Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стабилизатор за 220 волта - за захранване на хладилник?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Nuclear
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Сеп 10, 2006 20:24    Заглавие: Стабилизатор за 220 волта - за захранване на хладилник? Отговорете с цитат

Здравейте!!
Този проблем ме мъчи от доста време и не мога да намеря решение.
Става дума, че напрежението на вилата ми е прекалено слабо и непрекъснато варира - в делничен ден стига до 200-210 волта, а в почивен ден (особено вечерта) може да падне до 145, даже за момент и до 135 волта. Почти съм свикнал с това положение (само е малко изнервящо, когато телевизорът изгасне поради напрежение под 148 волта), само че най-сериозният проблем е, че от ниското напрежение най-много страдат компресорните хладилници - това напрежение уби 2 хладилника. Първият оцеля цели 3-4 години, но вторият загина за 2 месеца работа.
Ето за какво става дума: ако хладилникът си работи проблемът не е чак токова голям - макар че при вторият хладилник забелязах, че при напрежение под 180 волта драстично намалява охладителната му способност (логично, имайки предвид доста по-ниските обороти на компресора) и в такива положения дори ледът от камерата започва да се топи. По-лошо е, когато хладилникът се е изключил и трябва да се включи, а напрежението е ниско (в моя случай беше 160 еолта за първия хладилник и около 170 волта за втория) - тогава просто компресорът не може да се включи - целият хладилник се тресе (все едно опитвате да запалите двигател на кола) в продължение на около 20 секунди, след което спира за около минута и опитва пак. Резултатът: Два изгорели компресора. А нов компресор струва от 100 лева нагоре.
Има и друг проблем. Пробвах да вкюча хладилника към стабилизатор "Стабитрон 350", но нямах успех - тогава разбрах, че при включването си компресорът се нуждае от повече ток - около 3-4 пъти, отколкото е способен да даде този стабилизатор.
Въпросът ми е следния: Има ли начин да докарам това напрежение, което варира от 145 до 210 волта до някаква разумна стойност - над 200 волта (но не и над 230 примено) и с него да накарам един компресорен хладилник да работи като хората?
Има и друго решение - абсорбционен хладилник, но то не ме устройва - малки са, камерите им са съвсем нищожни (това най=вече ми е проблем), нищо не можеш да замразиш като хората, през 2 седмици трябва да се размразяват.
Би трябвало да има решение, имайки предвид, че хладилникът не харчи много ток по време на работа - трябва му доста, за да тръгне.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Нед Сеп 10, 2006 20:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Има едно страхотно решение и ти сам си стигнал до него.Намери си старичък МРАЗ 80 . Very Happy Проблемите ти ще останат в миналото. Very Happy И той изстудява ракията и то не лошо Very Happy Very Happy Very Happy
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Сеп 10, 2006 20:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Мда ама доколкото знам Мраза може да е упорит и да иска обръщане нагоре-надолу за да тръгне. А камерите им наистина са малки.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 10, 2006 20:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Другото решение е ако вилата е в регулация и е захранена по начина по който трябва Arrow гонене до дупка на местното "енерго".
При положение, че си редовен клиент те са длъжни да ти доставят продукта/услугата за която си плащаш на необходимото ниво и качество.
А и толкова комисии измислиха напоследък....
Наясно съм, че процедурата е свързана с много нерви, но другото е по-скъпо.

slav4o.com написа:
Мда ама доколкото знам Мраза може да е упорит и да иска обръщане нагоре-надолу за да тръгне.

Това всеки път ли Smile ?
И що трябва да пишем бисери?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tchav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 11, 2006 7:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж ТОВА, срещал съм и много други. Ще ти върши работа докато се оправите с енергото.
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Сеп 11, 2006 9:20    Заглавие: Отговорете с цитат

В конрад продават едни стабилизатори с автотрансформатор с автоматично регулиране - електромоторче върти плъзгача, само че незнам какво им е времето за реакция - не е голямо.... а освен това напрежението за което говориш <140В Shocked - определено трябва да се скараш на енергото като за начало... да беше 180 - как да е...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Сеп 11, 2006 18:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Не си спомням добре но мисля че ферорезонансните стабилизатори, дето ги слагахме на старите цветни телевизори са достатъчно мощни за да издържат и един хладилник 250-300W.
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Пон Сеп 11, 2006 18:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Пробвах да вкюча хладилника към стабилизатор "Стабитрон 350", но нямах успех - тогава разбрах, че при включването си компресорът се нуждае от повече ток - около 3-4 пъти, отколкото е способен да даде този стабилизатор.

Човека си е намерил решението- просто трябва да му помогнем с пусковия ток.

И аз мислех някога да слагам стабилизатор на компютъра, поради честите токови удари в общежитието и всичко беше прекрасно, докато не ми се задейства screensaver-а и после монитора се изключи, та в момента, в който мръднах мишката да го включа се задейства размагнитващата и целия компютър се рестартира брутално!

Това, което предлага tchav, предполагам е същото, но по- мощно.

М/у другото, някой може ли да драсне схема на такъв стабилизатор?
Няма да откажа и кратко обяснение на принципа на работа Rolling Eyes
Върнете се в началото
nigal
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Сря Сеп 13, 2006 15:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Всякакви опити за стбилизация на напрежението ще доведат рано или късно до добре познатия ти край на хладилниците. Впрегни средствата и усилията си в
RC написа:
гонене до дупка на местното "енерго
.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети