| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Пет Сеп 29, 2006 9:58 Заглавие: |
|
|
За хората които изкат да разтворят останалата хартия при метода с лазерен принтер и ютия ( метода не съм го птобвал но съм химик, занимавам се с химия от 15 години и според опита ми трябва да работи защото разтвор подобен на описания се ползва за разтваряне на целулоза)
1) В 100мл вода добавяте син камък и бъркате докато спре да се разтваря.
2) Купувате си 25% амоняк от аптеката и добавяте 100мл от него
3) Добавяте на капки 30-40% разтвор на натриева основа и бъркате докато вси4ко се разтвори - трябва да се получи разтвор с МНОГО тъмно лилав цвят
Цопвате платката с останалата по нея МАЛКО хартия и чакате ( колко чакате щте установите пак опитно мисля 4е при 20 градуса никоя хартия няма да издържи повече от 5-10 минути)
Ако има полепнали разни лакове (УВ и други) няма да ги разтвори !!!
МНОГО Е ВАЖНО да правите всичко това на открито от надветрената страна спрямо разтвора които е помирисвал амоняк ще се сети защо НЕ СИ И ПОМИСЛЙАИТЕ да го правите в затворено помещение Стая, баня, кенеф и подобни ( ако имате много мощен абсорбатор в кухнята пробвайте на ваш риск под него )
ПОЛЗВАЙТЕ ПРЕДПАЗНИ ОЧИЛА !!!!
ПОЛЗВАЙТЕ ГУМЕНИ РЪКАВИЦИ !!!!
НЕ СЕ НАДВЕСВАЙТЕ над съда парите на амоняка ще подействат на носа ви като чук
ПОЛЗВАЙТЕ СТАРИ ДРЕХИ !!! боядисва и разтваря памучни дрехи
ПОМИСЛЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО къде ще съберете/изхвърлите остатъка от тая смрад след края на процеса
МОЖЕ да се спасите от миризмата по съдовете докато ги пренасяте като ги измиете с някаква разредена киселина става и оцет но за да обезмирисите целия разтвор ще са нужни няколко ЛИТРА оцет.
Пдводни камъни :
1) Нямам идея какъв е лака в тонера на лазерните принтери но ако е на целулоидна основа и той ще се разтвори
2)Не прекаляваите с натриевата основа защото ако е пове4е от нужното ще разтворите и тонера
За ентусиастите разполагащи с плотер мога да опиша подробно много по културен метод за правене на печатни платки който ползвам от години - ако ви интересува кажете. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
valioman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 29, 2006 12:29 Заглавие: |
|
|
Хм интересен метод при следващата платка задължително ще го пробвам.
Би ли споделил метода си с плотера ако не те затруднявам де. |
|
|
 |
mran Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 29, 2006 15:29 Заглавие: |
|
|
Първо един въпрос към по опитните потребители.
Къде бъркам че след като съм се логнал във форума постовете все като "Гост" излизат?
Та... за плотера.
Трябва ви "Микроника П297 М1" става с умерен успех и с НР7550 но той има неудобството да си движи хартията по Y което създава адски много проблеми а освен това писалките са му с по-малък диаметър което е голямо ограни4ение при този метод
1) Правите си гербер фаилове аз ползвам Protel2004 (Altum)
1.1) ползвам милиметри и 2:4 то4ност за гербера
1.2) не правя Bottom layer огледален
1.3) избирате тип на плотера - векторен
1.4) избирате "reference to relative origin"
2) Правите HPGL v.1 файлове от тях ( аз използвам GerbTool )
2.1) маркирам и обръщам Bottom layer тук за да не се премести положението му спрямо работното поле на плотера
2.2) записвам HPGL файла
3) Подготовка на платката
3.1) измиване с обезмаслител ( става и една жълта гадост наре4ена меглио има я по магазините )
3.2) минавате със много фина шкурка ако е много грапава от окиси платката ( за отлежавали по мазета платки )
3.3) изсушавате ( аз ползвам стар сешоар )
3.4) залепвате лекичко с тиксо по ъглите платката за лист хартия на мястото където ще се рисува
( трябва да съобразите къде ще рисува плотера от гербер или HPGL фаиловете които сте направили или опитно да видите къде ще са пистите като пуснете плота на лист хартия с нормална писалка)
3.5) слагате хартията и пускате ел-стати4ното задържане на листа
4) Писалка
1-ви вариант подходящ за писти не по-тънки от 0.5мм
4.1) изрязвате тръбичка с външен диаметър 14мм и дължина 15-30мм ( аз в началото ползвах спринцовка Vitalis ot 5ml )
ако ще ползвате карусела ще трябва да направите каналче в което да влезе най-тясната част от държача в карусела
ВАЖНО!!! ако не смятате да ползвате карусела а за този вариант по-добре не го ползвайте премахнете от HPGL фаила командите за смяна на писалката (при една зададена писалка в HPGL файла (това е текстов файл) в началото ще видите командата SPХ където Х е номера на писалката в карусела. Изтриите тези команди заедно с ";" след тях.
4.2) купувате перманентен маркер Faber-Castell с избрана от вас дебелина намотавате около него изолирбанд на растояние около 13мм над писеца и го напъхвате в тръбата
4.3) Слагате писалката на главата подлагате лист прозрачно фолио (за да не изцапате платката ) и слагате писалката на такова разтояние от платката 4е бутона "Писец" да работи
2-ри вариант подходящ за писти не по-тънки от 0.1мм
ползвате услугите на стругар които да ви направи преходник който да се регулира и в които да завивате писци от рапидографи ( аз ползвам Rotring ). Ползвате избран от вас разтворим в спирт лак ( спирт ! другите разтворители разтварят и репидографа )
ако направите повече преходници спокойно можете да ползвате карусела и да пускате каквито си изкате дебелини, всичко да става автоматично и много бързо
5) Рисувате с плотера
5.1) важно е и да сетнете ком-а за подходящ трансфер на данни с командата mode
аз ползвам:
MODE COM1:9600,N,8,1,P
( при мен плотера е на Ком1 )
5.2) пращате HPGL фаила на плотера
Type filename > com1
става и с copy
6) Махате платката от листа минавате гърба и с асвалт лак и ецвате
7) Миете асвалтлака и мастилото с рякакъв разтворител и памук ( с кореселин става идеално и не цапа толкова колкото очаквате )
дупчите 2 от отворите по възможност по диагонал и максимално отдалечени
слагате платката обратно върху листа и чертаете
ако не сте сигурни 4е сте направили огледалния образ в GerbTool където трябва (като координати) слагате прозрачно фолио върху платката и пишете в-у фолиото
ако пистите са резместени спрямо отворите които сте пробили намествате листа хартия
ако ползвате само относителни координати в HPGL файла можете да позиционирате главата с копчетата на плотера вместо да мърдате хартията
9) повтаряте 6 и 7
10) дупчите останалите отвори
Целия процес отнема около 30 минути и в по-голямата си част е чакане на плотера или чакане да се ецне платката
Ако мислите да метализирате отворите ще трябва първо да ги продупчите и метализирате тогава при създаването на HPGL файла трябва да премахнете запълването на мястото на дупките защото в противен случай е много вероятно да счупите писеца в някоя дупка. Запълването на дупките мовете да направите с дебел маркер като точки на мястото на дупките
Модерирано от RC
"Бисквитките" разрешени ли са ти? |
|
|
 |
asenc Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 30, 2006 14:43 Заглавие: |
|
|
lele _________________ човек живее само в сегаштния момент,всичко останало или вече е минало или неизвестно дали ще бъде...Марк Аврелии |
|
|
 |
asenc Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 30, 2006 14:50 Заглавие: |
|
|
нека да предложа моя метод които използвах. При него се използва фоторезист оба4е не течен, а под формата на лепенка. при този метод винаги времето за експонация е едно и също заради постоянната дебелина на фото резистта, а и проявяването е равномерно.
но вече нямам фоторезист и не знам каде да си купя:) _________________ човек живее само в сегаштния момент,всичко останало или вече е минало или неизвестно дали ще бъде...Марк Аврелии |
|
|
 |
mran Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 30, 2006 16:56 Заглавие: |
|
|
| Пуснах си Бисквитките и май всичко е ОК вече. Благодаря! |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 30, 2006 17:43 Заглавие: |
|
|
| Може ли да се оптимизира процеса за двустранни платки, като в момента в който се начертае едната страна се пробият две дупки по диагонал (или специални - технологични, или от тези за елементите, които после ръчно да се коригират с перманент маркер) и оттам обръщането и чертането на обратната страна вече е ясно. |
|
|
 |
mran Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 02, 2006 13:26 Заглавие: |
|
|
При варианта с рапидографа става и съм го правил но отнема пове4е време защото трябва да изчакате много хубаво да изсъхне лака за да не се залепи за хртията когато обърнете платката с нарисуваното към хартията. Понеже при нагряване повечето лакове се разтичат се налага ча 4акате поне час при стаина температура. При ползване на перманентен маркер не се получава добре защото лака е много тънък и лесно се драска от хартията когато писалката заблъска по обратната страна на платката.
За коригирането на дупките в платки с предварително пробити отвори ползвам перманентен маркер с диаметър малко по-малък от диаметъра на дупките като го пускам на плотера с HPGL файл получен от гербера с дупките. Тъй че не е нужно подобна корекция да се прави на ръка дори и при предварително пробити всички дупки, какъвто е случаят при метализация на отворите.
P.S. Забравих да кажа че е необходимо да ецнете платката веднага след като плотера я нарисува защото лака на перманентните маркери при стоене започва да се пука ( макар че визуално не му личи ) и резултата при ецване е плачевен дори при 4-5 часа престой. |
|
|
 |
b2bb Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 02, 2006 21:47 Заглавие: |
|
|
| mran написа: | | необходимо да ецнете платката веднага след като плотера я нарисува защото лака на перманентните маркери при стоене започва да се пука ( макар че визуално не му личи ) и резултата при ецване е плачевен дори при 4-5 часа престой. |
Има ли някакво изискване за перманентния маркер каква марка трябва да е?
С какво трябва да се ецва когато се използва перм.маркер и за колко
време? |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 03, 2006 9:44 Заглавие: |
|
|
| А този разтвор за разтваряне на хартия дали няма да взаимодейства с медтта и да я направи невъзможна за ецване? |
|
|
 |
|