| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kkkcorpse Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 06, 2006 18:23 Заглавие: Помогнете да "разтълкувам" една схема |
|
|
| Искам да попитам как работи схемата.Схемата се използва за безтрансформаторно захранване на таймер 555.Ето я и нея.Интересува ме също колко се получава пада върху кондензатора 470u |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 06, 2006 18:41 Заглавие: Re: Помогнете да "разтълкувам" една схема |
|
|
| kkkcorpse написа: | | Интересува ме също колко се получава пада върху кондензатора 470u |
Пада е колкото е напрежението на стабилизация на ценера (нещо около 9В май беше с тази буква ) минус пада в права посока на силициевия диод Д1 (около 0,6В).
Схемата сам ли я рисува или я видя от някъде, че е малко "смутителна"  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Дек 06, 2006 19:36 Заглавие: |
|
|
Млад конструктор захранват безтрансформаторно таймер-а 555.На мен ми стана интересно как става точно за това питах
Добре де едно друго въпросче ми изниква в главата.Нали напрежението е променливо по време на положителната вълна ценера няма да сработва,а по време на отрицателната ще е включен в обратна посока-така ли.И този резистор от 470к ома за защита на диода ли е и колко е пада в него |
|
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 06, 2006 19:47 Заглавие: |
|
|
| За твое добро, по-добре си откажи от тази схема. Определено е опасна за теб. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Дек 06, 2006 20:49 Заглавие: |
|
|
| Аз няма да я правя интересуваше ме начина и на работа.Мерси за отговорите |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 07, 2006 18:54 Заглавие: |
|
|
Тук начертах от къде минава тока и в коя посока тече през единия и през другия полупериод. Резистора не оказва съществено влияние в работата на схемата.
Може да си представиш, че през този полупериод кондензаторите се зареждат:
а през другия полупериод се разреждат:
Добре е да си припомниш законите на Ом и Кирхов и да помислиш как те са свързани с протичането на тока в тази схема. Припомни си и идеите за "капацитивно съпротивление" и "делител на напрежение". Също така трябва да знаеш как работи стабилизаторът на напрежение с ценеров диод.
Уточнение: кондензаторът C1 се разрежда през товара (който не е начертан), а ако няма товар - на практика почти не се разрежда (и поради това през следващия полупериод, когато би трябвало да се зареди, няма да се зарежда, защото е вече зареден). |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 08, 2006 9:22 Заглавие: |
|
|
| Само да допълня че резистора не е за защита на диода, не участва в работата на схемата а е за твоя защита след изключването на устройството от контакта. |
|
|
 |
dobrix Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 08, 2006 12:05 Заглавие: |
|
|
И аз да добавя, че С2 трябва да е неполярен, за ~220в, значи поне за 350в и повече право напрежение.
С1 - примерно за 25в най-малко. |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 08, 2006 17:35 Заглавие: |
|
|
| dobrix написа: | И аз да добавя, че С2 трябва да е неполярен, за ~220в, значи поне за 350в и повече право напрежение.
|
Някъде четох, че даже 400V препоръчват ( 230*1.414*1.1=357>350). |
|
|
 |
|