|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Charlie Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 08, 2006 14:49 Заглавие: |
|
|
valioman: ме убеди че си е нужна логика и поне два три параметъра да се следят за стабилна работа на устрийството. Така че съм съгласен че с микроконтролер си е най-шукара. Сега ква логика е въпрос на наколко кода и различни сонди. valioman: замисли се над ламдата като сонда. Принципно този джаджа може много лесно да стане и за правене на точната смес или не-точна - ако искаш някой да скъсаш някой на сфетофара
А това че ще струва 15 или 30 лв. все ми е тая стига да работи стабилно. А на госта там дето казва че не караме коли, вече 3-та кола пускаме с Мега Скуир (нещо като предложената руска разработка, но с неща като лънч контрол, телеметрия и много други). |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Gogo55 Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 08, 2006 14:57 Заглавие: |
|
|
то като ще е с контролер да се сложат и две бобинки та да стане и един радио компас поне,така или иначе е добре да се сложи и лцд мониторче за гъзария и още няколко сонди за тва онва.
а за госта съм на 90%сигурен че възраста му е по малка от тази на шъофъорската ми книжка  _________________ www.gogo55.narod.ru |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 08, 2006 15:25 Заглавие: |
|
|
За госта не знам на колко години е но ми се струва че е дал най-смислено предложение.
Много се раводнява темата ставаше въпрос за автоматично включване на светлините което да се направи просто и универсално за всички коли, а темата взе да се превръща в това как да направим електронен тунинг на колата. |
|
|
 |
dido Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 09, 2006 9:02 Заглавие: |
|
|
| Charlie написа: | valioman: ме убеди че си е нужна логика и поне два три параметъра да се следят за стабилна работа на устрийството. Така че съм съгласен че с микроконтролер си е най-шукара. Сега ква логика е въпрос на наколко кода и различни сонди. valioman: замисли се над ламдата като сонда. Принципно този джаджа може много лесно да стане и за правене на точната смес или не-точна - ако искаш някой да скъсаш някой на сфетофара
А това че ще струва 15 или 30 лв. все ми е тая стига да работи стабилно. А на госта там дето казва че не караме коли, вече 3-та кола пускаме с Мега Скуир (нещо като предложената руска разработка, но с неща като лънч контрол, телеметрия и много други). |
Ами ние с дизелите какво правим , слагаме си ламбда сонда
Сега сериозно най удачно и практично според мен си остава варианта с микроконтролер и следене на с-ла от лампата за масло + състояние на контактен ключ+мин 30 сек. задръжка (все пак имайте в предвид че е необходимо изверстно време на акумулатора да се съвземе след старт, особенно зимата) |
|
|
 |
Shtur Гост
|
Пуснато на: Чет Ное 09, 2006 9:38 Заглавие: Haha |
|
|
| dido написа: | | Charlie написа: | valioman: ме убеди че си е нужна логика и поне два три параметъра да се следят за стабилна работа на устрийството. Така че съм съгласен че с микроконтролер си е най-шукара. Сега ква логика е въпрос на наколко кода и различни сонди. valioman: замисли се над ламдата като сонда. Принципно този джаджа може много лесно да стане и за правене на точната смес или не-точна - ако искаш някой да скъсаш някой на сфетофара
Ами ние с дизелите какво правим , слагаме си ламбда сонда
Сега сериозно най удачно и практично според мен си остава варианта с микроконтролер и следене на с-ла от лампата за масло + състояние на контактен ключ+мин 30 сек. задръжка (все пак имайте в предвид че е необходимо изверстно време на акумулатора да се съвземе след старт, особенно зимата) |
Съвсем се отплеснахте , чак пък да се следи лампа на маслото или каквото и да е там , най добре е да се включват ръчно , дори да има подсеюаюо устройство в началото не пречи , така се изграждат навици , и за да стане това е нужно единствено да дадеш на контакт . и като запалиш да продължи да свири , пищи свети или там каквото ще прави. Иначе тежко ти и горко на акумулатора  |
|
|
 |
bojo06 Опитен потребител

|
|
|
 |
valioman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 10, 2006 8:35 Заглавие: |
|
|
Това е схемата , ако има забележки моля кажете и тогава да постна сорса  |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 10, 2006 9:18 Заглавие: |
|
|
| Анода на Д2 към маса! |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 10, 2006 10:13 Заглавие: Mne |
|
|
| pamporov написа: | | Анода на Д2 към маса! |
1. Избрал си процесор с външен кварц , има такива на който не им трябва кварц , например 16F630; 16F676, 16F688 и т.н., намаляваш частите и проблемите
2. За какво си сложил този ценер ако ще следиш напрежението на акумулатора, не ти трябва ?
3. На входовете може спокойно да вкараш сигнала с един диод , когато има нула протича ток през него и отчиташ 0 , когато е 1 той не връща назад и остава 1 .
Нещо такова :
 |
|
|
 |
valioman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 10, 2006 10:56 Заглавие: Re: Mne |
|
|
| suxfan написа: | | pamporov написа: | | Анода на Д2 към маса! |
1. Избрал си процесор с външен кварц , има такива на който не им трябва кварц , например 16F630; 16F676, 16F688 и т.н., намаляваш частите и проблемите
2. За какво си сложил този ценер ако ще следиш напрежението на акумулатора, не ти трябва ?
3. На входовете може спокойно да вкараш сигнала с един диод , когато има нула протича ток през него и отчиташ 0 , когато е 1 той не връща назад и остава 1 .
Нещо такова :
 |
Масата съм я забравил от недоглеждане
Целта ми схемата да е с евтин и малък процесор и този ми беше под ръка
Прав си за кварца ама тук гоним ниска цена .
Твоя вариант е добър но е по сложен от моя.
Ценерите съм ги сложин като защитни елементи от превишаване на напрежението над 5 волта
И твоята схема е постоянно вкл. няма смисъл нека се задейства когато си дал на контакт.
Не искам да си меря познанията с никой просто предлагам ефективно и същевременно евтино решение
Един PIC12 е към 2 лева все пак а и не трябват много пинове.
Поздрави.
П.С.Ако няма други забележки да пускам ли сорса ?  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|