|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
roshljo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 12, 2006 0:31 Заглавие: |
|
|
Бре бре бре, че страшно било т'ва да отвориш монитор
Само специалисти с 10-годишен тренинг могат да го отворят без да пострадат те и живущите в околните три сгради, при това само ако са със скафандър, кислороден апарат, вълнени чорапи и орелефен презерватив, хех
Бъзикам се де, не искам никой да обиждам, но за всяко нещо си има пръв път и не виждам защо той да не е успешен, ако се мисли преди да се направи нещо..
Аз за тоя монитор вече не бих дал 20лв., та камо ли да се балтая да го нося по сервизи. И дори да е само спойка пак за по-малко от 20лв. мисля, че не си струва да занимавам хората, та затова все пак го отворих сам и се оказа, че няма нищо общо със схемата, която бях намерил, явно 5Glr не е същият като 5Glr+ Поне означенията на транзисторите не бяха същите, пък и нещо броят им не ми излизаше.
Както и да е, домързя ме да презапоявам, само поразклатих де що кабелни букси видях вътре и поогънах лекичко на една страна всички транзистори по платката дето е на кинескопа и сега си имам работещ монитор, вече цял ден бачка без следа от предишния проблем... Не знам докога ще е, пък и не ме интересува - закрепих положението засега,а а като се скапе пак ще лети през балкона вече Таман нещо са ме издразнили съседите. Може да се обади пак още утре, но мисля, че като нищо може да си изкара още няколко годинки..
Мерси на всички, които се отзоваха, помогнахте ми. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 12, 2006 1:30 Заглавие: |
|
|
| roshljo написа: | Бре бре бре, че страшно било т'ва да отвориш монитор
Само специалисти с 10-годишен тренинг могат да го отворят без да пострадат те и живущите в околните три сгради, при това само ако са със скафандър, кислороден апарат, вълнени чорапи и орелефен презерватив, хех |
Никой не обиждаш с тази да я наречем примерно "ехидност и ирония".
Споко.Но и нищо положително не е,де.
В крайна сметка всичко което ти се каза е от твоя полза.Можеше и при отварянето да го повредиш повече.Ако ползваш търсачката щи видиш много такива случаи на хора извън бранша,които после пишат "увесили нос"-"Бръкнах там и там","направих тва и тва".."и стана беля ".
Не си мисли че за да отремонтираш един уред и за да не го увердиш повече е достатъчно само да
| Цитат: | | мислиш преди да правиш нещо |
Нужни са и знание,ама много знание и много четене на дебелите книги през годините и опит и ерудиция и нюх и кво ли още не.
И въпреки това във форума има хора като мене с що-годе дългогодишен опит в бранша,и хора които имат 3 пъти повече от моя стаж в бранша-
но и ние допускаме грешки,и ние понякога правим бели.
Така че не си мисли-застраховка за това нещо-няма
А дали си го оправил-един Господ знае-ако е било до хлабаво натикан съединител-вероятно да-по ме съмнява обаче че все пак ще се наложи да поиграе поялник и да се пооправи някой друга лоша спойка.То ще си каже-остави го да работи няколко дни,почукай го,остави го да изстине,като не работи няколко часа,остави го да поработи повечко време да загрее много за проба-
и ще разбереш _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
roshljo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 12, 2006 5:41 Заглавие: |
|
|
Ехидно не исках да прозвучи, но малко иронично - да, защото струва ми се, че от висотата на положението си на хора врели и кипели в тая материя някои малко попреувеличиха рисковете в конкретния случай. Все пак не поправям совалка и проблемът, както предполагах, а и както повечето хора прогнозираха, се оказа елементарен. Съгласи се, че чак пък толкоз познания не се искат да презапои човек 2-3 транзистора (единственото, за което не бях се замислил допреди да пиша във форума, беше това да изчакам извсетно време след като го изключа). Още повече, че обектът на ремонт не си струва дори труда, който аз си направих да питам по форуми и да го отварям, силно се замислях направо да го изхвърля, но ми стана интересно. Аз не съм се занимавал сериозно с електроника и ясно си давам сметка за границите на компетенцията си в тая област, но все пак не съм неграмотен хлапак и имам начални познания и умения в много области на науката и техниката, къде повече, къде по-малко, итересни са ми много неща и със всичко съм готов да се захвана в границите на разумното. Все, както казах, за всяко нещо си има първи път, просто трябва човек да е подготвен и да мисли какво прави. Като казвам мисли, това означава и първо да проучи материята, дотолкова доколкото възнамерява да навлезе в нея, да се допита до специалисти и т.н. На мен лично са ми много смешни хора, които, сблъсквайки се с непознат са тях проблем вдигат рамене с думите - аз от това не разбирам. Не казвам, че мога да реша всичко, но поне не се плаша от непознатото. Всичко с мярка, това ми е девизът.
Малко се повлякох... мониторът все пак още работи - цял ден и цяла вечер без проблеми, а преди това беше почнал след 10 минути да губи синьото. Докога ще работи е друг въпрос, но фактът е, че с помощта на вашите съвети (с изключение на тези от типа - не барай, че ше гръмне) успях да го отворя и да го докарам поне до временно работещо състояние, колкото да изкара докато си купя нов, че тоя и без това мислех да го хвърлям скоро. За което благодаря. Все пак това беше, от което имах нужда и което е целта на тия форуми предполагам - градивни мнения и взаимопомощ по същество. Така де - аз съм на мнение, че трябва да се насърчава гъвкавото мислене на младежта (пък и не само на младежта), а не да затъпяват и да станат кат братята хамериканци - да викат всеки път майстор да им смени крушката или маслото в колата... |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 12, 2006 9:18 Заглавие: |
|
|
| roshljo написа: | | .....да викат всеки път майстор да им смени крушката или маслото в колата... | И благодарение МОЖЕ БИ (кой може да каже със сигурност?) точно на това са доста, ама доста по-напред от нас (е, и малко встрани ). |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 12, 2006 10:59 Заглавие: |
|
|
| Аз мисля ,че целта на хората който бяха писали до тук беше"(с малко помощ от вас евентуално)"Те това се опитаха да направят.Ти твърдиш друго,че не е толкова страшно да вкараме детцката градина да си поиграе в трафопоста.Не си и мисли че някой за два лева ще седне да се занимава с прахоляците в този монитор.Проблема аз ти гарантирам че не си си го решил.Ако ислкаш да си го решиш трябва да свалиш ламаринения екран на платката ,която седи на кинескопа и да ПРЕЗАПОИШ всики съмнителни спойки,хубаво е да ги гледаш с лупа.Ако се справиш ще изживееш удоволствието от първия успешен ремонт.Успех. |
|
|
 |
roshljo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 12, 2006 14:53 Заглавие: |
|
|
По-напред са те в доста отношения, ама определено не благодарение на това. Не виждам какъв положителен напредък може да произлезе от неграмотността, ниската обща култура и отчайващия коефициент на интелигентност.
.. Те УСПЯХА да помогнат, и то под помощ не разбирам - не пипай, не е за тебе работа. Не твърдя, че трябва да се вкарва детската градина в трафопоста, а че трябва малко акъл да й се налее, поне да знае що е трафопост. Като питам какво да пипна вътре, значи вече съм решил да си пъхна ръчичките там, направил съм си сметка за евентуални последствия, и не виждам смисъл да ми се разправя да не го правя, още повече че не знаете какво и колко мога. Проблемът със сигурност не е отстранен, ако е дефектна спойка аз не съм я оправил, но СИМПТОМИТЕ ги няма вече втори ден, така че докато не се появят пак за мен ремонтът е успешен. Да се кьоравча с лупа и да се бъзикам половин час с поялника над нещо, което и без това е почти за боклука, не си струва усилията. И без това се захванах само от любопитство, а не че толкоз ми е запритрябвал тоя стар буркан. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Дек 12, 2006 15:25 Заглавие: |
|
|
| roshljo написа: | | Като питам какво да пипна вътре, значи вече съм решил да си пъхна ръчичките там, направил съм си сметка за евентуални последствия, и не виждам смисъл да ми се разправя да не го правя, още повече че не знаете какво и колко мога. |
Знаем,знаем,по думите ти се разбира достатъчно и за знанията и за уменията ти в областта.Бъди сигурен че всеки тукприсъстващ може да прецени що-годе доста точно новопристигнал човек във форума и то по един пост.
Затова не се чуди че примерно идва човек пише първия пост тук и хората неусетно почват да му викат "колега"-без да го знаят такъв ли е или не.
Има и обратния случай,разбира се.
Това че ти се предложи да не бараш,защото има възможност да увредиш повече уреда,беше защото доста хора всеки за себе си те сложихме на кантара и така преценихме.
Ако искаш си направи експеримент-смени си ника-пиши за някаква друга повреда в друг уред и най-важното успей да се докажеш че имаш опит и знания зад гърба си и виж как ще се държат тогава колегите с теб-веднага ще почнат-"смени това","провери онова",но вярвай ми никой няма да те напъти-"Иди на сервиз,защото може да стане беля!"
Че не си го оправил-това 99% също е сигурно,това което ти каза г-н Войнишки е точното "лечение".Ако ти се наложи пак-сваляш ламарината-припояваш и това е. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
roshljo Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 16, 2006 12:00 Заглавие: |
|
|
Знаете, ама не знаете, и то точно защото съдите по думите ми. На човек понякога му изнася да се прави на глупак пред капацитетите и да се изкара по-несведущ, отколкото е. Това е особено лесно приложимо във форуми и т.н. анонимни интернет комуникации. Предимствата няма да ги коментирам. В моя случай целта ми беше да получа колкото може повече информация за проблема, а не да се доказвам пред когото и да било за каквото и да било.
При такива ясни случаи като моя с прости и лесно изпълними решения, предложения "по-добре иди на сервиз" не помагат с нищо. Ако мислите, че може да стане беля, по-уместно би било едно предупреждение "като го отваряш внимавай за това и това", както направиха някои. Забравяте, че форумите не са само за обмяна на опит между професионалисти, а като цяло за взаимопомощ. На всички е известно, че съществуват професионални сервизи и с такъв елементарен проблем няма да се затруднят никъде, но щом пиша тук, значи не се интересувам от услугите им и ако исках да чета "недей да пипаш" щях да пиша в някой форум по безопасност на труда.
Освен това "оправил" е относително понятие - не съм отстранил проблема на монитора, но от гледна точка на това, че той няма да се проявява за известно време, докато не бракувам монитора, аз съм си решил моя проблем на 100%, а това именно беше и целта на занятието. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 16, 2006 12:59 Заглавие: |
|
|
Достатъчно-няма да спорим,щото темата може да се проточи с години.
В раздел "Ремонти" си все още-като искаш отвори си друга тема в раздел говорилня-там се чешат клавиатури.Тука не.Втората страница на темата си е откровен спам и преливане "от пусто в празно".
Нали си си решил проблема-кво повече искаш?Някакви други жизненоважни проблеми да имаш?  _________________ Мегатрон-2007 ООД
|
|
 |
plamen petrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 16, 2006 18:29 Заглавие: |
|
|
Затова цялата ни държава е на такъв хал ,щото е пълна с НЕДОРАЗУМЕНИЯ на природата , съгласни да отварят и затварят един капак само и само монитора му да работи някои друг час а не да го направи като хората от хора които за това са учили.Затова и пътищата ни са такива и всичко за което се сетите, има една приказка за жабата дето вдигнала и тя крак е твоята работа е точно същата .Тя простотията по хората ходи. _________________ Директна връзка Skype-plamenpetrov8281 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|