| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
krassy_m Опитен потребител

Регистриран на: 18 Май 2004 Мнения: 401 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Сря Дек 13, 2006 21:02 Заглавие: резонанс на токове при паралелна RLC |
|
|
На теория е ясно , но на практика нещо не се получава.Целта на занятието е да се получи на практика токов резонанс при U=9.4V;F=50Hz.Разполагам с бобина , която според сметките е 0.058H.При това Xl=18.2;Bl=0.055;I=0.52A.За да се получи резонанс Bl=Bc;Xl=Xc;Il=Ic.За да се спази това условие , за кондензатора се получава С=176uF.При това положение на практика Il=Ic=0.52A/значи на практика има резонанс/.Да ама не.Защото това е така , но тока на кръга при това положение е I=0.54A,което ще рече че веригата не е в резонанс.А тока в цялата верига става 0.96А при R=20;Ir=0.46A.Значи някъде има грешка , но къде  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 15, 2006 18:14 Заглавие: |
|
|
Ако не е нахално от моя страна , да помоля някой от модераторите да премести темата в раздел "обща електроника" ,че съдейки по това колко пъти е видяна май не е за тук.Благодаря.
Модерирано от RC
Ако мислиш, че това ще помогне. |
|
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Пет Дек 15, 2006 18:49 Заглавие: |
|
|
На някоя програма за симулация ли я пусна или ги имаш елеменитеи и си
си я сглобил с реални елементи .-от къде ще ги намериш кондезатори 176uF като стандартна стойност не забравяй и производствените толеранси.Иначе задачата е типична за теоретична електротехника част първа(даже имах тази година лабораторно за напражителен резонанс)Ако искаш пробай симулация на Pspice(може да се дръпне безплатно и легално).Задаваш твойте стойностите на елементите и пускаш
честотен анализ ще видиш дали при 50 херца ще има резонанс или при друга честота.Най лесно ще видиш дали са ти верни сметките по този начин.
Успех!!! |
|
|
 |
Цеков Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 15, 2006 21:00 Заглавие: |
|
|
Теоретически можеш да направиш резонансен кръг с произволни стойности на LC. С тези стойности F=50hz.
Но при твоя случай индуктивността е много малка , а капацитета-голям
и резонанса е практически незабележим.
Кондензатора трябва да е неполярен(не електролитен).
Увеличи индуктивността ~10 пъти
Намали капацитета ~10 пъти
Ще забележиш резонанс
Успех! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 16, 2006 13:09 Заглавие: |
|
|
| Цеков написа: | Теоретически можеш да направиш резонансен кръг с произволни стойности на LC. С тези стойности F=50hz.
Но при твоя случай индуктивността е много малка , а капацитета-голям
и резонанса е практически незабележим.
Кондензатора трябва да е неполярен(не електролитен).
Увеличи индуктивността ~10 пъти
Намали капацитета ~10 пъти
Ще забележиш резонанс
Успех! |
Това важи за напражителен резонанс.При токов резонанс имаме вълнова проводимост а не вълново съпротивление.Тя има размерност сименс.Вълновата проводимост е равна на корен квадратен от C/L(за разлика от вълновото съпротивление,което е корен квадратен от L/C.Като се въведе качествения фактор Q,който е равен на вълновата проводимост разделена на проводимостта на веригата.От тук следва ILp=ICp=QIp.Следователно ти трявба голям качествен фактор наистина да се усети резонанс.За C=176uF, L=0.058H се получава вълнова проводимост 0,05586 което е доста малка стойност .Оттук следва че и качествения ти фактор ще е доста и нисък и по малък от единица. И вместо токът в кръга да е по-голям от този във външната част от веригата е обратно -точно както е при теб Il=IC<I.За да получиш ток в парарлелния контур по-голям от тока във външния контур ти трябва Q>1.Тоест голям капацитете и малка индуктивност. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 16, 2006 19:29 Заглавие: |
|
|
Първо благодаря на RC за това , че премести темата.
По темата:Тук целта е да се покаже на практика резонанса.Трябва да се направи опитна постановка с измерителни уреди и да се покаже на практика резонанс на токове.Работя с електролитни кондензатори като ги свързвам по два за да се получи един неполярен.Втори опит направих със същата бобина , като използвах един ферит за да променя индуктивноста.Така получих: U=9.5;Il=0.240A;L=0.126H;Bl=0.025.За кондензатор:U=9.5;Ic=0.240A;C=80uF;Bc=0.025S. Или резонанс при 50Хз.Сега тока на кръга е Ilc=0.05A.При резонанс вътре в кръга трябва бобината и кондензатора да си обменят енергия, а тока на кръга да е 0А/или аз съм в грешка/.Като се замисля дали ще получа на практика 0А като никъде в теорията не се взима под внимание активното съпротивление на бобината.Или моята бобина нещо не я бива  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Дек 16, 2006 20:49 Заглавие: |
|
|
| krassy_m написа: | Първо благодаря на RC за това , че премести темата.
По темата:Тук целта е да се покаже на практика резонанса.Трябва да се направи опитна постановка с измерителни уреди и да се покаже на практика резонанс на токове.Работя с електролитни кондензатори като ги свързвам по два за да се получи един неполярен.Втори опит направих със същата бобина , като използвах един ферит за да променя индуктивноста.Така получих: U=9.5;Il=0.240A;L=0.126H;Bl=0.025.За кондензатор:U=9.5;Ic=0.240A;C=80uF;Bc=0.025S. Или резонанс при 50Хз.Сега тока на кръга е Ilc=0.05A.При резонанс вътре в кръга трябва бобината и кондензатора да си обменят енергия, а тока на кръга да е 0А/или аз съм в грешка/.Като се замисля дали ще получа на практика 0А като никъде в теорията не се взима под внимание активното съпротивление на бобината.Или моята бобина нещо не я бива  |
Това с кондензаторите го забрави от полярен в не полярен не става.За резонанса.При резонанс токът вътре в кръга трябва да бъде Qпъти по голям от тока която се измерва във външната верига да кажем след източника. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 16, 2006 22:21 Заглавие: |
|
|
| Гост ,според това което си писал , аз съм постигнал във втория случай резонанс с полярен кондензатор , защото:Ic=Il;Bl=Bc и тока в кръга е с Q-пъти по-голям от тока на кръга.И наистина постигнал ли съм резонанс?И как се определя Q=? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Дек 17, 2006 11:20 Заглавие: |
|
|
| krassy_m написа: | | Гост ,според това което си писал , аз съм постигнал във втория случай резонанс с полярен кондензатор , защото:Ic=Il;Bl=Bc и тока в кръга е с Q-пъти по-голям от тока на кръга.И наистина постигнал ли съм резонанс?И как се определя Q=? |
Предния пост беше мой ама нещо не знам защо не излиза че е от мен
Нали ти казах Q е равно на вълновата проводимост върху активната проводимост.Вълновата проводимост е равна на корен квадратен отC/L. _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |
Цеков Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 17, 2006 17:11 Заглавие: |
|
|
В първия случай няма резонанс Q<1-веригата е апериодична.
При втория случай има резонанс Q>1
| Цитат: | Увеличи индуктивността ~10 пъти
Намали капацитета ~10 пъти |
Само 2 пъти промени стойностите на L C,и се получи.
Има кондензатори с голям капацитет-неполярни.Това се пусковите кондензатори на асинхронни електродвигатели, но са скъпи.
Качествения фактор на цялата система-реални L , C , източник(генератор) и измерителна апаратура , се определя като съотношение на токовете,както вече беше написано.[/quote] |
|
|
 |
|