| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 28, 2006 17:27 Заглавие: Проблем с телевизор NEC FS-2181MH |
|
|
Колеги, този телевизор ми взе здравето. Периодично, когато си иска захранването вдига напрежение и гори ценера на 150 волта. Електролити в захранването няма, сменил съм оптрона, заедно с транзистора до него и SE115. Захранването е само с 3 транзистора -
BU508, 2SC3807 и 2SA1015. Давайте идеи, че моите свършиха.... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
dima Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 28, 2006 17:36 Заглавие: |
|
|
като идея,ако има диод в първичната страна на захранването,който да прави отрицателно напрежение от трафа сменете го.педполагам,че са измерени съпротивленията във вторичната страна. _________________ Димитър |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 29, 2006 9:46 Заглавие: |
|
|
| dima написа: | | като идея,ако има диод в първичната страна на захранването,който да прави отрицателно напрежение от трафа сменете го.педполагам,че са измерени съпротивленията във вторичната страна. |
Благодаря за идеята, ще пробвам и ще пиша резултата |
|
|
 |
yugo Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 29, 2006 20:28 Заглавие: |
|
|
| И аз си мисля,че имаш резистор с повишена стойност в вторичната част на захранванетоот порядъка на 40-100ко. |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 29, 2006 22:26 Заглавие: |
|
|
Смених диода на ниското напрежение в първичната част и съпротивлението от 115 в към SE-то, но телевизора пак изгоря - около 3 секунди след като го угасих с дистанционното нещо изчатка и светодиода угасна.
Приемам още идеи..... |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Ное 30, 2006 0:33 Заглавие: |
|
|
| Провери диодите в първичната страна за утечка. Рядко се случва, но като се случи трудно се открива. По това, което си писал много прилича на захранването на TAURAS и PANDA. Ако е така в първичната страна има 6-7 диода. |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 30, 2006 15:26 Заглавие: |
|
|
Колеги, имам известен напредък. Открих, че в режим Стенд Бай единия от транзисторите въте в захранването (2SA1015) загрява страшно много и затова вдига напрежение. Остава да намеря и причината за загряването и съм на коня  |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 30, 2006 19:04 Заглавие: |
|
|
| 2SC3807 смени ли ?Той трябва да е с голям коефицент на усилване иначе целия товар на усилвателя на грешката пада на 2SA1015 може 2SC3807 да си променил параметрите. Гостът също има право смени всички малки диоди в първичната без да ги мериш и мислиш,те не са скъпи а си спестяваш куп неприятности. |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 02, 2006 0:48 Заглавие: |
|
|
| ivpav написа: | | 2SC3807 смени ли ?Той трябва да е с голям коефицент на усилване иначе целия товар на усилвателя на грешката пада на 2SA1015 може 2SC3807 да си променил параметрите. Гостът също има право смени всички малки диоди в първичната без да ги мериш и мислиш,те не са скъпи а си спестяваш куп неприятности. |
След като смених всички елементи в първичната и вторичната част на захранването без да има ефект, започнах да изследвам схемата. Стигнах до убеждението, че режима на транзистора 2SA1015 зависи в голяма степен от напрежението на мрежата, затова увеличих пусковите съпротивления от 240 на 330 килоома и веднага си пролича, че съм на прав път. Смених 2SA1015 с BD140, сложих на емитера му съпротивление 22 ома и проблема се реши. Забелязах, че в режим Stand bye този транзистор загрява и това е била причината за да вдига напрежение захранването. Мога да напиша книга за това захранване  |
|
|
 |
|