Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Импулсен Електрожен (Инвертор)
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nasko70
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: гр.Бургас

МнениеПуснато на: Вто Ное 21, 2006 16:55    Заглавие: Импулсен Електрожен (Инвертор) Отговорете с цитат

Здравейте Колеги,От извесно време се мъча да направя такъв.Спрял съм се на полу-мостов обратноходов.Но нещо не се получава .Моля ако някой е правил такъв да сподели опита и знанията си както и проблемите около него .
Не знам как да кача схемата за тези които прявяват интерес.За това давам адреса от където съм я свалил.
http://www.y-u-r.narod.ru/Svark/svark.htm
nasko70
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 21, 2006 19:12    Заглавие: Re: Импулсен Електрожен (Инвертор) Отговорете с цитат

пРОБЛЕМИТЕ ДО СЕГА СА СЛЕДНИТЕ :
1при първия ми опит всичко изглеждаше нормално.Включих схемата на понижено напрежение за да проверя как са нивата и тн. Всичко изглеждаше нормално .но при включване към 220 издумкаха транзисторите. Гърмежа беше доста здрав.
и тъи като не можах да открия прична реших че са думнали от високоволтов импелс на самоиндукция..
Последния ми опит схемата заработи на празен ход,и всички нива бяха в норма но след 6-5минути работана празно при баране с ръка транзисторите ми се сториха доста топли и реших че наи вероятно не се отпушват достатъчно. Промених схемата като махнах съпротивленията които са свързани на късо към вторичните намотки на драиверния трансформатор и сложих по големи ценери за 18 волта. Последва гръм.

Това което не мога да разбера и което не работи както е на схемата е следното:
На схемата съпротивленията които отиват към ценерите и управляват геита са 10-11ома 0.25вата но ако сложа такива те ще се запалят.Някои може ли да ми обяси защо какъв е проблема.При мен са 220 на 2вата.
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sliven

МнениеПуснато на: Сря Ное 22, 2006 8:45    Заглавие: Re: Импулсен Електрожен (Инвертор) Отговорете с цитат

http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=8523&highlight=%E8%EC%EF%F3%EB%F1%E5%ED+%E5%EB%E5%EA%F2%F0%EE%E6%E5%ED&topicshow=%F0%E0%E7%F0%E0%E1%EE%F2%EA%E0%20%ED%E0%20%E8%EC%EF%F3%EB%F1%E5%ED%20%E5%EB%E5%EA%F2%F0%EE%E6%E5%ED

Почети тук темата е доста дъвкана и има доста тънкости в управлението на транзисторите и т.н.
Ако има нещо питай , имам направено такова животно Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 22, 2006 10:59    Заглавие: Re: Импулсен Електрожен (Инвертор) Отговорете с цитат

nasko70 написа:
пРОБЛЕМИТЕ ДО СЕГА СА СЛЕДНИТЕ :
1при първия ми опит всичко изглеждаше нормално.Включих схемата на понижено напрежение за да проверя как са нивата и тн. Всичко изглеждаше нормално .но при включване към 220 издумкаха транзисторите. Гърмежа беше доста здрав.
и тъи като не можах да открия прична реших че са думнали от високоволтов импелс на самоиндукция..
Последния ми опит схемата заработи на празен ход,и всички нива бяха в норма но след 6-5минути работана празно при баране с ръка транзисторите ми се сториха доста топли и реших че наи вероятно не се отпушват достатъчно. Промених схемата като махнах съпротивленията които са свързани на късо към вторичните намотки на драиверния трансформатор и сложих по големи ценери за 18 волта. Последва гръм.

Това което не мога да разбера и което не работи както е на схемата е следното:
На схемата съпротивленията които отиват към ценерите и управляват геита са 10-11ома 0.25вата но ако сложа такива те ще се запалят.Някои може ли да ми обяси защо какъв е проблема.При мен са 220 на 2вата.

Там ти е грешката 10-11 ома се слагат и няма да се запалят , с тия 200 ома не може да разредиш натрупаното напрежение върху гейта и в един момент се оказва че и 2-та транзистора са отпушени затова имаш бум бум Laughing
Също така много е важно какъв е ферита човека го е направил с ферит от повишаващата бобина за кинескопа на стар телевизор и то с 4 броя .
А и нещо не ми харесва твойта схема, виж тази пак е руска но сякаш по ми вдъхва доверие Very Happy
http://free.hit.bg/suxfan/elektrojen.gif

Последната промяна е направена от suxfan на Сря Ное 22, 2006 11:09; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gogo55
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 22, 2006 11:09    Заглавие: Re: Импулсен Електрожен (Инвертор) Отговорете с цитат

valioman написа:
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=8523&highlight=%E8%EC%EF%F3%EB%F1%E5%ED+%E5%EB%E5%EA%F2%F0%EE%E6%E5%ED&topicshow=%F0%E0%E7%F0%E0%E1%EE%F2%EA%E0%20%ED%E0%20%E8%EC%EF%F3%EB%F1%E5%ED%20%E5%EB%E5%EA%F2%F0%EE%E6%E5%ED

Почети тук темата е доста дъвкана и има доста тънкости в управлението на транзисторите и т.н.
Ако има нещо питай , имам направено такова животно Smile

би ли постнал какво точно и как си направил и какви характеристики има така че да е лесно за повторение.Знам че е поне 1 час писане сигурно но ако имаш желание да споделиш точно схема,чалъми и настроики бих се пробвал да го повторя просто еи така за да си го имам.
nasko70
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 23, 2006 7:39    Заглавие: Re: Импулсен Електрожен (Инвертор) Отговорете с цитат

Г-н suxfan, надявам се, че мнението Ви е от собствен опит. Аз много добре зная по колко трябва да са съпротивленията по схема, но на практика, тези 10 - 11 ома стават на печка точно за отрицателно време. Ако не ми вярвате, може да реализарите само управляващата част - интегралчето струва 1 лев, а трафчето ще Ви излезе още един.
А що се отнася до транзисторите то те трябва да се отпушват едновремено за да рабати схемата и мнението ви в тази посока и пълна глупост.Не мога за разбера критерия по които отценяш схемите какъв е???. Ще се радвам на по конкретно и подкрепено с факти обяснение а не от рода нещо не ми харесва.Това не е мнение на колега които е на ясно с нещата.

Ще опиша всичко с подробности траф,брой намотки транзистори и тн. но ми трябва време а и искам първо да прочета това което ми сочи valioman и да вида до къде са ктигнали колегите с дъвканетои дали са го преглътнали както твърди.

Прочетох всичко което ми посочи valioman но там нещата са до половината на 21 страница свършват още в процеса на обсъждане.и не мога да разбера в краина сметка екипа постигнал ли е заветната цел. Коя схема е реализирал и тн. Ако има продължение мола посочете го.
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 23, 2006 8:34    Заглавие: Re: Импулсен Електрожен (Инвертор) Отговорете с цитат

nasko70 написа:

Прочетох всичко което ми посочи valioman но там нещата са до половината на 21 страница свършват още в процеса на обсъждане.и не мога да разбера в краина сметка екипа постигнал ли е заветната цел. Коя схема е реализирал и тн. Ако има продължение мола посочете го.

Щом си прочел внимателно темата значи трябва да си разбрал че другото е практика и опити, по принцип с една и съща схема примерно може да дава едни резултати при един тип рансформатор а при друг тип(не добре изработен ) може и да има гърмежи. Затова стъкми си един наистина добър трансформатор и почни применро със ниско захранващо напрежение като същевременно гледаш и формата на импулсите , постепенно вдигаш напрежението и си следиш формата , тока консумиран на празен ход и не забравяй да закачиш поне малък товар ...... ако има нещо конкретно питай с радост ще ти помогна Smile

Между другото постни схемичка за да я обсъждаме иначе говорим на халос

Поздрави!!!
Върнете се в началото
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 23, 2006 10:07    Заглавие: Re: Импулсен Електрожен (Инвертор) Отговорете с цитат

nasko70 написа:
Г-н suxfan, надявам се, че мнението Ви е от собствен опит. Аз много добре зная по колко трябва да са съпротивленията по схема, но на практика, тези 10 - 11 ома стават на печка точно за отрицателно време. Ако не ми вярвате, може да реализарите само управляващата част - интегралчето струва 1 лев, а трафчето ще Ви излезе още един.
А що се отнася до транзисторите то те трябва да се отпушват едновремено за да рабати схемата и мнението ви в тази посока и пълна глупост.Не мога за разбера критерия по които отценяш схемите какъв е???. Ще се радвам на по конкретно и подкрепено с факти обяснение а не от рода нещо не ми харесва.Това не е мнение на колега които е на ясно с нещата.

Ще опиша всичко с подробности траф,брой намотки транзистори и тн. но ми трябва време а и искам първо да прочета това което ми сочи valioman и да вида до къде са ктигнали колегите с дъвканетои дали са го преглътнали както твърди.

Не е нужно да се караш ако искаш да получаваш съвети , на готово всеки знае . Rolling Eyes
Не съм я правил за да кажа къде е имало проблем и т.н. може и да съм згрешил за начина и на работа , но по това което казваш ти давам моя отговор ако не ти харесва мнението ми простоне ме слушай .
Но и ти явно малко си чел упътването и начина за настройка на схемата , и хората са си казали че са изгорили много транзистори докато стане .
http://www.y-u-r.narod.ru/Svark/nastr.htm
Проверить фазировку буферного трансформатора ,а именно на затворах ключей IRG4PC40u должны быть такие же импульсы 1-2 мкс, положительной полярности до 13-15в (ограничивает стабилитрон,без него будет более 20в). При импульсе 12мкс напряжение на затворах снизится до 11в .Это ОБЯЗАТЕЛЬНО проверить Например в последней конструкции при 12мкс было 8-9в !!! Выгорело несколько транзисторов от "неполного открывания". Пришлось верхний транзистор запитывать не от двух обмоток в послед , а от ТРЕХ !!! .Можно оставить во включенном состоянии на час ,-сделать предварительный "прогон". (...ляпы бывают всякие...)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nasko70
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 23, 2006 11:09    Заглавие: Re: Импулсен Електрожен (Инвертор) Отговорете с цитат

Посочил съм адреса от където може да се свали схемата но ще го напиша отново http://www.y-u-r.narod.ru/Svark/Shema8.GIF .
Проблема които срещам е следния:Двата транзистора се управляват от един драиверен трансформатор.Същия начин се използва в много отсхемите на електожени.Упровляващте наматки са свързани на късо през едно съпротивление от150-200 ома след това е изграден един ниво ограничител от едно съпротивление от 11 ома и ценер КС213 .
Не знам какъв е проблема но при мен ако сложа толкова малко спротивление то започва да грее ужасно и ще прекъсне.пробвал съм с различни ценери от15 до 18 волта но ефекта е сътия .Въпроса ми и на какво се дължи това и къде ми е грешката ака има такава.
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 23, 2006 12:31    Заглавие: Re: Импулсен Електрожен (Инвертор) Отговорете с цитат

Абе хора не мога да разбера защо ползвате тези драйверни трафчета които и да се скъсате не можете им докара фазата . има си ДРАЙВЕРИ за ключовите транзистори , даже ви препоръчвам да се замислите върху IGBT транзистори , вече са достъпни и не толкова скъпи и дефакто схемат става:
генератор ->драйвер->транзистори->траф->диоди->електрод Smile

Тъй като съм привърженик на микроконтролерите и наполседък се замислям да преработя моя с ШИМа на контролерче +H-bridge стъпало .

Поздрави!!!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Страница 1 от 9

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети