Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Цветове на монитор DELL P990 тринитрон.......

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Монитор
Гост

МнениеПуснато на: Пон Окт 25, 2004 10:37    Заглавие: Цветове на монитор DELL P990 тринитрон....... Отговорете с цитат

Извинявам се ако въпроса ми не е за тук, но все пак монитора е като телевизора. Та на компютъра си имам монитор DELL Р990 тринитрон - 19". В долния десен ъгъл има лек нюанс на червено, опитвах размагнитване /вградено в менюто и с външна бобина/ но не помага, е не е толкова забележим, но ме дразни като знам качеството на тези монитори. От менюто опитвах да регулирам сходимостта на цветовете, навсякъде са отлични, но този сектор не се променя. В менюто има много регулировки, но не смея много да пипам. Така например има опция възстановяване заводските настройки на цветовете. На шийката на кинескопа има въртящи се магнити, възможно е като го почиствах да съм мръднал нещо. Възможно ли е да се въздейства само на този сектор и от къде?? Та ако някой има опит с такъв монитор моля да сподели.
Благодаря предварително
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 25, 2004 13:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Монитор, ако наистина имаш някакви основания да мислиш, че това
Цитат:
възможно е като го почиствах да съм мръднал нещо
се е случило, то би обяснило защо въпросното петно не се влияе от размагнитването по описаните от теб начини.
При включен монитор при размагнитването с вътрешната бобина картинката променя ли се?
Ако е разместен някой от магнитите за чистотата на цвета, то е възможен такъв проблем. Въпреки, че те обикновенно са добре закрепени и маркирани като положение един спрямо друг, така че това можеш да го провериш. Въпроса с наличието на външни магнитни полета около този ъгъл не го обсъждаме.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Монитор
Гост

МнениеПуснато на: Пон Окт 25, 2004 14:39    Заглавие: RC Отговорете с цитат

При размагнитване с вградената бобина екранът трепти силно и постепенно затихва, но това петънце не се премахва. Поогледах шийката на кинескопа там има два пръстеновидни магнита /в черна пластмаса/ при леко завъртане се появяват червени или сини контури /около буквите например/ и един друг /в бяла/ той какъв е - него не посмях да го врътна?.
От менюто на монитора /CONVERGENCE/ не мога да премахна това петънце. А как са маркирани тези два магнита като положение един спрямо друг ?? В ръководството пише че в менюто с опция възстановяване на цвета /COLOR RETURN/ се възстановяват заводските настройки на цвета ама какво се възстановява ? Фокусировката е добре, екрана е с много добра детайлност, само това петънце малко дразни ама нейсе - е чувал съм че понякога положението на монитора спрямо земното магнитно поле оказва влияние.
Благодаря ако имаш още съвети.
Върнете се в началото
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Пон Окт 25, 2004 14:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Пусни на компютъра някоя програма за изпитателен сигнал и огледай тези магнити.Би трябвало да има фиксация с боя както ти каза по горе RC . Ако с напипване намериш хлабав магнит бутни го леко и наблюдавай.Би трябвало да имаш 2 магнита за чистота на цвета и 2 за сходимост
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 25, 2004 15:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Това дето си започнал смело да ги въртиш и факта, че доколкото разбирам са хлабави не е добър вариант. След като
Цитат:
При размагнитване с вградената бобина екранът трепти силно и постепенно затихва
това означава, че вграденото размагнитване работи нормално и наистина става дума за проблем при статичната сходимост или чистотата на цвета. Всичките регулировки от менюто са при нормални първоначални условия (т.е. добре "регулиран" кинескоп и отклонителна система).
Ако не си много наясно какво правиш - обърни се към сервиз, или си го гледай така.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Монитор
Гост

МнениеПуснато на: Пон Окт 25, 2004 15:02    Заглавие: Цветове на монитор DELL P990 тринитрон Отговорете с цитат

Абе от форум audio/video в dir.bg ми казват че може да е ударен и маската разлепена. Наистина там пластмасовата кутия е пукната. Аз го взех втора употреба и не съм го видял това. Е не е толкова плачевно трябва да се взреш за да видиш този нюанс. Ще опитам още с тези магнити. Благодаря.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 25, 2004 15:05    Заглавие: Отговорете с цитат

При проблем с маската нещата ще са доста по-видими.
Върнете се в началото
Монитор
Гост

МнениеПуснато на: Пон Окт 25, 2004 15:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Доколкото ми се простират знанията чистота на цвета означава всеки лъч да попада на собствения си луминифор в прореза на маската а сходимост навсякъде по екрана трита лъча да попадат в един и същ прорез. Е кое от двете не е в ред, може би и двете. Това петно е най видимо /е не чак толкова/ при бял или сив фон - излиза че червения цнят там е най интензивен може би синият не е добре.
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Окт 25, 2004 17:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Вероятно е падал,щв си докараш повече проблеми ако пипаш магнитите
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Окт 25, 2004 17:35    Заглавие: Re: Цветове на монитор DELL P990 тринитрон Отговорете с цитат

Монитор написа:
Абе от форум audio/video в dir.bg ми казват че може да е ударен и маската разлепена. Наистина там пластмасовата кутия е пукната. Аз го взех втора употреба и не съм го видял това. Е не е толкова плачевно трябва да се взреш за да видиш този нюанс. Ще опитам още с тези магнити. Благодаря.

Не пипай нищо, маската е крива, а всеки опит да го коригираш ще влоши състоянието!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети