Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

схема за измерване на разстоянието

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
GodLike
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 02, 2006 21:35    Заглавие: схема за измерване на разстоянието Отговорете с цитат

Първо здравейте.
Трябва ми малко помощ при изработването на цифрово устройство за измерване на разстоянието в импулсна радиолокационна станция. Това ми е дадено като проект и трябва да го представя до края на следващата седмица.
Изходни данни:
1. Диапазон на измерване - 0-10n.mi.
2. средноквадратична грешка - 30м.
3. Параметри на входните импулси:
- продължителност - 0.25-0.5us
- амплитуда - 8-15V
- честота на повторение - 1600Херца
- относителна нестабилност на честотата - 10-5 - 10-6.
Идеята е елементарна, но изплънението се оказа проблем за мен, за това се принудих да потърся помощ Embarassed
Значи моята идея е:
1. Тактов генератор, работещ на 8,09..и някакви си Hz. (което е 1/100 от морската миля). Схема "И", която на единия вход се подават импулсите на генератора, а на другия синхронизиращия импулс (който минава през тригер). Когато и двата входа са в "1" => импулсите минават през ЛЕ и отиват в брояч (7490?), от там в дешифратор(7446?) и от там в седем-сигментен индикатор.
Ок, Морско училище е известно с големите си теоритици, за съжаление ние сме повлияни от тази политика и сега не мога да си направя схемата.
Използвам програмата мултисим 9.0.155. Там означенията са различни в сравнение с учебниците, по които сме учили (пердимно руски Very Happy ) и се забатачих като пате в калчища. Ако някой може да помогне ще съм му много благодарен. Проблемът е свързването на елементите.
От полза би било и литература в нета за броячи, дишифратори, тригери и начини на свързването им.
Има една книга на Конов за импулсни и цифрови у-ва, но вече е изчерпана в библиотеката. Crying or Very sad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sheki
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Нед Дек 03, 2006 0:05    Заглавие: Отговорете с цитат

локатор на 8 херца ... , брех .. гигахерци му е майката .. Very Happy
GodLike
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 03, 2006 12:01    Заглавие: Отговорете с цитат

edit: хехех, верно MHz си е Smile
Абе изобщо литература за броячи, дешифратори и т.н. ако можете да ми дадете от някъде да погледна....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети