|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mitko12 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 17:44 Заглавие: Стабилни 12V, 5A в автомобил - как ? |
|
|
Здравейте. Опитвам се да напъхам в колата си едно устройство, което иска 12V захранване, с ток макс. 5А (обикновено не консумира повече от 2.5-3.5А). Подсказаха ми да използвам втори акумулатор който да се включва когато напрежението на основния падне (примерно при стартиране на двигателя). Нямам обаче идея каква схема да ползвам за превключване м/у двата акумулатора, за зареждане на допълнителния и за стабилизиране на 12-те волта.
Много ще съм благодарен ако някой ми помогне със схема, или поне с насоки къде и какво да търся.
И още един конкретен въпрос - примерно в comet.bg продават 12V, 7Ah акумулатори, но не можаха да ми кажат дали могат да осигурят 4-5A ток за една-две минути. Как се нарича този показател на акумулатора (максималния ток който може да осигури за кратко време) - стартов ток ли ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 17:52 Заглавие: |
|
|
Най лесно би станало ако захраниш устройството с втория акумулатор а захранването към него подадеш през един диод.Така когато стартираш няма да оказва влияние .Недостатъка е че втория акумулатор ще бъде винаги малко по малко зареден от основния заради пада на напражение в диода.
7 Ah акумулатор онзначава че е в състояние да подържа 7 А ток в продължение на 1 h , а колко е максималния ток който може да даде за кратко време зависи от самия акумулатор но във всички случаи е много по голям .В пъти. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
YHV Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 18:01 Заглавие: |
|
|
1. Ще ползваш 2 диода като катодите свържеш в обща точка от която ще вземеш захранване за устройството, а анодите съответно към акумолатор и захранването от автомобила.
2. За да зареждаш акумолатора има 2 начина евтин и не дотам добър и малко по добър. евтиния е като сложиш паралелно на диода от акумолатура един резистор, който да ти усигури заряд на акумулатора. Втория е с LM317 (на тази тема съм отговарял скоро виж отговорите ми). Но сега като се замисля първия вариянт е добър за тебе понеже ти няма как да презаредиш акумолатура понеже в колата си имаш реле регулато.
3. 12V, 7Ah на теория трябва да ти даде 7A ток на късо. Но в Конрат ако са ги доставили (понеже последно изкупих наличните ) са по-евтени |
|
|
 |
YHV Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 18:05 Заглавие: |
|
|
С Ноел явно сме писали по едно и също време неговата идея е по-добра. Ако бях я прочел аз нямаше да пиша  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 18:19 Заглавие: |
|
|
Акумулатора който са ти предложили 12V 7Ah, едва ли е оловно - кисел (Lead acid) какъвто е автомобилния, така че връзвайки го по описания по-горе начин за заряд трудно ще му осигуриш оптимален режим (меко казано), което ще доведе до бързото му скапване.
Ако искаш да ползваш втори акумулатор, то той трябва също да е автомобилен (може и с доста по-малък капацитет в Ah). А е и добре да е доста по-малък, че току виж на алтернатора му дойде много (или на регулатора).
Ah е характеристика на акумулатора която показва какъв максимален ток може да отдава в продължение на 1 час без да се промени напрежението от номиналното му. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 18:41 Заглавие: |
|
|
Noel, правилно ли съм разбрал (опитах се да нарисувам схемата) ?
| Noel написа: | | Недостатъка е че втория акумулатор ще бъде винаги малко по малко зареден от основния заради пада на напражение в диода. |
Разликата в напрежението колкото пада от диода ли ще бъде (примерно 0.7в) ? Това дали няма да е проблем като искам да получа твърди 12в, аз разчитах че 13-14-те волта от зареден автомобилен акумулатор лесно ще се намалят до 12, но ако се окаже че нямам 13-14 ами по-малко ?
YHV и RC, благодаря ви за разясненията относно акумулаторите, ще ги взема в предвид
А какво да позвам за стабилизиране на напрежението ? Има ли примерно 5А интегрални стабилизатори (в каталога на комет не видях) или трябва да ползвам паралелно свързани 7812 ?
Извинете ме за ламерските въпроси, но от електроника разбирам колкото да запоя два-три елемента заедно  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 18:52 Заглавие: |
|
|
Регулаторите от серията 78ХХ изискват минимална разлика от 2V вход- изход за да се гарантира изходното напрежение за което са прдназначени. Серията е до 3А изходен ток в корпус ТО3.
За случая са по-подходящи импулсни стабилизатори, ако това разбира се е необходимо. Всъщност доколко въпросното устройство е "капризно" към входните 12V? |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 19:04 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | Noel, правилно ли съм разбрал (опитах се да нарисувам схемата) ?
| Noel написа: | | Недостатъка е че втория акумулатор ще бъде винаги малко по малко зареден от основния заради пада на напражение в диода. |
Разликата в напрежението колкото пада от диода ли ще бъде (примерно 0.7в) ? Това дали няма да е проблем като искам да получа твърди 12в, аз разчитах че 13-14-те волта от зареден автомобилен акумулатор лесно ще се намалят до 12, но ако се окаже че нямам 13-14 ами по-малко ?
YHV и RC, благодаря ви за разясненията относно акумулаторите, ще ги взема в предвид
А какво да позвам за стабилизиране на напрежението ? Има ли примерно 5А интегрални стабилизатори (в каталога на комет не видях) или трябва да ползвам паралелно свързани 7812 ?
Извинете ме за ламерските въпроси, но от електроника разбирам колкото да запоя два-три елемента заедно  |
Точно това имах предвид , но ако искаш да имаш твърди 12 в колегите по горе описаха как трябва да се направи. Няма да можеш да получиш с обикновен стабилизатор / имам предвид 78XX / напражението при работеш автомобил варира и акое 14.4 да речем ще е достатъчно но ако е по ниско няма да се получи. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 19:12 Заглавие: |
|
|
| Въпросното устройство всъщност е обикновенно десктоп PC, което обаче се захранва с външен адаптор от 220 на 12 волта. Адаптора е 1:1 с адаптор за TFT монитор, и на него пише OUTPUT : 12V, 5A (затова съм се захванал за 5-те ампера). Иначе същинското "захранване" на пц-то, от което излиза стандартен АТХ куплунг за дъното е една малка платка с елементи, на която дори радиатори няма монтирани. И това ме кара да се притеснявам да не би 12-те волта от адаптора се подават директно към дъното и останалата периферия, а 5-те и 3.3-те да се получават някак си. В момента му подавам 12 волта от компютърно захранване и работи без грижи, но ме е страх да не гръмне нещо ако му пусна 13.2 примерно. Ще опитам да проследя платката на това "захранване" да видя дали входните 12 волта минават през нещо, макар че не вярвам да се ориентирам... но ако си някаква стабилизация вградена, май ще мога да го включа директно към акумулатора.... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 19:30 Заглавие: |
|
|
Нещо не е така
Какъв е този | Цитат: | | обикновенно десктоп PC | със захранване от 60W???
Говориш за Desktop или Laptop?
По отношение на въпросния адаптор от 220 на 12 съм сигурен, че ако му премериш изходното напрежение без товар ще е доста над 12-те.
Ако все пак наистина е такава ситуацията, няма как след като от там излиза стандартен AT куплунг да няма регулиращи елементи, така че напрежението на отделния акумулатор няма да го сбърка.
Но се опитай малко да се поясниш.
Това което разбрах е, че в сегашната ситуация имаш:
-адаптер 220 на 12 (5А)
-да го наречем PC в което включваш въпросния адаптер
-самото PC има собственно захранване, от което излиза стандартен AT куплунг.
Правилно ли съм разбрал постановката? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|