Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Липсващ зелен цвят на монитор и опит за ремонт
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Дек 15, 2006 10:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Нищо не разбрах,в края на крайщата като заземи катода този зелен цвят светна ли на екрана или не светна,От напреженията които си написал е ясно че зеления го няма ,ама по горе беше написал че си разменил всички елементи от този зелен тракт.Имаш база за сравнение от изхода на самата интегрална схема размени зеления примерно със синия,като няма осцилоскоп,става по трудно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Draki
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Пет Дек 15, 2006 11:32    Заглавие: Отговор Отговорете с цитат

Здравей,
Опитвам се да пиша максимално разбираемо, но все пак живата връзка я няма. Така значи направил съм следното.
Към зеления катод вързах сигнала идващ за синия цвят.Разбираи разкачих синия цвят въобще и го пуснах на зеления катод.
В резултат имах вече зелен цвят, а синия го нямаше. Тоест тръбата е наред.
След интегралния RGB усилвател измерих транзисторите за зеления цвят и ги размених с тези на червения. Това направих първо преди всичко и нямаше ефект. Напреженията на изхода на интегралния RGB усилвател съм ги написал. Де факто ти ми предлагаш да свържа изхода на синия цвят от интегралата на мястото на зеления и да видя дали ще сработи усилвателното стъпало на зеления тракт? Ако стане, тогава логичния изход е да търся защо от интегралата излиза по-ниско напрежение за зеления и дали не е от нея.
Надявам се да съм обяснил ситуацията добре.
Поздрави
Борис
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 15, 2006 13:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно така.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
D.Kolev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: В.Търново

МнениеПуснато на: Пет Дек 15, 2006 15:33    Заглавие: Отговорете с цитат

знам че е глупаво , но все пак пробва ли с друга видеокарта.
почисти също с контактен спрей конектора на видеокартата , а също и на монитора.
Върнете се в началото
panasoanik
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Дек 15, 2006 21:50    Заглавие: Отговорете с цитат

А резисторите във веригата на RGB кой ще замери или имаш прекъснал ( или завишил стойността си резистор) или чипа за РГБ е заминал ,успех ,но виж резисторите имал съм 3 такива случая Laughing
Върнете се в началото
Draki
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 15, 2006 23:07    Заглавие: Малко напредък Отговорете с цитат

Здравейте,
Варианта с различни видео карти и чистенето го направих.
Размених синия на мястото на зеления цвят в изходящата верига на RGB интегралата. Mонитора въобще не запали. Предполагам, защото бях оставил зеления изход свързан към никъде. Тогава реших да пробвам друг вариянт. Размених веригите на зеления и синия цвят непосредствено към катодите. Появиха се всичките цветове, но на картината й липсваше нещо. Тогава размених и местата в конектора към RGB платката и картината стана сравнително нормална. Не знам защо но явно едната усилвателна верига след интегралата по-добре усилва зеления цвят. Проблема е обаче, че зеления е много слаб. Реших да развъртя потенциометрите и да го усиля. Оказа се, че при завъртане на червения и на синия цвета на екрана видимо се променя. При зеления обаче няма никакъв ефект. Свалих потенциометъра и го премерих. Работи си нормално. Свалих и премерих резистора към него и той е в час. Това ме навежда на мисълта, че щом контролните елементи за коригиране на силата на цвета са наред значи самата интеграла нещо не я бива. Освен ако има някаква друга връзка или начин да се контролира силата на зеления цвят. Тези интегрални схеми намират ли се лесно? Утре ще обиколя магазините, но предполагам, че ще са и скъпи. Ако нещо друго освен интегралата е дефектно ще го сменя, но ако тя не е в ред и излиза дебело го оставям така. Ще го ползвам за някой сървър. Може още малко да го побъзикам, защото научавам интересни неща така, но май на там клони работата. Ако имате някакви идеи или информация, която би ми била от полза ще съм благодарен.
Поздрави
Борис
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 16, 2006 13:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо не е така както си го написал,ама нейсе.Напиши поне каква е интюегралата да видим каква е и има ли я и колко струва.
Върнете се в началото
Private
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 16, 2006 13:54    Заглавие: Отговорете с цитат

pepi_voinishki1957 написа:
Напиши поне каква е интюегралата да видим каква е и има ли я и колко струва.
Draki написа:
RGB усилвателя е реализиран със интегрална схема U2203

Според дадената схема на монитора KFC модел CA6536DL, става дума за LM1203
Вероятно са пълни аналози.

След подобно мерене на всички кабели и активни/пасивни елементи,
на два монитора съм решавал проблем с един от цветовете чрез
замяна на видео-предусилвателите, съответно MC13282EP и TLS1233N
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 16, 2006 14:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Има я по магазините,струва 1.60лв
Върнете се в началото
Draki
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 16, 2006 15:07    Заглавие: Уточнение за RGB интегралата Отговорете с цитат

Здравейте,
Да на сервизната схема е записана LM1203, но реално на в монитора ми е използвана U2203. Като им гледам крачетата на двете мисля, че са напълно взаимо заменяеми. Ако наистина тази интеграла е лев и нещо два в Понеделник ще си я купя и ще я шодменя.
Поздрави на всички и благодаря за съветите. Бяха ми полезни.
Борис
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети