| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Ivo Vatov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 23, 2004 18:30 Заглавие: imam malko interesna informachia |
|
|
| SKYNET iskam da ti predloja malko moia informachia v zamiana na moiata ako se interesuvash.stava duma za chetiri diska s podrobni danni na firmite v sofia koito predlagat vsiakakvi chasti za mashini i za avtomatizachia.tova sa remachi lageri prevkluchvatreli mototri rolki laisni i mnogo mnogo drugi chasti na firmite ULMER EXHATOH i dr. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 24, 2004 13:56 Заглавие: |
|
|
| аз имам един въпрос - стъпковите мотори могат ли да въртят и на ляво и на дясно. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Нед Окт 24, 2004 15:00 Заглавие: |
|
|
| elektronchika написа: | | аз имам един въпрос - стъпковите мотори могат ли да въртят и на ляво и на дясно. |
Предполагам, че ако се разменят намотките може т.е. да се смени реда им на включване в обратен  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Окт 24, 2004 15:08 Заглавие: |
|
|
| но моторчето, което аз имам е с вграден драйвер. |
|
|
 |
Tisho Гост
|
Пуснато на: Нед Окт 24, 2004 15:31 Заглавие: |
|
|
| elektronchika написа: | | аз имам един въпрос - стъпковите мотори могат ли да въртят и на ляво и на дясно. |
Без проблем.
Зависи на коя от фазите на мотора ще подадеш напрежение първо.
Но стъпковите мотори имат много особенности.  |
|
|
 |
Tisho Гост
|
Пуснато на: Нед Окт 24, 2004 15:33 Заглавие: |
|
|
| elektronchika написа: | | но моторчето, което аз имам е с вграден драйвер. |
Какъв е чипа за управление ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Окт 24, 2004 17:39 Заглавие: |
|
|
поразгледах моторчето пак, измерих това онова и го подкарах. дори си нарисувах схемата му. моторчето има 6 извода. може да се върни и на ляво и на дясно. общо взето схемата е такава:
5-/\/\/\/\/\-1-/\/\/\/\/\-6
3-/\/\/\/\/\-2-/\/\/\/\/\-4
изводи 5-1-6 са за въртене на дясно, а изводи 3-2-4 - за на ляво.
но имам един проблем. пуснах го да се върти( с един мертоном), но когато си добра ръката до оста на моторчето то почва да се върти на ляво-на дясно докато не го пусна. а то е взето от един печатащ механизъм( мисля че е стар принтер, но не съм сигурен) и би трябвамо да издържа на по-големи натоварвания. може би аз не го управлявам както трябва. ако някой може да ми помогне . . . да каже. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Окт 24, 2004 17:40 Заглавие: |
|
|
| грешка, не е с вграден драйвер. аз съм объркал нещо. |
|
|
 |
Tisho Гост
|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 14:08 Заглавие: |
|
|
| elektronchika написа: | поразгледах моторчето пак, измерих това онова и го подкарах. дори си нарисувах схемата му. моторчето има 6 извода. може да се върни и на ляво и на дясно. общо взето схемата е такава:
5-/\/\/\/\/\-1-/\/\/\/\/\-6
3-/\/\/\/\/\-2-/\/\/\/\/\-4
изводи 5-1-6 са за въртене на дясно, а изводи 3-2-4 - за на ляво.
но имам един проблем. пуснах го да се върти( с един мертоном), но когато си добра ръката до оста на моторчето то почва да се върти на ляво-на дясно докато не го пусна. а то е взето от един печатащ механизъм( мисля че е стар принтер, но не съм сигурен) и би трябвамо да издържа на по-големи натоварвания. може би аз не го управлявам както трябва. ако някой може да ми помогне . . . да каже. |
Така няма да стане.
Даже е учудващо ще е успял да позавърти
Този мотор е с 4 фази. Като напрежемието се подава по следния начин:
На изводите които си обозначил с 1 и 2 се подава захранващото напрежение(+12 волта или +24 волта зависи от мотора). При подаване на маса на останалите 4 извода (в точно определен ред) мотора върти в едната или в другата посока (като се размени реда на превключване).
Има различни режими на работа
На цели стъпки, на половин стъпка и микростъпки.Последния е най труден за изпълнение.
Но при всички ще ти трябва ако не микроконтролер то някаква специализирана ИС за да успееш да подадеш коректно импулсите които са необходими на мотора да завърти.
По принцим стъпковите мотори се ползват когато се изисква точност на преместването.Голяма мощност не очаквай. Ако наистина ти трябва мощност - слага се редуктор с зъбни колелета. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 15:30 Заглавие: |
|
|
| какъв трябва да е редът на подаване на маса, за да върти мотора на дясно например? |
|
|
 |
|