|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Чет Дек 07, 2006 12:44 Заглавие: Става ли телевизионен стабилизатор за компютър? |
|
|
Ползвам стабилизатор СТАБИТРОН 350 /изх. мощн. 350VA, изх. напр. 220V+- 5%, диапазон на вх. напр. 170-242V/ за компютъра си, защото без него мониторът ми трепваше много стряскащо понякога (даже се чуваше цъкване на старото ми CRT, сега съм с LCD дисплей).
Сега обаче ще си купувам нов (и скъп) компютър и ми е интересно вие как мислите, дали не рискувам с този стабилизатор на РЕСПРОМ от 1987 г.? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 07, 2006 12:50 Заглавие: |
|
|
Ако при включване се чува прищракване на релета в него , значи е от автотрансформаторен тип и става. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Дек 07, 2006 13:00 Заглавие: |
|
|
| Не се чува, но в паспорта му пише "Променливотоков автоматичен регулатор за напрежение на мрежата за битови цели." и "...за Hi-Fi апаратура, изчислителна техника, ведеокасетофони..." |
|
|
 |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 07, 2006 18:33 Заглавие: |
|
|
Става! _________________ home studio |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 07, 2006 19:47 Заглавие: |
|
|
Не съм запознат с този стабилизатор, но поради наличието на релета вътре, предполага и недостатъчно бързодействие (не може да служи за защита от импулсни пренапрежения, каквито се получават при мълнии (продължителността на такива импулси е около 10 микросекунди)).
За защита от такива пренапрежения се използват варистори и газоразрядници (вж тази и тази тема) - не знам дали в твоя стабилизатор има такива.
При някои видове UPS-и постоянно се понижава и изправя мрежовото напрежение, подава се на акумулатора, и постоянно се черпи постоянно напрежение, което се преобразува в променливо (т.нар. on-line или Line-interactive UPS). Други видове UPS-и подават директно входното напрежение на изхода и превключват към акумулатор само при отпадане на напрежението (превключването става след като пренапрежението е минало транзитно през UPS-а и компютъра е гръмнал). Очевидно първия вид UPS е за предпочитане когато е важна стабилността на напрежението. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 07, 2006 20:57 Заглавие: |
|
|
| vstoykov написа: | | ... но поради наличието на релета вътре.. |
Само не разбрах това къде го прочете или лаф да става? |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 09, 2006 13:55 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | | vstoykov написа: | | ... но поради наличието на релета вътре.. |
Само не разбрах това къде го прочете или лаф да става? |
http://forum.eshop.bg/attach/download.php?fileid=90311
При понижаване на напрежението ще превключи достатъчно бързо (приемаме, че в електрониката, която захранва има електролитни кондензатори с достатъчно голям капацитет за да захранят устройството за времето на превключване), но при импулсно повишаване (импулс с продължителност от порядъка на 10 микросекунди) релетата няма да помогнат (само индуктивността на трансформатора ще повлияе малко).
В компютрите масово слагат евтини захранвания (т.нар. китайски захранвания), които са изключително опасни:
http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=46612
http://hardwarebg.com/forum/showpost.php?p=347267&postcount=16
| Цитат: | За съжаление ако захранването ти реши да думне, юпиесът няма да спаси положението, тъй като основната причина да дефектират запранванията е скапания +5В стендбай.
Замисляли ли сте се, че преди време когато захранванията бяха AT нямаше такова нещо като изгорен от захранване компютър? Повечето от тези захранвания работят и до днес, въпреки че са безкрайни дървета. Още нещо - когато един комп е изгорен от ATX захранване, много рядко проблемът е в претоварване на захранването в следствие клок или токов удар, а виновен е гнусния стендбай. Това го знам на базата на собствен опит, тъй като това е част от работата ми и съм видял стотици изгорели захранвания и машини. Ако едно захранване се претовари от много накачени елементи по машината или як клок, или защитат му ще го спре, или то ще думне без да засегне нищо по машината. Естествено всяко правило си има изключение. Не казвам, че това е невъзможно, или че не се е случвало. Но е рядкост. Когото обаче думне стендбая:boom: и бог не може да ви е на помощ... ...
|
Съществуват захранвания (пак произведени в Китай), които са с много по-добри параметри. Например аз съм с това и при прекъсване на напрежението за кратко (лампите с нажежаема жичка премигват) компютъра не спира работа, а когато бях със старото захранване - рестартираше. Захранването, което ползвам работи при напрежение от 100V до 240V, захранването на монитора ми - също. Ползването на стабилизатор е доста неефективно - по-добре захранванията на устройствата да са предвидени да работят с широк диапазон от напрежения (само трансформатора на стабилизатора вероятно струва колкото допълнителните елементи, които спомагат за работата на захранването с широк диапазон от напрежения и тежи повече от тях).
Пример за некачествено захранване:
ATX PowerSupply, 400W/420W 24.86 лв.
Пример за качествено захранване:
ATX PowerSupply, 400W, ZALMAN, RealPower, noise-free, ZM400B-APS 157.69 лв.
Пример за по-евтино качествено захранване:
ATX PowerSupply, 400W Fortron ATX-400PNF, Silent, 120mm 76.37 лв.
Последното обаче работи само при напрежение около 220V.
Обикновено разликата в цената между качественото и евтиното е многократно по-малка от цената на захранваните елементи и/или щетите, които възникват в резултат на срив на системата.
P.S. Не правя реклама на конкретен производител или търговец - просто давам примери. |
|
|
 |
DJ Niko Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 09, 2006 15:19 Заглавие: |
|
|
ТАка ме яд на тия китайски захранвания.Много си напатих от тях.Компа ми е с 2 години гаранция от която изтича на 29 декември тази година и през тези 2 години 3 пъти му сменяха захранването като единия път се наложи даже и дънната платка да сменят Първите 2-пъти бяха миналото лято - по време на игра угасна компа и не ще да включи,смениха захранването,прибирам се пускам пак да играя и след 30мин пак изгоря като тоя път даже и дънната платка отиде Искам не искам дадох 150лв за качествен UPS и той ме е спасявал от доста токови удари даже и посред нощ когато е спрян компа.Лятото тази година когато беше 28 градуса вкъщи (щото нямам климатик в мойта стая) пак изгоря захранването даже и с UPS и гледам пише че максималната температура на работа е 30 градуса И накрая ми сложиха ей тва пак китайско и пак от най евтините но засега държи http://www.roldex.com/?page=product_details&structure=Products&instanceID=11677&FCID=FC8ab78656495e27b79c0ff1b8109d315f И вече ако изгори реших че ще си купя накво за към 50-60лв. дето да кара повече време  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Дек 10, 2006 11:39 Заглавие: |
|
|
Мерси на всички за отговорите! М/у другото когато прочетох поста за трите ценови групи захранвания, вече си бях поръчал 400 ватовият Fortron ATX-400PNF, Silent, 120mm - специално бях помолих във фирмата да махнат оригиналното на Chiefteck и да сложат Fortron-а
А схемата на СТАБИТРОН-а ми е като от DJVU картинката по-горе с тая разлика, че в горния ляв ъгъл числата са ми 83, 81, 82 вместо 38, 18, 28 и липсват елементите Д5 и Д6. Иначе и на мен ми е изгаряло захранване заради стендбая, а също и дъно от статично ел-во при почистване с прахосмукачка върху мокета, също и даялъп модем от светкавица...
Та щом ползването на стабилизатор е неефективно, май най-добре е захранване като ZALMANа и може би едно SurgeArrest устройство - аз за всеки случай ще си оставя СТАБИТРОН-а заради монитора и защото нямам ZALMAN, а SurgeArrest засега може и да си спестя. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Май 20, 2007 15:01 Заглавие: |
|
|
| А за горния стабилизатор (СТАБИТРОН 350) вреди ли му когато компютъра е на стендбай? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|