| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivo1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 0:48 Заглавие: TV Funai 2000 MK7 - Проблем в захранването |
|
|
След като по неизвестни причини захранването бе с изгорял краен транзистор и ценеров диод за 5V и след замяната им с нови от същия тип + смяна на кондензаторите на захранването, захранването заработва нормално, но крайният транзистор започва да пари и грее доста. Освен него грее и импулсният трансформатор.
В загрято положение, при работа 1 час и когато се изключи от дистанционното се чува едно неравномерно пукане от импулсния трансформатор, което спира със завъртане на тримера за регулировка на напрежението към повишаване на напрежението. Но при връшането му в нормално положение пак започва да пука. Захранването вече се ремонтира 3 пъти за една година. И при всички случаи телевизорът е спирал, след като е бил изгасен от дистанционното. Не се забелязва покачване на напрежение, след изгасване. Направо се чудя от какво може да е това.
Преди имах същия случай. Тогава захранването гръмна при мен от лоши спойки и след ремонта му признаците бяха същите. Преди да гръмне обаче работеше нормално. Сложих някакъв грамаден радиатор за охлаждане тогава и така го дадох.
Пробвал съм със всякакъв вид крайни транзистори и всички парят.
От какво може да е това? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 6:58 Заглавие: |
|
|
| Това не беше ли захранването с оптрона и pnp транзистора след него? |
|
|
 |
antonkolev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 7:14 Заглавие: |
|
|
| колега нямам спомени в захранването на фунай (в топлата част на захранването) да има ценер 5в.;ако е с транзистор 2SD1710 то ценера е 15в. |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 8:38 Заглавие: |
|
|
Относно захранването задължително трябва да се смени Q504 в повечето от случаите , нещата се оправят . За греенето на драйвера и транзистора на високото C380 и самия драйверен трансформатор който дефектира не рядко. Заменя се с такъв от електрон . _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 13:27 Заглавие: Re: TV Funai 2000 MK7 - Проблем в захранването |
|
|
| ivo1 написа: | | След като по неизвестни причини захранването бе с изгорял краен транзистор и ценеров диод за 5V и след замяната им с нови от същия тип + смяна на кондензаторите на захранването, захранването заработва нормално, но крайният транзистор започва да пари и грее доста... | Напълно нормално е да грее ако действително си сложил ценер за 5 волта вместо 15. Успех! |
|
|
 |
ivo1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 13:59 Заглавие: |
|
|
Да наистина бях сложил ценер за 5V, но днес го замених с ценер за 15 волта и същата работа. Грее и като остане без товар - в смисъл като се изключи телевизора, трафа отново почва да пука и да грее. Най-вероятно има пробив вътре, но се чудя как ще сложа траф от електрон, след като е по-голям.
Чудя се дали да не откача целия товар без веригата за регулиране на напрежението, която взема от 110 волта и да видя ефекта. |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 14:17 Заглавие: |
|
|
За предния пост се извинявам , не съм разбрал кой транзистор грее и съм написал че се заменя драйверния трансформатор.Разбрал съм погрешно че грее транзистора на ТХО-то. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
ivo1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 15:04 Заглавие: |
|
|
| Да и аз се зачудих малко, но нищо. Май ще му сложа едно универсално китайче и готово. |
|
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 17:44 Заглавие: |
|
|
| ivo1 написа: | | ...Чудя се дали да не откача целия товар без веригата за регулиране на напрежението, която взема от 110 волта и да видя ефекта. | Aко импулсния траф и захранването са ти редовни - няма никакъв проблем да го направиш. Иначе :
1.Ако спре пукането и греенето - търсиш повишена консумация в някоя от вторичните вериги.
2.Ако се увеличи пукането и греенето/евентуално изгарянето/ на транзистора - трябва да започнеш диагностика на импулсния траф.
В твоя случай е по-добре направо да го смениш, защото освен че ще спестиш време, може да гръмнеш и няколко транзистора по време на диагностиката. Успех! |
|
|
 |
fonev_tv Опитен потребител

Регистриран на: 22 Мар 2006 Мнения: 742 Местожителство: СОФИЯ ул.Макгахан 11
|
Пуснато на: Сря Сеп 13, 2006 18:43 Заглавие: |
|
|
| Демфащата верига на колектора проверена ли е |
|