|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 02, 2004 21:05 Заглавие: sorry |
|
|
Извинявайте момчета,но "токио" грубо ме обвини в техническа неграмотност и аз малко се запалих.Най готино е да имаш камина и пълно мазе дъбови цепеници,тогава забравяш за всякакви "фреони" и киловати особено,ако има и чаша коняк  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 02, 2004 21:20 Заглавие: |
|
|
Stoy40, то трябва да има и някой който да я пали и чисти.
Така че и тяхната не е лесна  |
|
|
 |
YHV Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 02, 2004 21:29 Заглавие: |
|
|
Отдавна мислех да се включа, но не исках да разобеждавам привържениците на климатиците, но аз лично имам опит с климатици, които не работеха през зимата. От направени изчисления и практически измервания се указа, че енергията необходима на климатика за утопление на единица обем е същата каквато на масления радиатор. Но усещането от топлината излъчвана от радиаторите е по-добро.
Говоря ви за служебни климатици, които заменихме с маслени радиатори. Другият ефект който се забеляза впоследствие, е че и болните колеги намаляха, това се дължи на факта че вече нямаше хора стоящи на течение породено от конвектора. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 02, 2004 21:42 Заглавие: Е да де |
|
|
Е да де и аз това се опитах да кажа ,а камината не се оцапва толкова бърже понеже от дръвцата остава много финна пепел и 2-3 месеца само мъркаш покрай нея  |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Вто Ное 02, 2004 21:52 Заглавие: аман от реклами |
|
|
Това, дето се тиражира по рекламите има нещичко вярно.... при идеален режим... тогава климатика може и да се окаже добра алтернатива. Говоря за случай с мой познат, през служебната му стая минава магистрална тръба на парното, та си пуска климатика на охлаждане през зимата..... тогава климатика може и да работи много икономично. Но реалните наблюдения на мой колега показват, че климатик с разход 1 кВ. навърта около 2-3 кВ през зимата, точно за размразяване на външното тяло. А специално за Стойчо- помисли си, климатика е устроен така, че да пренася енергия. Т.Е. при обърнат цикъл, той ще пренася всички загуби на енергия ВЪТРЕ в стаята. Според мен далаверата не е повече от 0,7 в полза на климатика пред стандартна печка. но за камината си НАПЪЛНО прав! _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 02, 2004 21:52 Заглавие: Re: sorry |
|
|
| Stoy40 написа: | Извинявайте момчета,но "токио" грубо ме обвини в техническа неграмотност и аз малко се запалих.Най готино е да имаш камина и пълно мазе дъбови цепеници,тогава забравяш за всякакви "фреони" и киловати особено,ако има и чаша коняк  |
Приятелю, извинявам се ако съм те засегнал, но не е било умишлено. Твоето мнение беше така написано, и аз си помислих, че не си много в час с принципа на работа на климатиците, за което се извинявам още веднъж. Аз лично имам 5 (пет) инверторни климатика "Panasonic" и съм много доволен както от безотказната им работа, така и от малката им консумация на електричество. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 02, 2004 22:01 Заглавие: Н.п |
|
|
Няма проблем Токио,"в спора се ражда истината" темата е интересна,но има много неизвестни: изолации, нужди на клиента,зиморничавост и т.н.Аз работя във фирма,която дизайнваме и произвеждаме инфрачервени термометри за автоклиматици(клиент ни е Denso corp. Japan) и ми се налага да съм наясно с топлината,температурата и emisivity-то на разни обекти,маси и вещества  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 02, 2004 22:05 Заглавие: |
|
|
Не бих искал да попадам в никоя категория (нито на привържениците, нито на противниците), но до голяма степен нашего брата избира първо по цена, след това (с по-малка тежест) по рекламна брошура (и съвети на търговеца на който са му за продаване), климатиците втора употреба ще ги оставя без коментар (това е съвсем отделна тема), та въпроса е в това, че всичко което го пише е приведено към някакви условия на експлоатация. Когато пише, че ще работи при -10, -15*С то трябва да е ясно за каква влажност става дума???
Нашите климатични условия са особенни и когато пише 12000 BTU, трябва да се приведе тази стойност от нормирани условия към конкретните (не само обем и изолация на помещението, а по-скоро към климат).
Съвсем друг е въпроса с "течението" което се създава от един климатик въпреки, че и на това вече му намират колая.
Stoy40, добре дошъл във форума  |
|
|
 |
sparkybg Гост
|
Пуснато на: Чет Ное 04, 2004 12:11 Заглавие: |
|
|
Е, май всеки предпочита каквото му е кеф!
Аз се топля с конвекторни радиатори от миналата зима и съм доволен.
1kw конвектор с електронно управление сгрява 12 кв стая за около 15мин., до 23-25 градуса и започва да изключва, при положение че не е топлена цял ден. Все пак има значение и това че дограмата е сменена - пак е дървена, но е направена както трябва - със всичките му там уплътнения и т.н., а пък и в блока има парно, а външната стена е само една и е тухлена, а не панел.
Колкото до климатиците - то си има физични закони. Истината е, че ефективността на климатика (приемаме че няма реотани и няма никакви други загуби - вентилатори, загуби по тръбите и т.н.) пада с падането на външните температури, тоест колкото е по-ниска външната температура, толкова по-малко енергия можеш да "изсмучеш" отвън. Лятото е обратно, тоест изнася се енергия от вътре навън, само че колкото е по-висока температурата отвън, толкова по неефективен става радитора, защото не може да се нагрява до безкрай(или изстудява зимата), пък и енергията, която трябва да се изнесе или внесе се увеличава с разликите в температурите в помещението и отвън.
Лично според мен, продимството на климатиците е че лятото могат да охлаждат, за разлика от разните печки, радиатори, конвектори и т.н.
Колкото до маслените радиатори - наистина са ефективни, но когато поддържат някаква температура постоянно. Имам предвид че бавно тръгват, тоест бавно започват да топлят, и бавно спират съответно, и за помещения, които не се ползват цял ден са по неподходящи от конвекторните, при останалите случаи е все тая.
Например, ако си топлиш спалнята с маслен радиатор, когато го пуснеш се губят 10-15 минути за да се сгрее самият радиатор, та да почне да грее и стаята. Сутрин като излезеш и го изключиш - ще грее още 10-15 минути без да има смисъл от това - това е същата енергия, "загубена" за загряване на самия радиатор при пускането.
Но най-вече "ХАЙДЕ ВСИЧКИ ДА СИ ВЗЕМЕМ КАМИНИ!"  |
|
|
 |
munti Гост
|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2004 8:20 Заглавие: |
|
|
Вервай ми с камина не е чак толкоз добре!
Недостатъци: инвестицията в грамотно направена инсталация не е малка, трябва огняр, има риск от искри - пожар, необходими са СУХИ дърва (1 год. дърва престояли в мазе са почти мокри), при чистенето може да се получи изцапване на стаята от разсипана пепел, цената на дървата от това лято е с 30% по-висока и съм убеден, че ще се вдига още повече и др.
Предимства: нещо не ми се пише на фона на недостатъците... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|