Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ецване на платка

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
huiamu
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: bulgaria soon Sofia

МнениеПуснато на: Сря Дек 13, 2006 17:15    Заглавие: Ецване на платка Отговорете с цитат

Здобих се с железех трихлорид , сух . Съотношението вода железен трихлорид мисля че е 40% железен трихлорид 60% вода . Прав ли съм?
Ако желаете кажете ми какъв съд да използвам , безопасно ли е с пластмасов лиген ?
huiamu
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес Yahoo Messenger MSN Messenger
Колев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Сря Дек 13, 2006 17:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Ако желаете кажете ми какъв съд да използвам , безопасно ли е с пластмасов лиген ?

Напълно безопасно е ако използваш пластмасов лЕген
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
huiamu
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: bulgaria soon Sofia

МнениеПуснато на: Сря Дек 13, 2006 17:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Има ли опасност от перманентно оцветяване ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес Yahoo Messenger MSN Messenger
Колев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Сря Дек 13, 2006 17:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Има ли опасност от перманентно оцветяване ?

За легена или за платката? Пробвай във леген който не ти трябва. За платката няма. До сега не ми се е случвало да имам боядисана платка. Той FeCl3 се мие много лесно със вода.
Върнете се в началото
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Чет Дек 14, 2006 9:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Попадне ли върху дрехите Very Happy Very Happy Very Happy дотам с тях Very Happy Very Happy Very Happy Ако е по-стар и изтощен катализатор е топлината на разтвора.
Gogo55
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 14, 2006 9:50    Заглавие: Отговорете с цитат

след като се изтощи разтвора може да се сипе една шепа пирони в него-пироните помедняват взимат една част от медта-покриват се с много тънък меден слои и така може да се ползва още няколко пъти разтвора,и пироните също,но вече са с по крисив дизаин.
Trifun
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Дек 19, 2006 18:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако става въпрос за любителско ецване на неголеми по размер печатни платки, това може да стане и със съвсем достъпни материали - обикновена готварска сол и счукан на прах син камък (продава се по земеделските аптеки, има го и в някои железарии).
Съотношението е 2:1. Примерно с 4 супени лъжици сол, 2 супени лъжици син камък, разтворени в 0.5 л гореща вода (около 60-80 градуса) могат да се ецват около 200 кв.см. платка. Разтвора придобива тъмнозелен цвят и след приготвянето му, веднага е готов за употреба. Процеса протича сравнително бавно, но ако се загрява переодично, може да стане и по-бързо.
Аз лично съм го правил в капак от йенска тенджера - после се измива без проблеми.
Не го правете в хром-никелова купа - купата става на "кратерчета" и е негодна за хранене след това !!!
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети