Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Видеорежими - превключване

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
К5
Гост

МнениеПуснато на: Чет Окт 05, 2006 13:18    Заглавие: Видеорежими - превключване Отговорете с цитат

Здравейте! Интересува ме следната особеност при мониторите (с катодно-лъчева тръба) : превключване на видеорежимите. Сигналите се подават от видеоплатката, но съм забелязал, че при мониторите произведени преди 94-та година превключването е почти внезапно, без забавяне и без "цъкане". Обикновено това са монитори до 14''. В тези произведени след 94-та година (15'' и нагоре) има забавяне при превключването на режимите (синхронизация, защита???), характерно "цъкане", като при някои забавянето стига до 4 секунди. Въпросът ми е: на какво се дължи това и кои компоненти вършат тази работа?
Ако някой все още не разбира за какво точно говоря, може да направи следното: в Уиндоус пуска командния интерпретатор (command.com в 3x и 9x или cmd.exe в NT,2000,XP) и с ALT+ENTER превключва в текстов режим 80x25. След това може да превключва режимите с ALT+TAB, като така последователно ще минава от графичен SVGA режим (в който работи Уиндоус) в текстов VGA и ще наблюдава какво е забавянето на монитора при превключването.
Върнете се в началото
К5
Гост

МнениеПуснато на: Пет Окт 06, 2006 20:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Никой ли няма представа? И в сервизите нищо конкретно не можаха да ми кажат по въпроса...
Върнете се в началото
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 06, 2006 20:14    Заглавие: Отговорете с цитат

К5 написа:
Никой ли няма представа? И в сервизите нищо конкретно не можаха да ми кажат по въпроса...
Макар че аз разбирам най малко от всички ше отговоря на твоето запитване с въпрос.Какъв проблем имаш и защо ти е да го знаеш?В този форум хората за дълги обяснения са много малко може да се каже по просто броят се на пръстите на 1 ръка Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 06, 2006 20:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Интересно че и на ЛСД монитори го прави, да не би да е от видеокартите?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Пет Окт 06, 2006 23:17    Заглавие: Отговорете с цитат

old4, ще обясня. Заинтересувах се по този въпрос покрай прехвърлянето на информация от досовска програма с MIK кодировка в Уиндоус. Налага се да се работи и в двата режима с постоянно превключване. Понеже мониторът е нов и се бави при превключването, се сетих, че на 14 инчовите навремето нямаше такова забавяне, закачих един стар 14'' и нещата тръгнаха както очаквах - смяната е почти мигновена. Опитах и друго, което даде интересен резултат. На новия монитор опитах да синхронизирам режимите. 80x25 работи в 720x400, 70Hz, 4 бита за цвят. Опитах се да настроя графичния режим и на Уиндоус да съответства, но ми даде само до 640x400, 70Hz, 4 бита за цвят. 600x400 не е стандартнен режим за повечето видеоплатки и трябваше да го задавам ръчно в регистъра. Ефектът е, че понякога превключва мигновено, друг път се бави. Затова ми стана интересно кой блок отговаря за тази функционалност и защо е променен с времето и то от всички производители, които знам, горе-долу по едно и също време.
#pamporov, мониторите с течен кристал функционират по съвсем различен начин и незнам на какво се дължи това при тях. Не съм сигурен, но мисля, че при тях се симулира вертикална развивка и обратен ход на лъча, за програмите, които разчитат на това. Доста стари игри бяха написани като разчитаха на обратния ход на лъча за изрисуване на следващ кадър от анимация. Със сигурност топката не е във видеоплатката, тъй като на една и съща видеоплатка, различните монитори се държат по различен начин.
Върнете се в началото
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 06, 2006 23:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Anonymous написа:
old4, ще обясня. Заинтересувах се по този въпрос покрай прехвърлянето на информация от досовска програма с MIK кодировка в Уиндоус. Налага се да се работи и в двата режима с постоянно превключване. Понеже мониторът е нов и се бави при превключването, се сетих, че на 14 инчовите навремето нямаше такова забавяне, закачих един стар 14'' и нещата тръгнаха както очаквах - смяната е почти мигновена. Опитах и друго, което даде интересен резултат. На новия монитор опитах да синхронизирам режимите. 80x25 работи в 720x400, 70Hz, 4 бита за цвят. Опитах се да настроя графичния режим и на Уиндоус да съответства, но ми даде само до 640x400, 70Hz, 4 бита за цвят. 600x400 не е стандартнен режим за повечето видеоплатки и трябваше да го задавам ръчно в регистъра. Ефектът е, че понякога превключва мигновено, друг път се бави. Затова ми стана интересно кой блок отговаря за тази функционалност и защо е променен с времето и то от всички производители, които знам, горе-долу по едно и също време.
#pamporov, мониторите с течен кристал функционират по съвсем различен начин и незнам на какво се дължи това при тях. Не съм сигурен, но мисля, че при тях се симулира вертикална развивка и обратен ход на лъча, за програмите, които разчитат на това. Доста стари игри бяха написани като разчитаха на обратния ход на лъча за изрисуване на следващ кадър от анимация. Със сигурност топката не е във видеоплатката, тъй като на една и съща видеоплатка, различните монитори се държат по различен начин.
Anonymous ако трябва да да говорим кака работят новите монитори трябва да изпишем куп редове от които смисъл няма аз съм техник по монитори мога да ги ремонтирам знам как работят но ми е трудно да го напиша.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
К5
Гост

МнениеПуснато на: Съб Окт 07, 2006 0:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Интересува ме конкретно забавянето на какво се дължи. На синхронизация, защита или има друга причина? И с каква цел е направено, защото очевидно при по-ранните монитори този проблем отсъства.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Окт 23, 2006 21:20    Заглавие: Отговорете с цитат

По-старите монитори, особено по-малките, не могат да работят при много режими и най-често работят при ниска резолюция. Поради тази причина те работят при сравнително нисък диапазон на изменение на хоризонталната честота и не се налага честотна корекция на работата на стъпалото за хоризонтално отклонение, а то се състой от реактивни елементи - най-вече бобини, който работат различни при различни честоти. При по-новите монитори, те работят при много повече режими, при много голям диапазон от редови честоти (~30 kHz - ~ 100 kHz при някой). За да може работи работи коректно стъпалото за хоризонтално отклонение при различните честоти, трябва да му се направи честотона корекция. Това става, като при различните честоти, към стъпалто се включват реактивни елементи - кондензатори и бобини. Самото включване на тези елементи става с полеви транзистори за кондензаторите и реле за бобината - затова се чува и прещракване. при най-новите модели релето и премахнато и корекцията се осъществява само с кондензатори, превключвани с транзистори. Например за SAMSUNG 795DF те са 4. Екрана се изгася, докато затихнат преходните процеси при превключването. В допълнение можа да се каже, че при различни честоти, към стъпалото се подава различно напрежение, което сев изработва от специална схема с MOS транзистор. В общи линии, с известни неточности, това е принципа
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети