| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Монитор Гост
|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 10:37 Заглавие: Цветове на монитор DELL P990 тринитрон....... |
|
|
Извинявам се ако въпроса ми не е за тук, но все пак монитора е като телевизора. Та на компютъра си имам монитор DELL Р990 тринитрон - 19". В долния десен ъгъл има лек нюанс на червено, опитвах размагнитване /вградено в менюто и с външна бобина/ но не помага, е не е толкова забележим, но ме дразни като знам качеството на тези монитори. От менюто опитвах да регулирам сходимостта на цветовете, навсякъде са отлични, но този сектор не се променя. В менюто има много регулировки, но не смея много да пипам. Така например има опция възстановяване заводските настройки на цветовете. На шийката на кинескопа има въртящи се магнити, възможно е като го почиствах да съм мръднал нещо. Възможно ли е да се въздейства само на този сектор и от къде?? Та ако някой има опит с такъв монитор моля да сподели.
Благодаря предварително |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 13:00 Заглавие: |
|
|
Монитор, ако наистина имаш някакви основания да мислиш, че това | Цитат: | | възможно е като го почиствах да съм мръднал нещо | се е случило, то би обяснило защо въпросното петно не се влияе от размагнитването по описаните от теб начини.
При включен монитор при размагнитването с вътрешната бобина картинката променя ли се?
Ако е разместен някой от магнитите за чистотата на цвета, то е възможен такъв проблем. Въпреки, че те обикновенно са добре закрепени и маркирани като положение един спрямо друг, така че това можеш да го провериш. Въпроса с наличието на външни магнитни полета около този ъгъл не го обсъждаме. |
|
|
 |
Монитор Гост
|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 14:39 Заглавие: RC |
|
|
При размагнитване с вградената бобина екранът трепти силно и постепенно затихва, но това петънце не се премахва. Поогледах шийката на кинескопа там има два пръстеновидни магнита /в черна пластмаса/ при леко завъртане се появяват червени или сини контури /около буквите например/ и един друг /в бяла/ той какъв е - него не посмях да го врътна?.
От менюто на монитора /CONVERGENCE/ не мога да премахна това петънце. А как са маркирани тези два магнита като положение един спрямо друг ?? В ръководството пише че в менюто с опция възстановяване на цвета /COLOR RETURN/ се възстановяват заводските настройки на цвета ама какво се възстановява ? Фокусировката е добре, екрана е с много добра детайлност, само това петънце малко дразни ама нейсе - е чувал съм че понякога положението на монитора спрямо земното магнитно поле оказва влияние.
Благодаря ако имаш още съвети. |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 14:43 Заглавие: |
|
|
Пусни на компютъра някоя програма за изпитателен сигнал и огледай тези магнити.Би трябвало да има фиксация с боя както ти каза по горе RC . Ако с напипване намериш хлабав магнит бутни го леко и наблюдавай.Би трябвало да имаш 2 магнита за чистота на цвета и 2 за сходимост _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 15:00 Заглавие: |
|
|
Това дето си започнал смело да ги въртиш и факта, че доколкото разбирам са хлабави не е добър вариант. След като | Цитат: | | При размагнитване с вградената бобина екранът трепти силно и постепенно затихва | това означава, че вграденото размагнитване работи нормално и наистина става дума за проблем при статичната сходимост или чистотата на цвета. Всичките регулировки от менюто са при нормални първоначални условия (т.е. добре "регулиран" кинескоп и отклонителна система).
Ако не си много наясно какво правиш - обърни се към сервиз, или си го гледай така. |
|
|
 |
Монитор Гост
|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 15:02 Заглавие: Цветове на монитор DELL P990 тринитрон |
|
|
| Абе от форум audio/video в dir.bg ми казват че може да е ударен и маската разлепена. Наистина там пластмасовата кутия е пукната. Аз го взех втора употреба и не съм го видял това. Е не е толкова плачевно трябва да се взреш за да видиш този нюанс. Ще опитам още с тези магнити. Благодаря. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 15:05 Заглавие: |
|
|
| При проблем с маската нещата ще са доста по-видими. |
|
|
 |
Монитор Гост
|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 15:42 Заглавие: |
|
|
| Доколкото ми се простират знанията чистота на цвета означава всеки лъч да попада на собствения си луминифор в прореза на маската а сходимост навсякъде по екрана трита лъча да попадат в един и същ прорез. Е кое от двете не е в ред, може би и двете. Това петно е най видимо /е не чак толкова/ при бял или сив фон - излиза че червения цнят там е най интензивен може би синият не е добре. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 17:22 Заглавие: |
|
|
| Вероятно е падал,щв си докараш повече проблеми ако пипаш магнитите |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 17:35 Заглавие: Re: Цветове на монитор DELL P990 тринитрон |
|
|
| Монитор написа: | | Абе от форум audio/video в dir.bg ми казват че може да е ударен и маската разлепена. Наистина там пластмасовата кутия е пукната. Аз го взех втора употреба и не съм го видял това. Е не е толкова плачевно трябва да се взреш за да видиш този нюанс. Ще опитам още с тези магнити. Благодаря. |
Не пипай нищо, маската е крива, а всеки опит да го коригираш ще влоши състоянието! |
|
|
 |
|