|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Krasimir Dimitrov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 21, 2006 18:10 Заглавие: Проблем с индикатор за акумулатор |
|
|
Първо се извинявам за лошата снимка на чертежа ама разполагам само с една уеб камера...
Идеята е следната - трябва ми схема която следи напрежението на акумулатора като при приблизително 11,5в светва светодиод, при 11в светва втори и така през 0.5в до 10в. светва четвъртия светодиод и след него със закъснение от около 15 - 20 сек се изключва реле което преди това е било вкл. За целта скалъпих показаната схема.
Проблемът е следния - когато разкарам R1 и прекъсна веригата на транзистора, стабилизатора 7805 стабилизира на 5в и компаратора 339 си работи и трите диода светват както ги искам, но като възстановя отново веригата на транзистора, стабилизатора спира да стабилизира и изходното му напр. става пропорционално на входното. Не мога да открия къде бъркам така че ще съм благодарен на всякакви съвети
п.с. за втори компаратор ползвам NE5534 (такъв имах под ръка) и не знам дали той е проблема защото по същество май е оп. усисвател и е за двуполярно захр. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Krasimir Dimitrov Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 22, 2006 1:00 Заглавие: |
|
|
| Проблемът е решен. Оказа се оп. усилвател както си мислех...Закривам темата и модератора ако желае може да я изтрие. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|