Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Автоматично включване и изключване на фаровете на колата
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sliven

МнениеПуснато на: Вто Ное 07, 2006 12:26    Заглавие: Re: Mda Отговорете с цитат

suxfan написа:
valioman написа:
Gogo55 написа:
да изключва при пад на напрежението под 10,5волта за да се предпазва акуто при неква повреда или скъсан ремък..

Добре появи се и ощ еедно условие т.е. ще следим напрежението на акумулатора.

Други условия има ли или да почвам

Абе направо си плаче за бордови компютър Laughing Very Happy
Та се връщаме на моята идея онзи руския с малко доработка да се използват свободните изводи , за всякакви глезотии па дори и автоматично да включва фаровете след като запали .Има си дисплей дето може да покаже всичко по избор, и като цена частите надали ще минат 30 лв Very Happy Laughing

Говоря за устройство частите на което ще струват не повече от 5 -6 лева

Затова кажете какво още да предвидя и да поствам схемата и дъмпа Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Stur
Гост

МнениеПуснато на: Вто Ное 07, 2006 13:44    Заглавие: Re: Mda Отговорете с цитат

valioman написа:
suxfan написа:
valioman написа:
Gogo55 написа:
да изключва при пад на напрежението под 10,5волта за да се предпазва акуто при неква повреда или скъсан ремък..

Добре появи се и ощ еедно условие т.е. ще следим напрежението на акумулатора.

Други условия има ли или да почвам

Абе направо си плаче за бордови компютър Laughing Very Happy
Та се връщаме на моята идея онзи руския с малко доработка да се използват свободните изводи , за всякакви глезотии па дори и автоматично да включва фаровете след като запали .Има си дисплей дето може да покаже всичко по избор, и като цена частите надали ще минат 30 лв Very Happy Laughing

Говоря за устройство частите на което ще струват не повече от 5 -6 лева

Затова кажете какво още да предвидя и да поствам схемата и дъмпа Smile

Ти може да искаш да ти го направи някой че и да ти го плати Very Happy Laughing
Върнете се в началото
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 07, 2006 14:03    Заглавие: Re: Mda Отговорете с цитат

Stur написа:

Ти може да искаш да ти го направи някой че и да ти го плати Very Happy Laughing

Този път нищо не каза.
Върнете се в началото
Charlie
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 07, 2006 15:14    Заглавие: Отговорете с цитат

valioman написа:
3.ДАйте и други варианти И ОБЕЩАВАМ ДА ВИ ИЗГОТВЯ ИЗДЕЛИЕ С МИКРОКОНТРОЛЕРЧЕ .Само ми задайте условията и програмкате е готова до един ден .

Поздрави!!1

За колите с инжекция(и не само аз съм си сложил допълнително) ползвайте сигнала от ламда сондата. Тя така или иначе загрява за около 1 -2 минути след като запали двигателя. Прави се едно реле на ключов режим там с транзисторче и да включи примерно когато ламдата даде 0,5 волта сигнал. Защо е нужен микроконтролер в случая.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 07, 2006 15:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Charlie написа:
Защо е нужен микроконтролер в случая.

Заради простотата и функционалноста на схемата която може би ще стане.И която може да се усъвършенства за в бъдеще с разни глезотийки .

Съгласен съм че може да стане и с прости елементи и т.н. но изискванията са много и могат да се удовлетворят единствено и само софтуерно Smile Според мен е по лесно да напишеш 10 реда код отколкото да си играеш с хардуера .
Затова и питам горе долу какви са изискванията и да почнем от някъде а накрая не се знае кво животно ще излезе.Имате пълната ми помощ и подкрепа в това начинание.

Поздрави!!!
Върнете се в началото
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 07, 2006 15:56    Заглавие: Mda Отговорете с цитат

valioman написа:
Charlie написа:
Защо е нужен микроконтролер в случая.

Заради простотата и функционалноста на схемата която може би ще стане.И която може да се усъвършенства за в бъдеще с разни глезотийки .

Съгласен съм че може да стане и с прости елементи и т.н. но изискванията са много и могат да се удовлетворят единствено и само софтуерно Smile Според мен е по лесно да напишеш 10 реда код отколкото да си играеш с хардуера .
Затова и питам горе долу какви са изискванията и да почнем от някъде а накрая не се знае кво животно ще излезе.Имате пълната ми помощ и подкрепа в това начинание.

Поздрави!!!

Ама забрави да стане за 5 лв Very Happy Laughing
Само контролера дори и най евтиния е 3-5 лв с доставката още 4-5, ако нямаш дисплей а рзни други джаджи още толкова , платка 3-4 и пак стигна до 20 лв , е ако си мераклия и дисплей да има да ти показва напрежение още 8-10 лв Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 07, 2006 16:17    Заглавие: Re: Mda Отговорете с цитат

suxfan написа:

Ама забрави да стане за 5 лв Very Happy Laughing
Само контролера дори и най евтиния е 3-5 лв с доставката още 4-5, ако нямаш дисплей а рзни други джаджи още толкова , платка 3-4 и пак стигна до 20 лв , е ако си мераклия и дисплей да има да ти показва напрежение още 8-10 лв Very Happy

Значи криво е разбрано всичко.
Схемата мисля да бъде с брой входове (според изискванията ) засега три
един за индикация на бкл контакт , втори за индикация на запален двигател респ лампата на маслото и трети вход който ще сложа е за следене на напрежението на акумулатора. И спрямо тези входове ще вкл или изкл ЕДИН изход който е фаровете. За това устройство което описвам е необходимо 3 ценера няколко резистора и един контролер е може и един два транзистора .Контролерчето ще е ефтинко (2$ в комет) и готово.

Вече за другите екстри като дисплей и др. подобни всичко е до материална база Smile

Утре ще ви постна схема на устройството което ви описах по горе (все пак ми трябва време да нарисувам схемата и стъкмя сорса)

Поздрави!!!
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Вто Ное 07, 2006 17:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам дали повечето от изказалите се тук дори карат коли Laughing
Лампата за маслото е много неясна например при по-рядко масло/ при нова/ при стара кола тя изгасва различно/ една свястна кола вдига налягане и докато върти стартера и лампата изгасва тогава какво правим?! А пък някой стар жигулник сигурно си премигва нон-стоп на малки обороти.
А акумулатора какво да го гледаме -> като падне под 10волта?! Ако падне под 11 волта по-време на движение хвърляме колата може би а не правим реле за светлините Laughing
И сега сериозно - според мен най-универсално е да се гледат оборотите на двигателя от някои кабел на свещ например. След като те се установят стабилни да има някакво време което да може да се регулира и да се включват светлините тогава. Значи на схемката трябва да може да се задават обороти над които да сработи и това време. А като цяло самата схема да се захранва от контактния ключ както например повечето автокасетофони което ще гарантира че фаровете са изключени до завъртането на контактния ключ.
Самата реализация може да стане с натрупващ кондензатор за оборотите и елементарно реле за време пак с кондензатор. Е може и с контролер да се прави ..... може и с пентиум 4 .... Laughing
Върнете се в началото
vladimir_ki4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Ное 07, 2006 21:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Момчета,а ако включите един обикновен зумер между изход към фарове и контактен ключ позиция две и един грец за да осигури да свири и в двата случая ,когато фаровете светят а мотора е изгасен и мотора е на контакт а фаровете не светят Rolling Eyes
Върнете се в началото
Alex01
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Шумен

МнениеПуснато на: Вто Ное 07, 2006 21:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен трябва да е просто и универсално устройство,което да задържа включването на фаровете поне 20сек (заради по-старите дизели,който подгряват по-дълго),за да може да се развърти мотора в студа.Аз си направих ...схема с един транзистор,няколко резистора,кондензатор,тример и реле.Работи сносно.Съжалявам че не мога да я "постна" в момента,но ще я сканирам тия дни...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Страница 5 от 8

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети