| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
xtreme Гост
|
Пуснато на: Пет Окт 29, 2004 20:26 Заглавие: Усилвател СТУДИО 2 Проблем |
|
|
Та значи имам си го аз този усилвател и преди време постнах една тема че ми изгоря единия канал ...такаа оправих го благодарение на няколко много стабилни поста тук.Обаче за съжаление пак изоря ...и то пак същия канал.Лошото е че този път не мога да разбера кой транзистор ми изгоря.Крайните транзситори май са наред.Т.Е тия големите 4-те.При предишния ремонт смених единия от крайните и един от тия на схемата ..помня само номера на тоя от схемата. Бета BD140 или нещо подобно.Като ходих да ги купувам един пич ми каза да сложа на мястото на тоя последния накакъв по стабилен за съжаление на него нищо не пише.Та проблема е следния ,смених си мултиметара и сега на тоя не му разбирам много много.Та имам само един прост въпрос .Явно пак някой от тия трансистори ми е заминал въпроса е как да ги разпоя.Понеже последния път не ги разпоявах аз.Пробвах се но не успях понеже имат 3 крачета.Въпроса ми е някой може ли да ми каже как да ги разпоя.Знам че звучи идеотски но просто не мога да ги разпоя  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
xtreme Гост
|
Пуснато на: Пет Окт 29, 2004 20:34 Заглавие: :) |
|
|
И още един въпрос кви транзистори да купя че да не пробиват  |
|
|
 |
Tsvetkov Опитен потребител

Регистриран на: 13 Окт 2003 Мнения: 392 Местожителство: Хитрино, Шуменско
|
Пуснато на: Съб Окт 30, 2004 15:15 Заглавие: |
|
|
Ako ne iska6 da gori6 tranzistori si kupi lampow usilwatel  |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 30, 2004 18:54 Заглавие: Re: :) |
|
|
| xtreme написа: | И още един въпрос кви транзистори да купя че да не пробиват  |
Транзисторите ти дефектират най-вероятно от прегряване от продължителна работа на висока мощност или ако не му включваш повече от 2 тонколони. Този модел усилвател има един фабричен недостатък - много са му малки радиаторите на крайните транзистори. При продължително натоварване радиаторите загряват прекомерно, изолационните втулки на крайните транзистори се размекват (те са пластмасови) и в резултат на това крайните транзистори се отдалечават малко от радиатора и започват да се охлаждат още по-малко и прегряват. Тогава или дефектират крайните, или драйверните транзистори (BD139/140). Драйверния транзистор дефектира когато колектора на крайния транзистор не получава захранване (размекнатата пластмасова втулка се отдалечава от крайния транзистор и ухото, на което е закачен кабела не контактува с крайния транзистор), в този случай мощността на усилвателя се поема от драйверния транзистор, а той не може да понесе тази мощност и изгаря. Решението е след ремонта на усилвателя да смениш пластмасовите втулки на крайните транзистори с гетинаксови или текстолитови (такива, които не се размекват/разтопяват от топлина).
Дано да ти е станало ясно какво искам да ти кажа.
Транзисторите се разпояват с вакуумпомпа, но първо ще трябва да си я купиш, щом си решил да се правиш на майстор.
Последната промяна е направена от Tokio на Съб Окт 30, 2004 19:13; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
xtreme Гост
|
Пуснато на: Съб Окт 30, 2004 19:31 Заглавие: :) |
|
|
Да разбрах напълно какво ми каза.Много благодаря.Най-вероятно прегрява проклетника ,но не заради прекомерно усилване а по-скоро заради това че върху корпуса там където са дупките за охлаждане се намира един скенер Гори ми точно канала който е изцяло под скенера.10х за информацията.Не съм в час от какво е направен транзистора и си мислех че 50-ина градуса едва ли са му много.Вакуум помпа имаме в сервиза ,колегата дето прави лаптопите има.В понеделник ще ги сложа новите транзистори и мисля една перка на 7 - 8 волта да боцна вътре и вече няма да прегрява.Още веднъж благодаря за отзивчивостта. |
|
|
 |
Tsvetkov Опитен потребител

Регистриран на: 13 Окт 2003 Мнения: 392 Местожителство: Хитрино, Шуменско
|
Пуснато на: Нед Окт 31, 2004 16:55 Заглавие: |
|
|
| Pyrwo si podberi komplementarni tranzistori s ednakwo usilwane. Sled kato pregleda6 wsi4ko za wyzmojni defekti i prawilen montaj, sloji w dwata bu6ona za + i - zahranwane po edin mo6ten rezistor 50oma 5wata da ne si izgori6 nowite tranzistori (ako ima nqkakwa pri4ina za towa). Ako rejima ti e nared (ima6 nula na izxoda i ne ti greqt rezistorite) , gi maxa6 , slaga6 bu6onite i nastoywa6 toka na pokoy 30~50mA pri zatworeni potenciometri za usilwaneto. Gleday i nulata na izxoda da e kolkoto se moje po-blizko do nula. Uspex! |
|
|
 |
|