Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ремонт на домашна миникафемелачка- Руска Помощ Търся съвет

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Симеон
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 06, 2004 13:08    Заглавие: Ремонт на домашна миникафемелачка- Руска Помощ Търся съвет Отговорете с цитат

Имам миникафемелачка, която се повреди, като след разглобяването й уатанових, че са изгорели съпротивленията, които се намират непосредствено след кабела за 220 V напражение (2броя). Тези съпротивления водят към бубината, която е на статора. Моля, да ми кажете какви стойности имат тези съпротивления,тъй като при изгарянето им всичко е заличено и са станали на парчета. Тази кафемелачка е 125 W и 50 HZ. Може би струват стотинки от магазините, но незнам какво съпротивление да търся ако може да ми помогнете.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
plm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Съб Ное 06, 2004 14:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Симеон, това е просто противосмутителен филтър, но причината да изгори вероятно е в самия мотор. И понеже е колекторен тип, можеш да го включиш на понижено напрежение за проба - последователно на мощна лампа>100W, или печка Лъч - например. Ако е изправен, ще върти.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Ное 06, 2004 17:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Това е добра идея,но аз мисля че това са дросели а не резистори (които сигурно пак ще са евтини).
Върнете се в началото
Симеон
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 06, 2004 18:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Уважаеми техници, аз не съм чак толкова наясно с това дали са резистори или дросели, но от парчетата виждам че е наморано на керамична основа с диаметър 3,5мм много тънки навивки олколо според мен 100 бр. в дължина от 16мм с шапчици отстрани. Направих проба, като сам намотах във вид на намотки 0,5м2 може би 10 пъти по-дебела от оригинала, но в по -малка дължина. Завъртя се двигателя, но загрява бубината. ПРавих проби с по-дълги и с по-къси такива, но пак загрява. Може би причината е в бубината. Четките искрят силно, дали това е правилно незнам и има ли връзка. Освен това преди 4етките има и по един според мен кондензатор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 06, 2004 18:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Симеон, най-вероятно има късо м/у намотките на ротора.
Въпросните кондензатори заедно с дроселите които се опитваш да мотаеш са филтър, който да не позволява когато кафемелачката работи от нея да проникват смущения в ел.мрежата и съседа ти да знае, че ще правиш кафе Smile.
Тя трябва да работи и без него. След като загрява (ако е много бързо) и е добре почистена остта (т.е. не се товари) вероятно си е заминал ротора.
Купи си друга (най-вероятно няма да изкара колкото тази), но ремонта не си заслужава.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Ное 06, 2004 19:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Има вероятност да има късо между пластините на колектора, почисти внимателно каналите между тях. Четките най-вероятно са изтъркани и затова искрят силно. Стегни ги или сложи нови Idea . Това може и да е причината да загрява двигателя, защото ако са хлабави ще дават контакт не точно където трябва Rolling Eyes . Предполагам, че двигателя бучи доста Smile
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Нед Ное 07, 2004 19:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за кафемелачката. Човек се учи, докато е жив. От Вас научих за това, което търсих, че е филтър и няма съществено значение за въртенето. Лакирах бубината, защото действително имаше заголване, но колкото изкара се е файда.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети