Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Автоматично включване и изключване на фаровете на колата
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
veslav
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 25, 2006 10:23    Заглавие: Автоматично включване и изключване на фаровете на колата Отговорете с цитат

От 1-ви ноември задължително трябва да караме колите на включени фарове. Моля, дайте идеи, респ. схеми, чрез които да избегнем две неща:
1. Да подкараме колата без да са включени фаровете.
2. Да паркираме колата без да са изключени фаровете.
Ясно е, че по точка 1-ва ще плащаме глоби, а по 2-ра точка - аууууу, акумулатора заминава.
10х предварително на всички отзовали се.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Окт 25, 2006 10:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Реле за време и сигнал от контактния ключ..
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
machinow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Окт 25, 2006 14:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Или само сигнал от ключа + реле ???
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Окт 25, 2006 15:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Хубаво е да посветят известно време след угасването на колата,както е сериино в "Peugeot 406"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Стенли
Гост

МнениеПуснато на: Сря Окт 25, 2006 15:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Да бе съвсем бях забравил, законът е променен ето:
(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г.) Моторните превозни средства през периодите:
1. от 2 март до 31 октомври могат да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини;
2. от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.

На моя форд като изключа контактния, ако съм бил включил фарове остават да светят габаритите. Всяка кола обаче е специфична, например аз бих могъл през диод в права посока да подам напрежение от контактния ключ към ключа за включване на късиге. По този начин с включване на запалването те ще светват, при изключване ще останат да светят габарити, които най често забравяме особено през деня. За обратното да ги изключа бих си направил едно зумерче (например от детска играчка или от пищялката за събуждане от часовник), която да се управлява и пищи определено време (таймер например с NE555) само ако от фаровете идва напрежение но от контактния ключ няма. При наличие на напрежение от двете точки зумера трябва да мълчи. Трябва да помисля, преди години имах такова на Ладата даже пищеше и ако се тръгне на ръчна (жена ми стопи сума и накладки преди това), имаше няколко диода и ключови транзистори които включваха при определено съотношение на напреженията ама забравих как беше.
Ха да помислим, че няма време, а ченгетата вече ги сърбят ръцете, защото ще имат още приходи и ще бъдат много усърдни, знаете как.
Ама не измисляйте разни сложни схеми, нека бъде достъпно за реализация от всеки що годе занимавал се с електроника, а то може да ви стане и бизнес. Дали пък вече няма такива по магазините ?
Върнете се в началото
Gogo55
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 25, 2006 18:09    Заглавие: Отговорете с цитат

трябва да се включват фаровете след като запали колата и двигателя добие стабилни обороти, особено зимата, когато е студено и акумолатора вижда зор, не трябва освен със стартера да бъде натоварен и с тези 100вата от двете крушки.иска си някво закъснение ако е от контактния ключ.може би е наи ефикасно с термодатчик от температурата на главата да се включват фаровете,или да се ползва стандартния които е за температурата на водата и включва и изключва вентилатора за охлаждане на радиатора, но просто да се направи да се включва при 20-40 градуса и готово- наи лесно е и наи елементарно,ако не издържа на тока да включва и изключва фаровете през някво реле или мосфет-за има няма 1 час наи много да се направи от всеки които знае какво е плюс и минус и е виждал датчик за температура Laughing .
veskobx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Usa

МнениеПуснато на: Сря Окт 25, 2006 19:13    Заглавие: фарове Отговорете с цитат

Повечето коли, да не кажа всички имат един сигнал ACC(аксесоари), от контактния ключ, на който има напрежение когато колата е на контакт и отпада когато е подаден стартер. Може да се ползва за управление на релетата за фаровете. Чел съм накъде, че е добре сутрин преди палене да се включи за няколко секунди, някой от консуматорите, за да се възбудят реакциите в батерията(не съм го пробвал до сега).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес
gogo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Сря Окт 25, 2006 19:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз си мисля да добавя реле което да се управлява от автоматичния ключ на газовата уредба (пали на бензин и след достигане на определени обороти прехвърля на газ)Така си паля без фарове и като натисна газта се включват и фаровете.Поне за нас ГаЗ-арите мисля че е добро решение
fem
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Окт 25, 2006 20:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля че е добре да се вземе сигнал от лампата на алтернатора
+ACC и да светят единствено когато има контакт и алтернатора работи
Върнете се в началото
veskobx
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Usa

МнениеПуснато на: Сря Окт 25, 2006 21:32    Заглавие: фарове Отговорете с цитат

...и часовник, който от 01.03. до 01.11. забранява автоматичното включване.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Страница 1 от 8

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети