Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Sony KV-21T5R грешка
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Rebel
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Велинград

МнениеПуснато на: Вто Дек 12, 2006 11:27    Заглавие: Sony KV-21T5R грешка Отговорете с цитат

Здравейте, имам телевизор Sony KV-21T5R шаси FE-1. От известно време при включване звука тръгва, но кинескопа светва чак след 10-15 минути, като междувременно диода за standby мига периодично по 5 пъти. Изтеглих manual и по описанието установих, че е грешка "05", срещу която в таблицата пише "AKB", което нищо не ми говори.

http://free.bol.bg/ma9//Sony_KV21T5R_FE-1_error.JPG
Моля компетентните колеги за помощ в диагностиката и евентуално в отстраняването на проблема!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 12, 2006 11:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблем с тока на катодите!
Вероятно кинескоп - пътник.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivan76
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 12, 2006 12:16    Заглавие: Отговорете с цитат

подсили му малко отоплението на кинескопа и ще светва по бързо-но това е временно
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
digital
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Дек 12, 2006 14:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Вдигни му ускоряващото
Върнете се в началото
Tokio
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Вто Дек 12, 2006 16:24    Заглавие: Отговорете с цитат

ivan76 написа:
подсили му малко отоплението на кинескопа и ще светва по бързо-но това е временно

Пропусна да споменеш, че по твоя начин ще умори кинескопа много по-бързо. В такива случаи аз регенерирам изтощените кинескопи и карат още доста време.
Нека колегата ivan76 да не ми се обижда, но аз не практикувам и не одобрявам такива "варварски" методи за ремонт.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 12, 2006 16:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Tokio написа:
ivan76 написа:

Пропусна да споменеш, че по твоя начин ще умори кинескопа много по-бързо. В такива случаи аз регенерирам изтощените кинескопи и карат още доста време.
Нека колегата ivan76 да не ми се обижда, но аз не практикувам и не одобрявам такива "варварски" методи за ремонт.

И двата метода и твоя и неговия са еднакво ненадеждни така че не си прав,Токио.Резултатите относно това колко ще изкара при единия и при другия метод на подсилване са съпоставими.
При подсилване на отоплението-се качва емисията на катодите и оттам завременно кинескопа се съживява.
При регенерацията със "машинка" се отнема повърхностния слой от бариеви, стронциеви и калциеви окиси върху катода и се прочиства катода до показване на здрав материал с добра емисионна способност.
Ако причината за окислението на катода е във това че има наличие на остатъчен газ в колбата,то резулатите са добри.Става дума за тънкошийни най-вече кинескопи с размери-14,15,17,20,21 инча.
Които горе долу се и знаят кои са.Тънкошийната "Тошиба",тънкошийния "ORION" и т.н.-даже се знае и от кои години партидите имат тия проблеми с газовете.
В тези случаи регенерацията има стабилни резултати и може да се каже,че болния е излекуван за доста време напред.
Поначало Тринитрона не страда от такива проблеми,като остатъчни газове.В този случай просто наличието на окиси върху катода е предизвикано просто от старост и износване на емисионния материал.Тогава и с "Мютер"-регенератор да го регенерераш дето е 2000 евро,пак ще кара ден до пладне.Просто щото в катода вече няма силица и здрав емисионен материал.
Така че и твоя и неговия метод е еднакво варварски Exclamation Idea

Последната промяна е направена от Bojilov на Пон Юли 28, 2008 19:04; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
makom
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: RUSE

МнениеПуснато на: Вто Дек 12, 2006 18:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Досега съм регенерирал(с Кьониг) около 5-10 тринитрона изтощени които карат не повече от седмица и вече съм се отказал.
Божилов е прав - "малко матриял" е заложен в тях.
Върнете се в началото
Tokio
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Вто Дек 12, 2006 21:11    Заглавие: Отговорете с цитат

makom написа:
Досега съм регенерирал(с Кьониг) около 5-10 тринитрона изтощени които карат не повече от седмица и вече съм се отказал.
Божилов е прав - "малко матриял" е заложен в тях.

Може би има значение с каква машинка се регенерира кинескопа. Аз работя точно с Muter и не съжалявам за парите, които дадох за него. Трудно ми е да приема, че регенерата (възстановяването) е варварски метод, но не искам да споря с никого, най-малко с колеги.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 12, 2006 22:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Tokio написа:
Може би има значение с каква машинка се регенерира кинескопа. Аз работя точно с Muter и не съжалявам за парите, които дадох за него. Трудно ми е да приема, че регенерата (възстановяването) е варварски метод, но не искам да споря с никого, най-малко с колеги.

Не не спорим,просто дебатираме и това е една много хубава тема в която да се изяснят доста неща относно "рециклинга" на кинескопи.
Принципно апарата с който се рециклира няма никакво значение.Всички са на един и същи принцип-подаване на напрежение във междината 1ва решетка-катод с цел "отнасяне" на калциевите,стронциеви и бариеви окиси от катода.Освен това подаване впоследствие на напрежение на скрийна и други електроди с цел издърпване на образуваните прашинки за да не предизвикат късо.Мютер ползват и прехвалената от тях технология т.нар."анодна помпа".
Има хора които регенерират със "Мютер",други със съветски машинки,трети със самоделен източник на напражение,а даже някой регенерират по най-душмаския начин-със скрийна.Разликата
в четирите случая като резултати и издържливост на така рециклирания кинескоп е нулева.
Не бих го нарекъл "рециклинга" точно варварски метод,но и трите начина за съживяване са си еднакво варварски според мене.В крайна свметка съживяваме нещо което отдавна си е заминало и е предало Богу дух.Най-често закратко.
Варварството пък на "рециклинга" се състои в това,че напрактика контрола какво и колко се отнася от катода там не е кой знае колко прецизен.А те там събитията стават бърже.Казвам че не е презцизен защото мерило за контрола е емисионния ток,а не състоянието на катода аджеба-колко материал има и кво му е дереджето.Ти гониш някакъв стандартен емисионен ток-но гонейки го не знаеш има ли материал в катода ,който да ти го осигури,амо има добре.Ако няма обаче-ти помагаш на един умиращ кинескоп да умре още по-бързо.
Винаги и със най-хубавия апарат има случки при които един що-годе добър кинескоп,след рециклинг кара няколко дни перфектно и след това рязко се скапва до дередже много по-зловещо от това на което е бил.Просто защото апарата е отнесъл повече слой отколкото трябва и вече катода е "обеднен".Другото което е е че при рециклинга често впоследствие заради прашинки кинескопа окъсява.
Ква е поуката от целио ферман на всеки стана ясно-
Въобще като цяло "уморените" кинескопи е най-добре да се сменят Idea
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Rebel
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Велинград

МнениеПуснато на: Сря Дек 13, 2006 14:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за разясненията!
Прегледах и старите дискусии по отншение на "рециклирането" и стигнах до извода, че не си струва хамалогията.
Колко ориентировъчно струва един нов кинескоп за това Sony и къде евентуално може да се намери качествен?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети