| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Нед Ное 19, 2006 22:05 Заглавие: |
|
|
| Според мен може да минеш с един микроконтролер с 5 8битови изходни порта(с един бит от порт управляваш един светодиод),на всеки порт можеш да казваш кой диод да свети и кой да не свети така .Аз съм правил бягащи светлини с AVR АТмега16 на Атмел.Обаче съм го правил(по точно ме научиха)само с един порт тоест с 8 диода . |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 20, 2006 8:18 Заглавие: |
|
|
| yani kokas написа: | | Според мен може да минеш с един микроконтролер с 5 8битови изходни порта(с един бит от порт управляваш един светодиод),на всеки порт можеш да казваш кой диод да свети и кой да не свети така . |
Добре, че не е поискал да управлява 100 .
Даваш ли си сметка какъв е този контролер разполагащ с 40 входно/изходни шини и употребата му за подобна цел? |
|
|
 |
Shtur Гост
|
Пуснато на: Пон Ное 20, 2006 9:03 Заглавие: hehe |
|
|
| RC написа: | | yani kokas написа: | | Според мен може да минеш с един микроконтролер с 5 8битови изходни порта(с един бит от порт управляваш един светодиод),на всеки порт можеш да казваш кой диод да свети и кой да не свети така . |
Добре, че не е поискал да управлява 100 .
Даваш ли си сметка какъв е този контролер разполагащ с 40 входно/изходни шини и употребата му за подобна цел? |
Че защо му е да разполага с толкова шини , дори един от портовете му стига 2^8 = 256, спокойно с един или няколко дешифратора ще свършат работа , проблема е дали ще намери такъв дешифратор с 8 входа и 256 изхода  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 20, 2006 9:10 Заглавие: Re: hehe |
|
|
| Shtur написа: | | ...Че защо му е да разполага с толкова шини , дори един от портовете му стига 2^8 = 256, спокойно с един или няколко дешифратора ще свършат работа , |
И аз за това, де ... |
|
|
 |
kableman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 20, 2006 10:34 Заглавие: |
|
|
| Навремето правих бягащи светлини с светодиоди с ТТЛ. за генератор използвах 7400(К155ЛА3) за броя4 7490 а за дешифратор 7442. броеше до 10. можеш да сложиш 74154 и ще брои до 16. Погледни справо4ника на Кирил Конов ТТЛ интег. схеми. Можеш да ползваш и C-MOS . Успех. |
|
|
 |
valioman Опитен потребител

|
|
|
 |
wire Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 20, 2006 19:46 Заглавие: |
|
|
Какво го подхванахте човека на майтап? Управлението на 100 светодиода може да се направи само с 11 извода, при условие, че се светват един по един или само някои в групички (има ограничения), но може и да се направят динамично да се управляват. По този начин с 5 извода съм управлявал 15 светодиода (като имаше възможност за 20) и единствения недостатък е, че светят слабо заради малкото време на светене. _________________ Не поправяй нещо което работи дори и когато няма причини да работи. |
|
|
 |
LZ5UE Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 20, 2006 21:22 Заглавие: |
|
|
Edna ideja .http://ourworld.compuserve.com/homepages/Bill_Bowden/page5.htm#night_r.gif
Viz dvete posledni shemi !!! Ako vmesto 4017 vurjesh dva EPROM-a,pri tova svurzvane na svetodiodite ,kakvo mojesh da napravish.....
P.S. Njakoj moje li da mi kaje ,kak moga da pisha na KIRILICA ! Na klaviaturata njamam,a ne vijdam fonetichna kirilica,kato pri DIR.BG forumite nprimer. Blagodarja
Модерирано от RC
Като ползваш KREDOR-a горе вдясно на формата за писане на мнения. |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Вто Ное 21, 2006 17:34 Заглавие: |
|
|
Няма ли да стане със 5 броя 4017 като на всеки последния изход се закачи за Reset-а на следващия и се направи кръг ? Ще трябва и един генератор на импулси... www.datasheet4u.com/html/4/0/1/4017_Fairchild.pdf.html _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
LZ5UE Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 22, 2006 6:36 Заглавие: |
|
|
Moje da stane,no shte bude mnogo ednoobrazno. S EPROM-ite moje da da nakara svetodiodite da svetjat tochno kakto toj pojelae. |
|
|
 |
|