Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Защо ми изгарят зарядните?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
di_rtv
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Dobrich

МнениеПуснато на: Вто Окт 10, 2006 17:03    Заглавие: Отговорете с цитат

И колко ти показва ампермера когато сложиш акумулатора на заряд.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vernam
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Чет Окт 12, 2006 10:50    Заглавие: Отговорете с цитат

в началото показва 20 А и после постепенно спада,но на някои акумулатори спада много бавно и диодите загряват много.
преди изправителя е 14 волта а след него 11-12.
питам за крушка как и защо се свързва?
налага ми се да зареждам акумулатора на едно БМВ Х5 и при него не се откачат клемите,та се притеснявам да не му издумкам нещо,като компютъра или аербеците.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Окт 12, 2006 11:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Крушката ще ти служи като ограничител на тока.Връзваш я последователно на една от жиците/примерно взимаш плюса връзваш го на едната клема на лампата другата я връзваш на плюса на акомулатора /така тока че ти падне на 4-5 ампера ще се зарежда по бавно но няма да ти горят предпазителите а и за акомулаторите е така по добре.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Окт 12, 2006 11:40    Заглавие: Отговорете с цитат

20 А са много ! Как няма да се претоварят зарядните. И какво точно им изгоря ? Това е макс заряден ток за акумулатор 200 А/ч т.е. една десета. Повече от една десета е недопустим за оловен акумулатор. Трябва да намалиш ток. На празен ход мериш по-малка стойност защото няма товар и диодите не се отпушват добре. Това не е проблем. При заряд е нормално напрежението да е над 12.6 В (номиналното на акумулатора) за да има потенциална разлика и да протича ток. Идеята да направиш реостат е добра и аз ти я препоръчвам, за да можеш плавно да регулираш зарядния ток. Smile
И акумулатора наистина е хубаво да го смъкнеш или поне да откачиш плюсовата клема от БМВто, че да ти е по-сигурна работата.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Окт 12, 2006 11:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Какви майстори само правят BMW-X5 !! Боже ,боже ,колко мъка има по този свят ,божеее!!
Относно крушките -връзват ги във първичната на трафа ,това което е писал колегата Voiniski е малко пресилено ,простата сметка показва ,че при 5А една 60 ватова автомобилна крушка ще си свети и няма да остане напрежение за акумулатора ,ако е вързана във вторичната.
Върнете се в началото
vernam
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Чет Окт 12, 2006 16:37    Заглавие: Отговорете с цитат

БМВ-то си е мое не го ремонтирам.(споко) ходил съм в сервиз на БМВ и там ми обясниха начина на зареждане,защото акумулаторът е на недостъпно място и единствения начин е с клемите които са изведени при двигателя.ако си мислиш че ще можеш да откриеш акумулаторът му се лъжеш мноого. Razz
това на страна
кажете моля ви как мога да намаля тока за да не отиват толкова ампери.реостат имам но не знам как да го свържа.
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Чет Окт 12, 2006 17:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Най- лесният начин е обикновена фасунка свързана последователно на първичната намотка на трансформатора. На фасунката опитно се определя каква крушка за 220V да завиеш. Тя намаля зарядния ток и прави товарната права по- "мека". А 12 волта на празен ход е точно ефективната стойност на напрежението, което излиза от изправителя. С акумулатор добавяш и постоянна съставка, която измества ефективната стойност нагоре.
Върнете се в началото
di_rtv
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Dobrich

МнениеПуснато на: Чет Окт 12, 2006 18:27    Заглавие: Отговорете с цитат

<bobykafe> е прав за 12-теV. Като вържеш акумулатора той се явява грубо казано като филтър и затова мериш по-високо U. За да не ти изгарят зарядните трябва да ограничиш тока при първначалното включване на заряд на акумулатора <който в твоя случай е доста голям освен ако зарядното не е сметнато да издържа на такъв товар но от това което пишеш следва че това не е така>. Вече ти дадоха няколко примера как да ограничиш тока така че успех Smile
Върнете се в началото
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 12, 2006 18:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Направо се чудя
Цитат:
Имам две зарядни за автомобилни акумулатори и започнаха да изгарят всяка седмица.едното е с диоди КД2021, а другото с грец 35А. сложил съм им алуминиева шина за охлаждане но пак загряват много.зареждам акумулатори на автомобили във автосалон и ми трябват всеки ден.сложих им предпазители но те се стопяват целите без да изгарят.
Моля дайте съвет,какво трябва да променя за да не изгарят зарядните.
и още нещо,като измеря напрежението на зарядното без товар е около 12 волта,а като закача акумулатора и го замеря е около 15 волта.от каде идва разликата.не би ли трябвало да е обратното
Съвета ми е купи си истински зарядни.Пусни във форума че търсиш зарядно за автомобил но да не е само траф и диоди и все някой ще ти предложи нещо.Защото зарядни от типа траф диоди доубиват акумулаторите.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 12, 2006 18:57    Заглавие: Re: Защо ми изгарят зарядните? Отговорете с цитат

Преди няколко поста преместих темата но като гледам продължава активното обсъждане.
Бих искал да попитам какъв трябва да е трафа на въпросното зарядно който при няколко волта разлика (ако са толкова де Confused , което изобщо не е ясно) да става това:
vernam написа:
имам две зарядни за автомобилни акумулатори и започнаха да изгарят всяка седмица.едното е с диоди КД2021, а другото с грец 35А. сложил съм им алуминиева шина за охлаждане но пак загряват много.

И какви са тези предпазители
vernam написа:
сложих им предпазители но те се стопяват целите без да изгарят.
Shocked Rolling Eyes
Да не са от пирони или ...?
Има и доста други неясни неща, ама те - друг път.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети