Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помогнете за проблем с усилвател с ТДА 7294

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Stenlius
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Ное 05, 2004 4:09    Заглавие: Помогнете за проблем с усилвател с ТДА 7294 Отговорете с цитат

Много ще съм благодарен ако някой успее да ми помогне да реша следния проблем:
Преди 3-4 месеца си сглобих един усилвател с въпросната интегралка(купих я готова на платка със елементите), купих си траф(2х28 в.; 150 ВА), грец 30 А, 2 кондензатора по 4700 микрофарада/50 в.,голям радиатор - сглобих всичко в насипно състояние в/у една плоскост и си свиреше супер(ползвам го за субуфер) - по-късно му сложих и активен филтър + стабилизаторче за 12 в. - отново всичко работеше ок. След това се наложи поради един ремонт вкъщи да го поразпоя оттук оттам, и както бяха всички елементи ж/у плоскостта ги сложих в един шкаф, където не е бъркано. Сега вчера ги вадя - правя си кутия и реших преди окончателния монтаж да свържа пак за да видя всичко ли е ок - свързах, но уви - ако не е вкаран чинча - има съвсем лек брум при максимално усилване, но ако го вкарам - се чува силно бучене и отдолу като фон звучи примерно музиката(пуснах му нефилтриран сигнал, че иначе нищо не се чува заради бученето). Като усилвам някъде след средата на потенциометъра започва да шуми както шуми когато се търси радиостанция на аналогов тунер и музиката се заглушава и до края на потенциометъра е така. Мерих захранването - до усилвателя стигат 2х39 в. когато е включен и бучи. Моля ви дайте някакви идеи къде да търся проблема - не съм чак толкова надълбоко в електрониката да се оправя сам!
Ето линкове към 2те теми, които съм пуснал в 2 други форума с подобна насоченост, там са обсъждани някои неща които съм направил(без резултат):

http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=42793

http://clubs.dir.bg/ ----> Аудио & Hi-fi - темата е озаглавена: Помогнете за проблем с ТДА 7294
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rockton
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София - Люлин

МнениеПуснато на: Пет Ное 05, 2004 13:18    Заглавие: Отговорете с цитат

зна4и наи вероятно и се е загубила някоя земя по вход на 4ипа..
А и един съвет от практиката...по книга това стъпало го дават на 50 волта захранване,но на практика надви6и ли 30 ина мрат масово:) Wink
Stenlius
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 05, 2004 13:32    Заглавие: Отговорете с цитат

проверявал съм масите - наред са, снощи мерих и резисторите - и те са здрави, остават кондензаторите - как мога да ги проверя(имам само дигитален мултицет)?
Върнете се в началото
Alex01
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Шумен

МнениеПуснато на: Пет Ное 05, 2004 14:29    Заглавие: 7294 Отговорете с цитат

Провери за пукнати крачета на чипа(от тежеста на радиатора се огъват и ...)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Stenlius
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 06, 2004 20:09    Заглавие: Отговорете с цитат

схемата седи закрепена на радиатора така че това не е проблем - няма тежест. В дир.бг предположиха че може ИС да се е развалила - откъде мога да купя в софия такава схема или направо цял кит?
Върнете се в началото
kostadin iantchev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Съб Ное 06, 2004 22:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Да не би трансформаторът да е прекалено близо до платката или да ти вкарва бръм от незаземен контакт. Пробвай източника на сигнала и усилвателя да ги включиш в един контакт.
Успех
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Stenlius
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 07, 2004 9:29    Заглавие: Отговорете с цитат

трафа действително е близо до платката(5-8 см),включени са в един контакт, който не е занулен обаче. Това дали е проблем?
забравих да напиша, схемата е ето тази:
http://info.datacom.bg/stenlius/TDA%207294_amplifier.pdf
без R1/C2
ЕДИТ: обратната връзка през Р3/Р4 е наред - сега я замерих
Върнете се в началото
Stenlius
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 10, 2004 14:32    Заглавие: Отговорете с цитат

днес си купих нова готова схема, свързах я, работи си, обаче свири доста по-слабо от предишната?!? на какво може да се дължи това? на новата схема С7/С9 са по 22 микрофарада, на старата са по 1000 микрофарада, Р4 на старата е 680 ома, на новата е 750 ома, на новата схема има Р1(означено е като Р6 на новата схема) вече - 500 ома е - от някой от тези елементи ли е разликата в силата на звука?
ето това е новата схема:

http://dobrikit.dir.bg/page18.htm ,
гледам че там Р6 е дадено от 0 до 5 килоома - а при мен на схемата пише 0,5 к(не съм го мерил още) ?!?!това е делител, ако направя Р6 0 ома ще се повиши ли нивото на сигнала?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети