Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Импулсен Електрожен (Инвертор)
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nasko70
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: гр.Бургас

МнениеПуснато на: Нед Дек 10, 2006 17:18    Заглавие: Re: Mda Отговорете с цитат

Sad Какво стана с помагачите, и в часност с гн. Петров .Нали щеше да помагаш !!!!!.Чакам схема а и може ще споделиш с нас опита си .
Поздрави.
valentin subashov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Враца

МнениеПуснато на: Вто Дек 12, 2006 12:25    Заглавие: Re: Импулсен Електрожен (Инвертор) Отговорете с цитат

Някой правил ли е тези схеми от списание"Електрон",защото при прегледа видях някои грешки?Освен това никъде не видях и данни за изходния трансформатор,изправител и дросел.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
любител
Гост

МнениеПуснато на: Сря Дек 20, 2006 11:35    Заглавие: малко мъгла и от мен :) Отговорете с цитат

можете да погледнете на саита geocities.com/jespys/inv_welder

само че аз реших да направя инвертора стъпка по стъпка.

спрях се на двутактната схема. абе погледни, там са описани премеждията. заебете ги тези IGBT - IRFP460 e super.

накрая започнах да внасям от китай такава техника. по нова година очаквам новата пратка. Мога да дам да разгледате отвътре некой от инверторите им - на 200А 3.25 електрод почва да свети:) а плазменият резак е ебаси и готината играчка!
Върнете се в началото
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 27, 2006 11:20    Заглавие: Re: малко мъгла и от мен :) Отговорете с цитат

любител написа:
можете да погледнете на саита geocities.com/jespys/inv_welder

само че аз реших да направя инвертора стъпка по стъпка.

спрях се на двутактната схема. абе погледни, там са описани премеждията. заебете ги тези IGBT - IRFP460 e super.

накрая започнах да внасям от китай такава техника. по нова година очаквам новата пратка. Мога да дам да разгледате отвътре некой от инверторите им - на 200А 3.25 електрод почва да свети:) а плазменият резак е ебаси и готината играчка!

Честита коледа на всички .

Някои направи ли нещо с прословутия електрожен Very Happy
Аз си поиграх малко с тази българската и малко я модифицирах , опитите ми стигнаха до интересно решение за драйверната част , тия дни ще тествам и краиното стъпало .
Принципно целта е да се постигне правоъгълен импулс след трафчето и се получава със феритен пръстен и малко повечко намотки.
Иначе за краините транзистори може и IRFP460 ама трябва навсякъде да са по 2 успоредно , лошото при тях е че има шанс да не работи добре заради големия капацитет на геита им също и голямото им съпротивление DS , а тези IRG4PC50U са идеални за целта понеже са достатъчно мощни и може само по 1, имат по нисък капацитет на геита от IRFP460 , съпротивлението им DS е под 0,1 Om , а и не са скъпи дори мисля че са на същата цена Smile
Ето схемата ако някои иска да пробва Smile

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Сря Дек 27, 2006 13:18    Заглавие: Re: малко мъгла и от мен :) Отговорете с цитат

suxfan написа:

Някои направи ли нещо с прословутия електрожен Very Happy
Аз си поиграх малко с тази българската и малко я модифицирах , опитите ми стигнаха до интересно решение за драйверната част , тия дни ще тествам и краиното стъпало .
Принципно целта е да се постигне правоъгълен импулс след трафчето и се получава със феритен пръстен и малко повечко намотки.
Иначе за краините транзистори може и IRFP460 ама трябва навсякъде да са по 2 успоредно , лошото при тях е че има шанс да не работи добре заради големия капацитет на геита им също и голямото им съпротивление DS , а тези IRG4PC50U са идеални за целта понеже са достатъчно мощни и може само по 1, имат по нисък капацитет на геита от IRFP460 , съпротивлението им DS е под 0,1 Om , а и не са скъпи дори мисля че са на същата цена Smile
Ето схемата ако някои иска да пробва Smile

Взех IRFP460, 6toto takiva ima6e, a IGBT sa lajna, kakto kazah. m/u drugoto kitajskite invertori sa s IRFP460 po 3-4 v paralel - tova razbrah po-kysno)

аз отдавна замразих тази разработка. Ако си погледнал саита, там писах 4е с 2.5 електрод "работи" - вижда се как капе метала Smile)). Даже и високочестотното стартиране работи(което се оказа по-лесната задача) НО НЕМАХ ПАУЪР! трафчето го бех направил слабичко. После го пренавих и .... сега стои готово за монтаж Smile)) по4ти 6 месеца Smile))

Като тръгне всичко и на осцилозавъра всичко изглежда добре и като вдигнеш мощността и запалиш дъгата ... тогава гърмят стъпалата Wink

Все някога ще го завърша Smile
Върнете се в началото
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sliven

МнениеПуснато на: Сря Дек 27, 2006 15:08    Заглавие: Re: малко мъгла и от мен :) Отговорете с цитат

Според мен трябва да се наблегне на обратната връзка за по голяма стабилност при работа.
Върнете се в началото
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 27, 2006 17:55    Заглавие: Re: малко мъгла и от мен :) Отговорете с цитат

valioman написа:
Според мен трябва да се наблегне на обратната връзка за по голяма стабилност при работа.

Да това е много важно , затова е добре токовия траф да не е със средна точка за да има равномерно следене на тока и на 2-та клона , също така трабва да има и добре пресметнат Dead Time които е много важен за да няма застъпване във времената на свързаните транзистори от общата им страна .
Аз именно заради мощноста затова аз се отказах от IRFP460 , и защото както казах по нагоре освен това имат и голям капацитет на гейта и ако вържеш 3-4 в паралел вече отиваш на 10НФ което е твърде много за драйвера и се влошава характеристиката на изхода , дори и съпротивлението им в отпушено състояние е 0.3 Ом , а на IGBT дето са в тази схема е 0.06Ом , представи си каква мощност се отделя върху транзистора при тези токове Rolling Eyes
Върнете се в началото
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 28, 2006 8:50    Заглавие: Re: малко мъгла и от мен :) Отговорете с цитат

suxfan написа:
........представи си каква мощност се отделя върху транзистора при тези токове Rolling Eyes

ЧЕ колко са токовете бе приятелю Smile сметни ги 3 киловата грубо казано на 220 волта => към 15 А , пръсни ги на 4 трнзистора и ми кажи много ли е Smile
Че то авто трансвертерите дърпат повече .

Между другото за кво изобщо слагате тези драйверни трафчета а търсим прецизност във формата на съгнала. Мисля че с два оптрона и драйвери за съответните транзистори нещата ще са по добре .... а и да не се забравя обратната връзка
Върнете се в началото
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 28, 2006 12:28    Заглавие: Re: малко мъгла и от мен :) Отговорете с цитат

valioman написа:
suxfan написа:
........представи си каква мощност се отделя върху транзистора при тези токове Rolling Eyes

ЧЕ колко са токовете бе приятелю Smile сметни ги 3 киловата грубо казано на 220 волта => към 15 А , пръсни ги на 4 трнзистора и ми кажи много ли е Smile
Че то авто трансвертерите дърпат повече .

Между другото за кво изобщо слагате тези драйверни трафчета а търсим прецизност във формата на съгнала. Мисля че с два оптрона и драйвери за съответните транзистори нещата ще са по добре .... а и да не се забравя обратната връзка

Ти заварявал ли си някога, знаеш ли че за нормално заваряване на най разпространените електроди трябва да разполагаш със 120А при поне 50V , ако приемем че имаш 120А дори при 30V си е 3.6 KW и с малко запас поне 4.5KW , и не ги разпределяш на 4 ами на 2 защото имаш по 2 транзистора отпушени едновременно , ако са по 2 в паралел може да говорим за 4 отпушени еновременно . Very Happy Laughing
Върнете се в началото
valioman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 28, 2006 12:40    Заглавие: Re: малко мъгла и от мен :) Отговорете с цитат

suxfan написа:

Ти заварявал ли си някога, знаеш ли че за нормално заваряване на най разпространените електроди трябва да разполагаш със 120А при поне 50V , ако приемем че имаш 120А дори при 30V си е 3.6 KW и с малко запас поне 4.5KW , и не ги разпределяш на 4 ами на 2 защото имаш по 2 транзистора отпушени едновременно , ако са по 2 в паралел може да говорим за 4 отпушени еновременно . Very Happy Laughing

А колко време го дърпаш този ток?????????????

И я си измери напрежението по време на дъгата скъпи мой.....?????

На празен ход или с малък товар може да е 50 волта (Между другото с 50 в вече режеш а не заваряш но както и да е) ама по време на дъгата айде го мерни да видиш колко е .

А и колко време са ти отпушени транзисторите ????

И защо са в мостова схема .????

Има и още много такива подобни въпроси ама ще спра дотук.Подкарай го на 2 киловата после ще видим за 5 кво ще стане Smile

Между другото давам жокер : Обърни внимание на филтрирането на заранващото напрежение : +300 В .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Страница 7 от 9

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети