| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
harleybg Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 13:52 Заглавие: Автоматична регулация оборотите на вентилатор |
|
|
Правя една схема за автоматично регулиране оборотите на вентилатор, охлаждащ радиатора на усилвателя ми.
Вентилатора трябва да включва след достигане на определена температура и в зависимост от нарастването й да нараства напрежението, което се подава към него. Към вентилатора не трябва да се подава напрежение по-ниско от 5 волта.
Закрепил съм един терморезистор като датчик. Той участва в базовия делител на п-н-п транзистор. Колектора отива към отворение край на контакта на едно реле (прекъсващо веригата на вентилатора) и през резистор към базата на един н-п-н транзистор. Последния като се отпуши включва релето. Поради преходните процеси в транзистора напрежението на колектора се изменя плавно. При определено напрежение релето е нито включено, нито изключено, т.е. контакта му почва да трепти. Как може да се избегне това???????
Пробвах сигнала, който взимам от първия транзистор да го подам на входа 7408(логическо и). Очаквах, че на изхода ще имам точно определена "0" или "1", но пак се получава преходен процес. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 14:27 Заглавие: |
|
|
Има готов датчик примерно на 55 градуса като стигне включва. Плавна регулация не ти трябва. Ако радиатора нагрее толкова, значи сте пуснали музиката толкова силно, че вентилатора и на макс. обороти няма да го чуеш. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 15:02 Заглавие: |
|
|
Идеята за датчика е добра и ще я приложа.
Но ми е интересно схемата правена от мен как може да се модифицира, за да работи правилно??? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 20:28 Заглавие: |
|
|
| A за въпросния датчик, можете ли да ми препоръчате от къде да взема и какъв точно да търся |
|
|
 |
DJ Niko Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 20:36 Заглавие: |
|
|
| harleybg написа: | | A за въпросния датчик, можете ли да ми препоръчате от къде да взема и какъв точно да търся |
И аз ще съм ви благодарен ако ми кажете щото и аз имам същата нужда  |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 21:57 Заглавие: |
|
|
| Чрез въвеждане на подходяща обратна връзка се постига включване при определено ниво на сигнала от датчика и изключване доста под въпросното ниво, т.е. между двете нива на включване и изключване има един "прозорец" в който нивото на сигнала може да се понижи под нивото за включване, но не и под нивото на изключване, това се нарича "хистерезис". |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 22:06 Заглавие: |
|
|
| dreadx написа: | | Чрез въвеждане на подходяща обратна връзка се постига включване при определено ниво на сигнала от датчика и изключване доста под въпросното ниво, т.е. между двете нива на включване и изключване има един "прозорец" в който нивото на сигнала може да се понижи под нивото за включване, но не и под нивото на изключване, това се нарича "хистерезис". |
Aко съм те разбрал правилно искаш да кажеш само, че напрежението на включване на релето и това на изключване са различни (така е за съжаление )
Ако мога да пооточня (променя) въпроса си. Как може да се подаде към релето точна нула или точна еденица? Сигнал се взима от колектора на първия транизстор (във веригата на който е вързан терморезистора)?
Последната промяна е направена от harleybg на Нед Ное 12, 2006 22:24; мнението е било променяно общо 4 пъти |
|
|
 |
ji4kajiata Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 22:10 Заглавие: Охлаждане |
|
|
| Препоръчвам ти нещо супер елементарно и без разправии. Слагаш и тръгва. В този вариянт не ти трябва плавно регулиране на напрежението за вентилатора. Има едни датчици с би-метална пластинка. Не се сещам как се казваха. Трябва да ги има в електронния магазин. Слагаш го последователно на вентилатора и готово. |
|
|
 |
ji4kajiata Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 22:13 Заглавие: Охлаждане |
|
|
| А и още нещо. Ако искаш наистина да е по точно охлаждането махни релето и сложи и прекараи вентилатора през някакъв по-мощен елемент, който ще регълира напрежението на вентилатора. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Ное 12, 2006 22:16 Заглавие: |
|
|
| ji4kajiata написа: | | А и още нещо. Ако искаш наистина да е по точно охлаждането махни релето и сложи и прекараи вентилатора през някакъв по-мощен елемент, който ще регълира напрежението на вентилатора. |
Прочети 1вия пост по-внимателно. Релето е за прекъсване на веригата м/у регулиращия транзистор и вентилатора.
За датчика с биметалната пластина - най-вероятно така ще го направя.
Но искам да разбера как мога да направя схемата с релето. Принципа бих го използвал и в други схеми когато ми се наложи. ( А и при нея има един +, вентилатора ще се скапе много по-бавно ) |
|
|
 |
|