|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 20:01 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | Това което разбрах е, че в сегашната ситуация имаш:
-адаптер 220 на 12 (5А)
-да го наречем PC в което включваш въпросния адаптер
-самото PC има собственно захранване, от което излиза стандартен AT куплунг.
Правилно ли съм разбрал постановката? |
Да, точно така. ПЦ-то наистина е десктоп версия, ултра компактно (с размери на среден тостер) преди години такива ПЦ-та интернет доставчиците по света са раздавали безплатно на клиентите си. Нямам идея как постига консумация от 60W, при положение че работи със стандартен Пентиум 3 на 800Мхз, и най-обикновен IDE хард диск 1.2 ГБ. В интерес на истината паметта и cd-rom-a са от лаптоп, но всичко друго е стандартна пц периферия, примерно дъното е с Интел 810е чипсет (е освен USB, други портове няма).
Факт е обаче, че докато му инсталирах Уиндоус, мерих с мултицет консумацията на входните 12 волта и повече от 3.5А не показа.
Подозирам, че си напълно прав за адаптора му, наистина не съм виждал адаптор без товар да дава точно напрежението за което е предвиден. Лошото е, че самия адаптор го нямам - виждал съм го само веднъж, колкото да си запиша параметрите му (естествено модела не се сетих да запиша - нещо на Delta Electronics беше, по-късно видях и монитори с такива адаптори). Ще опитам да му подам 12.5-13.7 волта (от калпаво АТХ захранване) и ако не му се отрази зле, директно го връзвам за втория акумулатор и забравям за проблема със стабилизирането  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
YHV Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 20:10 Заглавие: |
|
|
Ползвай LM2576T-12 от Комет, той е за 3А.
http://www.ortodoxism.ro/datasheets/nationalsemiconductor/DS011476.PDF
при него пада е по малък от параметричните стабилизатори от серията 78**.
Що се отнася до акумулатора който ти предлагат също се зарежда със 14.4 Волта, така че смело ползвай това което си нарисувал (схемата предможена от Ноел).
Само че на мястото на консуматора ще сложиш стабилизатора по схемата която е в документацията.
Само че написаното по-горе е валидно ако мах. консумиран ток е 3А
Успех. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 26, 2004 20:11 Заглавие: |
|
|
Значи все пак не е съвсем обикновен десктоп
Но мисля, че може да връзваш смело.
(Колкото и смело да ми звучи изказването )
Успех. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 10:59 Заглавие: адаптер |
|
|
| И все пак внимавай,защото оригиналния адаптер може да е бил "импулсен" и стабилизиран,според мен трябва да провериш това.. |
|
|
 |
mitko12 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 11:06 Заглавие: |
|
|
Да, обезателно ще внимавам много в началото....
За да проверя какъв е оригиналният адаптор - достатъчно ли е да го измеря с волтмер като е без товар ?
Вчера докато си играх забелязох нещо ултра странно - ако не съм включил монитор към пц-то (или монитора е с изваден захранващ кабел), пц-то консумира около 3-4А. Като включа кабела на монитора, консумацията веднага пада наполовина, независимо дали самият монитор работи или е изключен от копчето си. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 14:10 Заглавие: оригинален |
|
|
| Ами да,достатъчно е да го измериш с волтметър и ако показва 12 волта ще да е стабилизиран.По принцип съвременните адаптери се правят импулсни,че са по евтини за големи сериини производства.А ти можеш да прецениш това и по размера и теглото му.12 волта на 5 А ,ако не е импулсен трябва да е колкото половин кутия за обувки и да тежи поне 2 килограма |
|
|
 |
mitko12 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 14:23 Заглавие: |
|
|
Току-що го премерих - 12.1V без товар Явно е импулсен и стабилизиран.
Модела е Delta Electronics ADP-60PB, малък и лек, прилича на тези :
http://www.delta.com.tw/products/adapter/Mini-PC.htm
Довечера ще сглобя един стабилизатор с LM2576T-12 (благодарности на YHV, м/у другото не успях да го накарам ПЦ-то да харчи повече от 3А каквото и да правех и ще се надявам, че подаваните от динамото на колата 13.5V ще му стигнат. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 14:47 Заглавие: вв |
|
|
| Не искам да те разочаровам,ама LM2576-adj е step-down стабилизатор,което означава че и на него му трябват 2-3 волта отгоре на входа за да работи нормално,а ти при изключен мотор имаш 12.2-12.7 волта на инсталацията.Особено в този граничен режим ЛМ-ката няма да издържи.Не ти говоря празни приказки играл съм си много с нея,защото един път ми се наложи да правя стабилизатор на портативен цветен телевизор за един тираджия и се намерих в чудо.Накрая го придумах да си го храни от 24 волта и нещата заспаха.Та на ЛМ ката и е толкова по добре,колкото е по високо входното.Твоя проблем може да се реши с малко по сложна схема операционен усилвател и МОС транзистор ама не знам как да ти я изпратя,тъй като мога да я нарисувам само в ORCAD или MAicrosoft VISIO,нямам и скенер. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|