Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Какъв операционен усилвател?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
roshljo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 19, 2006 7:47    Заглавие: Какъв операционен усилвател? Отговорете с цитат

Здравейте, моля за малко помощ със следната схема: http://roshljo.hit.bg/shemichka.bmp
Идеята ми е когато напрежението се покачи над 13V да се подаде напрежение на входа DIS на стабилизатора 78R12, който да захрани консуматора, а също така когато напрежението падне под 13V, консуматорът да бъде изключен.
Тествах схемата и тя работи и без операционен усилвател - като включа DIS към точка А след ценера, но поради характеристиката на 78R12 (ON state настъпва при 1.5V, а OFF при 0.8V) се получава неточност в рамките до 0.5-0.7V, което не ми върши работа. Необходимо ми е консуматорът да бъде и включван и изключван при напрежение максимално близо до 13V, с точност до 0.1V. Единственото, което се сетих е да използвам операционен усилвател, но не ми стигат познанията да избера точно какъв да е той и как да го свържа?[/img]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
roshljo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 22, 2006 1:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Измислих си го и сам, загубих си няколко часа, изгорих 2 операционни усилвателя, но накрая стана с трети, работи перфектно.
Ами мерси, че не ми помогнахте, много полезен форум...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети