| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Nuclear Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 10, 2006 20:24 Заглавие: Стабилизатор за 220 волта - за захранване на хладилник? |
|
|
Здравейте!!
Този проблем ме мъчи от доста време и не мога да намеря решение.
Става дума, че напрежението на вилата ми е прекалено слабо и непрекъснато варира - в делничен ден стига до 200-210 волта, а в почивен ден (особено вечерта) може да падне до 145, даже за момент и до 135 волта. Почти съм свикнал с това положение (само е малко изнервящо, когато телевизорът изгасне поради напрежение под 148 волта), само че най-сериозният проблем е, че от ниското напрежение най-много страдат компресорните хладилници - това напрежение уби 2 хладилника. Първият оцеля цели 3-4 години, но вторият загина за 2 месеца работа.
Ето за какво става дума: ако хладилникът си работи проблемът не е чак токова голям - макар че при вторият хладилник забелязах, че при напрежение под 180 волта драстично намалява охладителната му способност (логично, имайки предвид доста по-ниските обороти на компресора) и в такива положения дори ледът от камерата започва да се топи. По-лошо е, когато хладилникът се е изключил и трябва да се включи, а напрежението е ниско (в моя случай беше 160 еолта за първия хладилник и около 170 волта за втория) - тогава просто компресорът не може да се включи - целият хладилник се тресе (все едно опитвате да запалите двигател на кола) в продължение на около 20 секунди, след което спира за около минута и опитва пак. Резултатът: Два изгорели компресора. А нов компресор струва от 100 лева нагоре.
Има и друг проблем. Пробвах да вкюча хладилника към стабилизатор "Стабитрон 350", но нямах успех - тогава разбрах, че при включването си компресорът се нуждае от повече ток - около 3-4 пъти, отколкото е способен да даде този стабилизатор.
Въпросът ми е следния: Има ли начин да докарам това напрежение, което варира от 145 до 210 волта до някаква разумна стойност - над 200 волта (но не и над 230 примено) и с него да накарам един компресорен хладилник да работи като хората?
Има и друго решение - абсорбционен хладилник, но то не ме устройва - малки са, камерите им са съвсем нищожни (това най=вече ми е проблем), нищо не можеш да замразиш като хората, през 2 седмици трябва да се размразяват.
Би трябвало да има решение, имайки предвид, че хладилникът не харчи много ток по време на работа - трябва му доста, за да тръгне. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 10, 2006 20:29 Заглавие: |
|
|
Има едно страхотно решение и ти сам си стигнал до него.Намери си старичък МРАЗ 80 . Проблемите ти ще останат в миналото. И той изстудява ракията и то не лошо  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Сеп 10, 2006 20:49 Заглавие: |
|
|
| Мда ама доколкото знам Мраза може да е упорит и да иска обръщане нагоре-надолу за да тръгне. А камерите им наистина са малки. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 10, 2006 20:53 Заглавие: |
|
|
Другото решение е ако вилата е в регулация и е захранена по начина по който трябва гонене до дупка на местното "енерго".
При положение, че си редовен клиент те са длъжни да ти доставят продукта/услугата за която си плащаш на необходимото ниво и качество.
А и толкова комисии измислиха напоследък....
Наясно съм, че процедурата е свързана с много нерви, но другото е по-скъпо.
| slav4o.com написа: | | Мда ама доколкото знам Мраза може да е упорит и да иска обръщане нагоре-надолу за да тръгне. |
Това всеки път ли ?
И що трябва да пишем бисери? |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 11, 2006 7:52 Заглавие: |
|
|
| Виж ТОВА, срещал съм и много други. Ще ти върши работа докато се оправите с енергото. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 11, 2006 9:20 Заглавие: |
|
|
В конрад продават едни стабилизатори с автотрансформатор с автоматично регулиране - електромоторче върти плъзгача, само че незнам какво им е времето за реакция - не е голямо.... а освен това напрежението за което говориш <140В - определено трябва да се скараш на енергото като за начало... да беше 180 - как да е... _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 11, 2006 18:19 Заглавие: |
|
|
Не си спомням добре но мисля че ферорезонансните стабилизатори, дето ги слагахме на старите цветни телевизори са достатъчно мощни за да издържат и един хладилник 250-300W. _________________ home studio |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пон Сеп 11, 2006 18:49 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | Пробвах да вкюча хладилника към стабилизатор "Стабитрон 350", но нямах успех - тогава разбрах, че при включването си компресорът се нуждае от повече ток - около 3-4 пъти, отколкото е способен да даде този стабилизатор.
|
Човека си е намерил решението- просто трябва да му помогнем с пусковия ток.
И аз мислех някога да слагам стабилизатор на компютъра, поради честите токови удари в общежитието и всичко беше прекрасно, докато не ми се задейства screensaver-а и после монитора се изключи, та в момента, в който мръднах мишката да го включа се задейства размагнитващата и целия компютър се рестартира брутално!
Това, което предлага tchav, предполагам е същото, но по- мощно.
М/у другото, някой може ли да драсне схема на такъв стабилизатор?
Няма да откажа и кратко обяснение на принципа на работа  _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
nigal Нов потребител

Регистриран на: 27 Окт 2005 Мнения: 3 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 15:44 Заглавие: |
|
|
Всякакви опити за стбилизация на напрежението ще доведат рано или късно до добре познатия ти край на хладилниците. Впрегни средствата и усилията си в | RC написа: | | гонене до дупка на местното "енерго | . |
|
|
 |
|