Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проект - работна станциа (поялник)

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
stereofonix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Нова Загора

МнениеПуснато на: Пон Окт 30, 2006 21:55    Заглавие: Проект - работна станциа (поялник) Отговорете с цитат

Така наумил сам си да си направя работна станция от 2 поялника като съответно все ще се включва по отделно ще има регуматор на напрежението(температурата) и индикация за съответното състояние в което тои се намира в момента . Затруднение виждам в изпълнението единствено на индикатора .. като мис е варти идеята за подобно нещо http://neomontana.dir.bg/kit38.htm принципа да е същия .. колкото по близо е напрежението до 220 волта толкова повече светодиоди да са запалени и съответно обратното .. а и на всеки светодиод ще съответства някаква температура... ако имате някакви идеи по замисала ми или нещо по добро което вие сте срещали или се сещате а на мен ми е обягнало споделете го Rolling Eyes
Gogo55
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Окт 31, 2006 1:57    Заглавие: Отговорете с цитат

начи и аз си го мисля това от известно време но с микроконтролер някоя атмега и някъв лцд дисплеи където да се изписва точната температура която е в момента и тази която е нагласена да се подържа и само с два диода които да показват че работи и че е достигната желаната температура.не ми е останало време да драскам програмата за контролера и не съм намерил още подходящ лцд дисплеи/то сега търся два за друго нещо и тях ги нямам все още/,но схемата горе доло съм я избистрил.проблем виждам в поялника щото да си има в него термодвоика и незнам освен готовите поялници от поялни станции дали може да се направи нещо по обикновен поялник да му се сложи някъв датчик или саморъчно правена термодвоика.Направих един опит с кантал и мед 0,8мм.преди няколко дена- дават 0,05 волта и 0,04 ампера при около 200градуса.
другия основен проблем които изниква е от какъв материал да бъде човката на поялника така че да издържа доста години и да не събира окиси?
темата е интересна и всяка информация е добре дошла
ПС:тази платка на неомонтана ми се вижда твърде голяма и с твърде много елементи за един термометър като може се мине с един чип
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Окт 31, 2006 9:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Температурата на поялника не зависи само от напрежението (мощноста в/у него) ами и к оличестовото и температурата на това до което е допрян и нагрява. Затова трябва термодвойка - то е ясно.
Индикация на температурата - дали да е цифрова или с няколко светодиода в линия - ти ще си прецениш, а може и да я няма, а просто да си разграфиш потенциометъра за температурата.
Управление на нагревателя - с триак - предполагам натам си се ориентирал. За регулатора можеш да ползваш ГЛИН с вертикална регулация.
Мощността на поялника който ще избереш определя основно времето за реакция при преходни процеси - допиране до запояваната площ.
Обратната връзка от термодвойката трябва да се интегрира, като интеграционната константа я определяш в зависимост от мощността. Ако не я интегрираш регулатора ще се самовъзбуди заради инертността на разпространение на топлината и вместо да стабилизира на някаква температура ще осцилира около нея и е кофти.
Трябва ти и детектор на нулата на фазовото напрежение за да знаеш от кой момент да броиш ГЛИН-а за да пусклаш симистора....

Между другото виждал съм едно много старо японско решение - там нагревателя беше на прав ток, ниско напрежение и бяха спестили термодвойката като използваха температурния коефициент на нагревателя и мереха тока при определено напрежение. Но в днешно време не смятам че си струва...

П.С. А тъй-като температурата е инертно нещо всъщностр може да не ползваш фазова регулация, ами нискочестотен ШИМ и да използваш за управление на триака някой оптрон със "Zero Voltage Detect" и по този начин да спестиш някои неща като детектор на нулата и т.н.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Niakoi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Каръктаун

МнениеПуснато на: Вто Окт 31, 2006 9:52    Заглавие: Отговорете с цитат

@Gogo55, може да ползваш дисплей от нокия 3310, ако не ти е малък. Все още се намират, евтини са и има инфо за тях. А за термодвойка може да позваш желязо/константан - много са разпространени и даже може да се направят в домашни условия... е, ако имаш двата проводника - желязо и констатнтан.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети