Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Солдер маска - лак?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Окт 11, 2006 20:27    Заглавие: Солдер маска - лак? Отговорете с цитат

Виждали сте платки на сравнително по-скъпи изделия и на много "китайски" такива.
Имам предвид разликата в лака на солдер маската. По-добрия е значително по-дебел, по-устойчив механично от надраскване, по-влагоустойчив и т.н. Отлага се по шаблона на солдер маската преди монтажа на елементите, не говоря за допълнителния лак, който се слага след запояването.

Въпросът ми е:
- това допълнителен лак ли е или просто солдер маска от друг материал?
- как се нарича (по възможност на английски)?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 11, 2006 20:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Все пак какъв е въпроса?
Как конкретно се нарича пастата с която се нанася солдер маската (solder mask, silk screen въпреки, че последното се употребява по-скоро за т.н. "бял печат" ) или нещо друго?
Самите пасти също са различни както по начин на нанасяне, така и по своите характеристики.
- такива които се нанасят посредством сита
- по фотометод чрез фотошаблон
- за получаване на необходимата здравина -> инфрачервено изпичане
- или ултравиолетова полимеризация
...
...
...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 12, 2006 15:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Говоря за два различни типа солдер маски които съм виждал върху готови платки (в атачмента давам снимки на двата). Едната е по-дебела (забелязва се с просто око) и съм почти сигурен че е от друг материал. Говорих със завода, в който ми правят платките (това са хубавите Smile ) и те ми казаха че не било допълнителен лак, просто си им е такава солдер маската. Отлагат я със ситопечат, не с фотолитография. Доколкото разбрах за дебелината и температурите на изпичане спазват стриктно указанията на производителя (www.peters.de) на маската, така че и там няма мърдане....

Енигма остава най-вече защо "евтините" са толкова зле. Друг тип материал (аз натам клоня) или просто пестят при нанасянето и/или изпичането?

<<-- В този атачмент е по-добрия вариант, нарочно снимах с отблясък на светкавицата да се види огледалността на покритието и дебелината.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 12, 2006 15:48    Заглавие: Отговорете с цитат

<<--
ето го и по-лошото което е със значително по-слаба на механично ми топлинно въздействие маска и си личи, че не е и огледална и е по-тънка и т.н.....
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 12, 2006 21:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Май че ми просветна.
Слабите са по фотолитография, по-здравите на ситопечат.

Нали?
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 12, 2006 21:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Бих казал, че си познал ако им размениш местата Smile
Зелената мнооого ми прилича на "ефирно" (разбирай икономично) нанесена солдер паста със сито. Дали е печена (и как) след това и къде е друг въпрос, както и дали е достатъчно добре била почистена платката преди нанасянето и.
Другата много прилича на фотополимерен лак (с UV изпичане, не е задължително да е така), но е добра.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 12, 2006 22:11    Заглавие: Отговорете с цитат

По хубавата си е сито - таки ми каза производителя, а и като се вгледам отблизо си личи мрежата на ситото - слоят е на "топченца" с правилно разположение.

По-лошата, която постнах, се оказва че пак е сито, но наистина доста по-тънък слой. Тук вече идва едно объркване от моя страна, че тази "лоша", която снимах не е точно тази която ми е трън в очите Embarassed а просто ми изглеждаше същата преди да знам за какво да търся.

Истински "лошата" си личи че не е на сито (все пак ще питам и този производител Smile и най-големия проблем при нея е че най-лекото докосване с поялника или с остър предмет я остъргва Evil or Very Mad .

Само да допълня, че с трети производител съм имал освен проблема със слабата маска, ами и подкожушване на същата по време на запояване. Това си го обяснявам с нанасяне на калаеното покритие преди солдер маската, макар и да звучи малко абсурдно. Едит: точно така си е! При остъргване, пак сравнително лесно, на място, далечно от всички спойки, отдолу е бяло Shocked докато при другите две не е така и няма подкожушване.

Благодаря много за насоките.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 13, 2006 7:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Наличието на оловно-калаено покритие по цялата платка е въпрос на технология на изработка (и цена) на самата платка. Това по никакъв начин не влияе на здравината на солдер маската.
Когато се работи с фоторезист (негативен) калаено - оловното покритие служи за маска при ецването в железен трихлорид.
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 13, 2006 10:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Ахаа... имаш предвид:

негативен фоторезист -> проявяване -> сваляне на слоя в/у пистите -> калай-олово -> сваляне на изпечената маска -> ецване на некалайдисаната мед
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 13, 2006 11:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, това е една от технологиите (в общи линии).
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети