Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

монитор viewsonic 1569GA

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пон Сеп 25, 2006 9:21    Заглавие: монитор viewsonic 1569GA Отговорете с цитат

Накратко - Изгоряли, транзистор на високото, изправителен диод в вторичната верига за 50волта транзистора на импулсното, uc3842, и други дреболиики в захранването. Всички тези неща са отстранени при пускане монитора тръгва опитва се да разпъне картината прави вертикална черта и гасне. Гасне ТХО-то доколкото разбирам, подгряването на кинескопа си бачка като вадя и слагам кабела на видеокартата пак се повтаря същото. интересното е че на 2 пъти след няколко пускания и спирания успя да си разпъне картината и тръгна нормално. при тези процедури на два пъти гръмнах транзистора на високото. смених високоволтовите електролитни кондензатори около ТХО-то но явно проблема не е в тях. Предполагам някой кондензатор не издържа първоначалното напрежение (ток) и окъсява но пък ако окъсява ще окъси за момент а не въобще а защита не се пуска поне доколкото разбрах. другото за което се сещам е прекъснато някъде ТХО като в даден момент успява да се закрепи и затова да ми тръгва - гледах го на тъмно евентуално нукоя изкра някъде да видя но не видях.няма релета кито примерно да са нагоряли и да ми правят номера.няма студени спойки. Като го пусна без сигнал тръгва седи няколко секунди вижда че няма сигнал и гасне както си е нормално.в един от пътите когато тръгна си поигрох и почнах да дигам раделителната на няколко стъпки от 800х600 та до 1280х1024 мисля стигнах без проблем обаче като върнах на 800х600 и изгасна. Дайте някакви предложение.Благодаря предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Сеп 25, 2006 11:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж си намотката на бобината за хоризонтално отклонение на кинескопа .Има една плочка в която влизат кабелите от дънната платка,там може да ти е нагоряло нещо и ТХО то остава без товар и за това да ти гори транзистора
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 25, 2006 12:07    Заглавие: Отговорете с цитат

позачетох се из форума та мернах няколко неща зе тези бобини стори ми се че някой говореше за съпротивбение на въпросната има ли такова нещо и горе долу в какви граници трябва да бъде. Монитора ще го гледам довечера така че, дотогава ще събирам предложения Wink
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 25, 2006 12:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Съпротивлението там е много малко.По малко от един ом.Зависи от модела. На вертикалната е по високо 8-10 ома.Ама все пак прегледай я тази плочка там става най често белята.Лошото е ако окъсява самата намотка.Най добре се проверява с друга отклонителна система.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 25, 2006 13:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Само да добавя когато направи вертикалната черта изгасва въобще сеедно съм извадил кабела от видеокартата ...чертата не остава да свети на екрана , а съответно си се чува и пукането на кинескопа сеедно се изгасва монитора.затова казвам че гасне ТХО-то защото точно на такова нещо ми прилича друг е момента ако има защита която го гаси, но примерно ако сработи някоя защита би трябвало да замига светодиода да речем както когато изгаря транзистора за високото. замислих се дали да не направя следния опит откачам кабелите на хоризонталната и вертикалната развивка и пускам с риск да изгоря малко пиксели в центъра на кинескопа. просто нямам такава бобина с която да пробвам (Всъщност имам някакъв изостанал кинескоп ако от всеки става ... Rolling Eyes ) и ако така пак изключи да отхвърля вариянта с окъсяване в намотката.
Все пак може ли проблема да е в ТХО или в керамичните кондензатори около него, все си мисля че там някъде ще изкочи зайче ??
Върнете се в началото
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 25, 2006 13:27    Заглавие: Отговорете с цитат

А може ли това да се дължи на срив в захранването все пак бая неща смених по него и може да съм го оклепал (притесняваме че захранването на UC3842 се осигурява чрез съпротивление от + от греца и ценер към маса който ценер не се знае точно какъв е а беше изгорял и съм сложил на 24волта и ме притеснява да не са му пък много и да бъркат работата по някакъв начин).
а е супер неудобно за мерене и не съм мерил вторичните напрежения... Embarassed
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 25, 2006 13:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Не го прави това с изключването на намотките.Има и друг начин.Откачи колектора на крайния на ТХО и включи една 75вата обикновернна крушка на 220 в. м/у колектора и ТХО и гледай с осцилоскопа какво става. А големите неелектролитни кондензатори е задължително да се проверят по възможност да се сменят.
Върнете се в началото
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 25, 2006 13:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Сменянето на електролитните кондензатори ми беше първата работа обаче уви... а с осцилоскоп не разполагам но в крайна сметка като вържа крушката и ако пак покаже въпросния дефект предполагам ще изключи вариянта с проблем в намотките
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 25, 2006 13:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е много захранването на UC3842 в ALLDATA го дават 30волта а и тя си има вътрешен ценер.Предполагам че си сменил електролитните конд. в горещата част на захранването ако има такива.Пишем по едно и също време.При ТХО то става въпрос за неелектролитните големи кондензатори.Като няма осцилоскоп гледай лампата ,ако свети ярко без прекъсване значи че има товар в ТХО,ако е леко намалена светлината и трепти значи че всичко си е ок
Върнете се в началото
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 25, 2006 14:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Това с лампата ще го пробвам, а иначе не съм прочел правилно за неелектролитните (пропуснал съм "не"-то ) иначе ги почнах и тях ама стана късно и ги оставих за днес Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети