и -, + е горе а минус долу, а фазата пак е горе а нула долу)
Там където пише 555 ми е управляващата част, просто съм заменил единия резистор със потенциометър(R2) Свързал съм минус с Gate на триака.
Схемата вече си работи без проблеми, май наистина просто не съм направил нещо както трябва, но в зависимост от това дали подавам нула или фаза(т.е. дали обръщам щепсела:) ) схемата става под напрежение. Как мога да избегна това????
Надявям се сега да съм задал ясен въпрос:) че да не трябва пак да обяснявам.
Върнете се в началото
plm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Нед Сеп 17, 2006 14:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Смени тиристора с опто-тиристор.
Върнете се в началото
grafic
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 18, 2006 14:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Да ще пробвам с оптотиристор. Но само така ли мога да избегна попадането на схемата под напрежение? Neutral
Мислех си че аз бъркам нещо и при друго свързване би роботила по добре схемата.
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Сеп 19, 2006 15:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Може и с разделителен трансформатор да се отделиш от мрежата,но едва ли си заслужава.Оптрона е най безболезнения вариант разгледай серията отрони MOC30**(има ги в "Комет") някои от тях имат схема следяща мрежовото напрежение,когато минава през нулата тогава се включват,с което се обезшумява допълнително схемата...
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/5044/MOTOROLA/MOC3083.html
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети